Bron: RT, 31 mei 2022 ~~~

Het Nederlandse staatsenergiebedrijf GasTerra heeft verzuimd een vereiste betaling in roebels te verrichten, aldus Gazprom

Nederland is het vierde land geworden dat stopt met het ontvangen van Russisch aardgas, na zijn besluit om niet te betalen voor leveringen in roebels. De Russische energiegigant Gazprom kondigde dinsdag aan dat het de gasleveringen aan de Nederlandse staatsenergiegroothandel GasTerra “volledig had stopgezet”.

“Vanaf het einde van de werkdag op 30 mei had Gazprom Export geen betaling voor gasleveringen in april ontvangen van GasTerra B.V.,” verklaarde het Russische bedrijf in een verklaring.

GasTerra zei eerder dat het maatregelen had genomen om het gastekort op te vangen. [1]

“Het stopzetten van de levering door Gazprom betekent dat tot 1 oktober 2022, de datum waarop het contract afloopt, ongeveer 2 bcm van het gecontracteerde gas niet zal worden geleverd. GasTerra heeft hierop geanticipeerd door elders gas in te kopen”, zo schetste het Nederlandse bedrijf in een verklaring.

Eind april schortte Gazprom de gasexport naar Bulgarije en Polen op, en in mei werd de levering aan Finland stopgezet. Denemarken wordt ook geconfronteerd met een bevriezing van de gasleveringen na de weigering van de Russische eis tot betaling van roebels.

De nieuwe betalingsregeling van Moskou vereist dat gaskopers uit “onvriendelijke” landen die sancties tegen Rusland hebben ingesteld, een rekening openen bij Gazprombank. Zij kunnen dan geld storten in de valuta van hun keuze, dat door de bank in roebels wordt omgezet en aan de leverancier wordt overgemaakt.

Eerder deze maand hebben Duitsland en Italië naar verluidt nationale bedrijven toegestaan roebelrekeningen te openen bij de Russische Gazprombank om te voldoen aan de nieuwe betalingsregeling voor aardgas en een onderbreking van de levering te voorkomen.

In totaal hebben tot dusver twee dozijn Europese bedrijven roebelrekeningen geopend, aldus het Russische Ministerie van Energie.

Topfoto: Tanks voor LNG of vloeibaar aardgas, in de Rotterdamse haven | Getty Images / Mischa Keijser


[1] Noot Redaktie: Gasterra, is voor 25% eigendom van Shell, 25% van Exxon en 50% van de Nederlandse overheid. Geen van deze partijen is geinteresseerd in het beste voor de Nederlandse burgers en was al bezig met voorbereidingen voor vloeibaar gas uit door Israel bezet Palestina (via de pijplijn van Shell tussen Israel en Egypte of via een de toekomstige eastmed pipeline naar Cyprus, van o.a. Exxon) en de schaliegas uit inheems Amerikaanse gebied. Dit is veel duurder, onrechtvaardig, en enorm verontreinigend.