Bron: John McEvoy
TheCanary  13 mei 2020 ~~~ 

Documenten die in het kader van de wet op de vrijheid van informatie zijn verkregen, hebben een geheimzinnige eenheid van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken blootgelegd, die zich bezighoudt met de ‘wederopbouw’ van Venezuela. De dossiers onthullen ook privé-discussies tussen Venezolaanse oppositieleden en Britse ambtenaren, waarin voorstellen worden gedaan voor de bevordering van het Britse bedrijfsleven na een geplande staatsgreep.

Britse steun voor poging tot staatsgreep in Venezuela

De afgelopen zestien maanden heeft de Britse regering de pogingen van de Venezolaanse oppositielid Juan Guaidó om de gekozen regering van president Nicolás Maduro omver te werpen consequent gesteund.

Eind januari 2019 drong het Britse Foreign & Commonwealth Office (FCO) er bijvoorbeeld bij de Bank of England op aan om Guaidó toegang te geven tot 1,2 miljard pond aan Venezolaanse goudreserves.

Het Department for International Development (DFID) heeft ook zo’n 40 miljoen pond ‘humanitaire hulp’ toegezegd aan Venezuela, maar het heeft geweigerd te onthullen waar deze hulp naartoe gaat.

Eenheid voor de wederopbouw van Venezuela

In januari 2020 reisde Guaidó naar Londen voor een ontmoeting met Britse regeringsfunctionarissen en om internationale steun te verwerven voor zijn mislukte pogingen om de Venezolaanse regering omver te werpen.

Documenten die zijn verkregen in het kader van de Freedom of Information Act (vgl. Wet openbaar bestuur – WOB) geven details over zijn bezoek en onthullen het bestaan van een gespecialiseerde eenheid binnen het FCO die zich bezighoudt met de ‘wederopbouw’ van Venezuela.

Tijdens zijn bezoek ontmoette Guaidó de minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, minister voor het Amerikaanse continent Christopher Pincher, en directeur voor het Amerikaanse continent Hugo Shorter.

Opmerkelijk is, dat ook op de lijst staat: “Hoofd [van de] Venezuela Reconstructie Unit, FCO”, John Saville.

Het bestaan van deze eenheid is nooit publiekelijk erkend door de FCO of Saville, die voorheen ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Venezuela was (2014-2017). De biografie van Saville op de website van de Britse regering vermeldt bijvoorbeeld niets over de eenheid.

Op de vraag wat het doel van de Venezuela Reconstruction Unit is en waarom het bestaan ervan niet bekend is gemaakt, vertelde een FCO-woordvoerder aan The Canary:

Het Verenigd Koninkrijk is vastbesloten om samen te werken met internationale partners om een einde te maken aan de verschrikkelijke crisis in Venezuela.

De FCO’s Venezuela Reconstruction Unit werd in het najaar van 2019 opgericht om een Britse aanpak te coördineren van de internationale inspanningen om te reageren op de verschrikkelijke economische en humanitaire situatie in Venezuela.

Deze reactie is vrijwel niet te onderscheiden van de openbare berichtgeving van de Britse regering over Venezuela. Drie weken voor de komst van Guaidó heeft Saville een FCO-verklaring afgelegd, waarin:

Het Verenigd Koninkrijk onderstreept zijn steun voor interim-president Guaidó en zijn inspanningen om Venezuela te leiden naar een vreedzame en democratische oplossing van de verschrikkelijke crisis waar het land mee te maken heeft [onderstreping toegevoegd].

Saville was een centrale figuur in de organisatie van het bezoek van Guaidó en in januari 2020 waren er al plannen voor een gewelddadige inval van Amerikaanse en Venezolaanse huurlingen in Venezuela – een plan dat volgens de Amerikaanse huurling die de leiding had, door Guaidó zelf is ondertekend. Het volledige contract lekte zelfs uit naar de Washington Post met de naam Guaidó als “opperbevelhebber” van de hele operatie.
Guaidó heeft zijn betrokkenheid ontkend.

Dit was niet het eerste schandaal in zijn soort. In februari 2019 werd Guaidó over de Venezolaanse grens geholpen door een Colombiaans narcoparamilitair kartel voordat hij een door Richard Branson georganiseerd ‘hulp’-concert bijwoonde. Naar verluidt werd het geld van dit concert vervolgens verduisterd door de Venezolaanse oppositie en werden er voedselpakketten achtergelaten om te rotten.

De toezegging van de Britse regering om “een einde te maken aan de verschrikkelijke crisis in Venezuela” door middel van een geheimzinnige FCO-eenheid lijkt dus, om het voorzichtig uit te drukken, onoprecht.

Het bestaan van de eenheid roept ook een meer fundamentele vraag op: Wat heeft de Britse regering te maken met de “wederopbouw” van een soevereine natie? De mensen in Irak, Afghanistan, Libië en Syrië kunnen hier misschien iets over vertellen.

‘Bendeleden’.

Uit privé-discussies rond het bezoek van Guaidó aan Londen blijkt ook het belang dat de FCO en de Venezolaanse oppositieleden hechten aan sympathieke media-aandacht.

Op 17 januari merkt een ambtenaar op, dat een niet nader genoemd mediabedrijf in Londen “wil dat [Guaidó] naar het kantoor komt voor een rondetafelgesprek met hun redacteuren, en dat ze een speciale functie kunnen vervullen bij de herrijzenis”.

Een andere niet nader genoemde ambtenaar schept op 21 januari 2020 dat op: “Dit is [een bezoek] met bendeleden”, en heeft dus een enorme impact : “Nu wil CNN International tussen BBC en FT worden geperst.”

Privégesprekken met Guaidó’s Britse vertegenwoordiger

Een ander Freedom of Information request onthult privégesprekken tussen de vertegenwoordiger van Guaidó in het Verenigd Koninkrijk, Vanessa Neumann, en ambtenaren van de Britse regering.

“Ik wil graag een ontmoeting met minister Raab, zodra dat mogelijk is,” schreef Neumann in juli 2019 aan FCO-ambtenaren:

Ik heb begrepen dat hij jarenlang de juridische contactpersoon van de FCO was bij het ICC [Internationaal Strafhof] en dat zijn familieachtergrond bijna identiek is aan die van mij en Madeleine Albright…

In juli 2019 beschreef Neumann de ontmoeting met de voormalige Amerikaanse staatssecretaris Madeleine Albright ook als “een droom die voor mij uitkwam: het ontmoeten van mijn tieneridool… Nu hoop ik wat van haar wijsheid te vergaren om me te helpen vechten voor de vrijheid van Venezuela”.

Journalist Glenn Greenwald heeft Neumann’s “tieneridool” beschreven als “een van de meest gestoorde en bloeddorstige oorlogszuchtigen in een hoge regeringspositie sinds decennia”. In 1996 vertelde Albright bijvoorbeeld aan PBS News dat de dood van “een half miljoen [Iraakse] kinderen” als gevolg van de economische sancties van de VS “de moeite waard” was.

De parallellen met Venezuela zijn bijzonder verontrustend. Neumann moedigt consequent “sterke gerichte sancties” aan tegen Venezuela, dat volgens het Centrum voor Economisch en Beleidsonderzoek “tussen 2017 en 2018 40.000 mensen heeft gedood…”. Meer recentelijk heeft de voormalige VN-mensenrechtendeskundige Alfred de Zayas geschat dat dit aantal waarschijnlijk meer dan 100.000 bedraagt.

In mei 2019 schreef Neumann aan FCO-functionarissen dat ze “Rory Stewart had bereikt bij DFID voor een bijeenkomst die… het Britse bedrijfsleven in Venezuela’s wederopbouw zal ondersteunen [nadruk gelegd]”. Dit suggereert de aard van de Britse ‘wederopbouw’ van Venezuela: het vergaren van gunstige voorwaarden voor het Britse bedrijfsleven. En men kan alleen maar gissen naar wat deze “Britse zaken” belangen zouden kunnen zijn binnen een land dat naar verluidt op ‘s werelds grootste bewezen oliereserves zit.

In september 2019 zou Neumann naar verluidt in een geheime audioopname spreken van “Het opgeven van Venezuela’s claim op de betwiste Essequibo regio in ruil voor politieke steun van de Britse regering”.

Ook in mei 2019 moedigde Neumann ondertussen de FCO aan om zich publiekelijk uit te spreken “ter ondersteuning van onze democratische krachten, uw partners… voor mijn interview op BBC World Service om de zaak binnen een uur te bespreken”.

Later op de dag werd Neumann gerustgesteld door een FCO-ambtenaar dat “de minister van Buitenlandse Zaken [Jeremy Hunt] zojuist heeft getweet” ter ondersteuning van Edgar Zambrano, die werd beschuldigd van verraad, samenzwering, burgeropstand, misbruik van verantwoordelijkheden, criminele vereniging en openbare aansporing om de wet te negeren nadat hij zich bij een gewapende couppoging had aangesloten.

De privégesprekken tussen Neumann en FCO-functionarissen gaan ook over “Venezuela-schuldherstructurering” en een “nieuwe Venezolaanse militaire attaché” , hoewel deze gesprekken bijna volledig zijn geredigeerd.

“Wij zijn consequent in onze visie dat Maduro onwettig is”, verzekerde het hoofd van de afdeling Latijns-Amerika van de FCO, Nigel Baker, Neumann in mei 2019, “en in onze steun voor Juan Guaido”.

“Uitstekend. Dank je, Nigel,” antwoordde Neumann. “We waarderen uw steun, die voor ons nu en in onze wederopbouw van cruciaal belang is.” Elders prijst Neumann de “historische rol van Groot-Brittannië in concepten van vrijheid en rechtvaardigheid (ik gaf vroeger les in politieke filosofie, en hield vooral van de Britse denkers)”.

Asymmetrica

Neumann is ook de CEO van Asymmetrica Limited, een “strategisch communicatiebedrijf” waarvan de website citaten van Henry Kissinger plaatst.

Naast Neumann werden de namen Alec Bierbauer en Michael Marks in 2015 vermeld als co-directeuren van Asymmetrica. Beiden zijn nauw verbonden met het Amerikaanse leger en de Amerikaanse inlichtingendiensten. Bierbauer was een centrale figuur in de ontwikkeling van het drone-oorlogsprogramma van Washington. Marks heeft ondertussen “over de hele wereld gewerkt binnen de Amerikaanse inlichtingen- en specialoperations-gemeenschap, een carrière die zich uitstrekt van de jungles van Nicaragua tot aan de bergen van Afghanistan”.

In 2018 publiceerden Bierbauer en Marks een boek met de titel Predator Rising: Hoe een rebel-team de regels brak, barrières verbrijzelde en een Drone Oorlogsrevolutie lanceerde. Het boek biedt “het inside verhaal van hoe een CIA-agent en een luchtmachtofficier hun krachten bundelden om Amerika’s krachtigste instrument in de War on Terror te ontwikkelen”.

In dit licht lijkt de naam Asymmetrica een verwijzing te zijn naar de Asymmetrische oorlogvoeringstrategiën die na 11 september 2001 zijn ontwikkeld en nu naar Venezuela worden geëxporteerd.

Als vertegenwoordiger van Guaidó in het Verenigd Koninkrijk zal de nabijheid van Neumann bij mensen die verbonden zijn met de CIA en de Amerikaanse strijdkrachten waarschijnlijk de wenkbrauwen doen fronsen. In 2017 vertelde Neumann de toenmalige directeur van de CIA, Mike Pompeo, dat “een regimechange [in Venezuela] op handen lijkt te zijn – hopen we – of in een spiraal terecht dreigt te komen”.

Vreemd genoeg ging Asymmetrica onlangs een samenwerkingsverband aan met een in Californië gevestigd financieel bedrijf, dat leningen aanbiedt aan in de VS gevestigde bedrijven met een waarde van maximaal 5 miljoen dollar. Dit lijkt nogal een afwijking van de typische ‘ambassadeurstaken’, zeker gezien het feit dat deze leningen uitsluitend aan Amerikaanse bedrijven worden aangeboden. De laatste onderneming van Neumann doet ook vragen rijzen over het inzamelen van fondsen voor de Venezolaanse oppositie, wat al lang een kwestie is die wordt verborgen in troebel water.

Asymmetrica heeft niet gereageerd 
op een verzoek om commentaar. 
Neumann ook niet.

Bijdrage van het Verenigd Koninkrijk aan de staatsgreep

Het bestaan van een geheimzinnige Venezuela Reconstruction Unit binnen het FCO, in combinatie met de privégesprekken van het FCO met de vertegenwoordiger van Guaidó in het Verenigd Koninkrijk, lijkt aan te tonen hoezeer de Britse regering zich inzet voor de omverwerping van de Venezolaanse regering.

Deze documenten suggereren ook dat de “regimewisseling” in Venezuela de typische procedure volgt: de landen die het meest bijdragen tijdens de destabilisatiefase kunnen verwachten de financiële buit te delen in de “wederopbouw”-fase.

Deze gebeurtenis past in een lange reeks van Britse steun voor de rechtse krachten in Latijns-Amerika.