Piers Morgan Uncensored heeft een interview met schrijver en politicoloog Dr. Norman Finkelstein, die bij onze kijkers een van de meest gevraagde gasten is om het conflict tussen Israël en Palestina te verslaan.

In dit interview geeft de controversiële Joodse geleerde antwoord op de vraag of hij de aanvallen van Hamas op 7 oktober veroordeelt, geeft hij uitleg over de historische mishandeling waaronder Palestina heeft geleden, de omstandigheden in Gaza, een verklaring en context voor zijn schijnbaar opruiende tweet als reactie op de aanvallen van 7 oktober en wat meer genuanceerde gesprekken over de fijne kneepjes van het conflict tussen Israël, Hamas en Palestina.

Hij vertelt Piers ook dat hij ‘medemenselijkheid’ opmerkte toen hij hem Susan Boyle zag beoordelen in Britain’s Got Talent – alvorens de zangeres te vergelijken met de mensen in Gaza.

Het volledige interview van Piers met Dr. Norman Finkelstein

transcript van eerste 14 minuten:

Welkom terug bij PB op S. mijn volgende gast is een van de meest invloedrijke en controversiële politicologen ter wereld. Onlangs begon hij een controverse met zijn felle kritiek op Israëls aanvallen op Gaza. Velen van jullie hebben hem opgeroepen om Finkelstein in deze show te hebben. Ik ben blij te kunnen zeggen dat het antwoord ja is, want we geloven in ongecensureerd zijn en in het horen van alle stemmen en dus ben ik nu samen met professor Norman Finkelstein. Professor, heel erg bedankt dat u bij me bent, ik waardeer het en zoals ik al zei wilden veel mensen dat ik u zou interviewen. dus hier zijn we dan, ik ben er blij om. Ik denk dat u een invloedrijke stem bent en u bent hier duidelijk heel vocaal over geweest sinds het allemaal begon. Ik wil u even terugnemen naar 7 oktober, want uw eerste reactie op Wat er op 7 oktober gebeurde maakte veel mensen woedend. U plaatste een stuk op Substack over wat er op die dag was gebeurd. Het bevatte dit: voor de afgelopen 20 jaar zijn de mensen van Gaza, de helft van hen zijn kinderen, opgesloten in een concentratiekamp. Vandaag doorbreken ze de muren van het kamp. Als we het gewapende verzet van John Brown tegen de slavernij eren als we de Joden eren die in opstand kwamen in de oorlog, zodat(???) getto de morele consistentie gebiedt en we het heldhaftige verzet in Gaza eren, Integendeel, het verwarmt elke vezel van mijn ziel als ik zie hoe lachende kinderen hun arrogante joodse overheersers eindelijk hebben vernederd en je eindigde met te zeggen dat de sterren boven in de hemel vriendelijk naar beneden kijken. Glorie Glorie Halleluja De zielen van Gaza marcheren verder met het voordeel van een paar weken nu heb je spijt van de toon van die eerste reactie op wat er is gebeurd?

Mijn eerste reactie was op de eerste nieuwsberichten, u zult zich herinneren dat we aanvankelijk te horen kregen dat er een uitbraak was uit het concentratiekamp in Gaza, dat er ongeveer 1.500 mensen waren uitgebroken en dat er ongeveer 50 mensen waren gedood, dat was het aanvankelijke aantal dat werd genoemd, 400 pas ongeveer 10 dagen later. Aanvankelijk was het redelijk om aan te nemen dat er mensen waren gedood in een vuurgevecht, maar dat was niet het geval, althans niet volledig. Dus mijn eerste reactie was op de eerste nieuwsberichten tegen de derde of vierde dag werd ik duidelijk gedwongen om mijn aanvankelijke verklaringen te heroverwegen en probeerde iets te begrijpen van wat duidelijk een morele kwestie was en op dat moment heb ik mijn oordeel herzien, niet herzien maar ik heb mijn oordeel overwogen op basis van de nieuwe informatie die beschikbaar was en mijn eigen gevoel.

Ahad dat is wat ik wil kijken ik heb een tijdlijn gemaakt uh voor mijn eigen voordeel uh gebaseerd op wat er die dag gebeurde we weten dat de aanvallen begonnen om 6:30 in de ochtend uh we weten dat om 11:18 a.m. Israël bevestigde zoals u zei 40 doden 700 gewonden om 11:35 Benjamin Netanyahu zei dat we in oorlog zijn om 12:30 die dag tijdens de lunch tweette ik gruwelijke en ontstellende scènes uit Israël deze moorddadige willekeurige Hamas terreuraanval op Israëlische mensen is beschamend en onverdedigbaar tegen 4117 Israël zei dat 100 doden ten minste 985 gewonden burger gijzelaars zijn genomen om 4 uur: 00 iets later dan dat rond dezelfde tijd beelden zijn vrijgegeven van de aanval melden dat 3.000 bommen en Vuurwapens zijn afgevuurd door Hamas burgers zijn gedood en ga zo maar door en toch op 6 : 30 en dan weer om 916 retweette je je aanvankelijke substap terug en voegde je er op 9116 aan toe dat de gijzeling volgens jou krokodillentranen waren, dus ik ben het niet eens met je verklaring dat je dacht dat pas na twee of drie dagen iemand een idee had van de omvang van wat hier was gebeurd. Het was die zaterdag heel duidelijk over de toenemende schaal van de horror en ik begrijp gewoon niet waarom zou iemand die zo deskundig is in deze regio en in dit conflict als u, waarom zou uw reactie zijn dat gedurende een aantal dagen een van de verheerlijking van wat u heroïsch verzet noemde, terwijl ….. ik heb altijd geprobeerd eerlijk te zijn over dit conflict en ik heb er verslag van gedaan voor CNN en ik heb geprobeerd eerlijk en accuraat te zijn vanaf het moment dat ik het heb gezien dat ik het om 12 uur die dag had over een moorddadige willekeurige terreuraanval en gruwelijke en afschuwelijke scènes. Ik geloof gewoon niet dat u zich niet bewust was, met alle respect, van de omvang van wat er aan de hand was.

Oké Pierce, laat ik beginnen met te zeggen dat ik een beschaafd gesprek wil voeren en dat ik mijn uiterste best zal doen om trouw te blijven aan de feiten en trouw aan de waarheid en dat ik mijn uiterste best zal doen om niet te overdrijven.

het eerste wat ik moet zeggen is dat ik niet tweet ik ben nog nooit op Twitter geweest ik heb drie jonge teex mensen naar wie ik verklaringen stuur en dan maken zij de beslissing waar het te plaatsen op substack op Twitter enzovoort oké. Dat wil ik even ophelderen. Ik heb één verklaring afgelegd op de eerste dag op basis van de informatie die ik tot mijn beschikking had en die informatie luidde dat er 50 mensen waren gedood. Maar ik zal niet beweren dat mijn geheugen onfeilbaar is, de cijfers begonnen pas de volgende dag te groeien

Dat is niet waar want de cijfers… oké het is gewoon niet waar, hier is,… goed Professor met respect ik ga niet,… het is niet waar.

Piers Piers ja, maar je moet luisteren naar wat ik zeg.

Maar u wilt dat ik u geloof en u zegt dat u zich enkele dagen niet bewust was van de omvang hiervan en ik vind dat gewoon ongelofelijk u wilt dat ik dat geloof?

Oké Pi Pierce Pierce, ik ga u niet dwingen om het te geloven en ik ga zelfs niet proberen om mijn wil op te leggen, ik zeg gewoon als een feitelijke kwestie, sprekend voor mezelf, dat ik niet op de hoogte was van het feit dat de cijfers boven de 50 waren toen ik die verklaring aflegde.

Ik zal verder verklaren dat ik me voor zover ik weet kan vergissen dat ik geen andere verklaring heb afgelegd totdat de aantallen begonnen te groeien en ik geef toe dat ik tegen u heb gezegd dat het een morele kronkel voor me was en ik heb in veel interviews gezegd dat het voor mij een zeer bezwaard moment was, omdat ik niet helemaal zeker was van mijn morele oordeel en het was op dat moment dat ik begon terug te kijken naar wat de blanke abolitionisten te zeggen hadden toen Nat Turner een slavenopstand uitvoerde en veel blanken werden doodgehakt kinderen werden onthoofd en ik wilde zien omdat ik niet zeker was van mijn morele oordeel wilde ik zien wat de blanke abolitionisten, Degenen die tegen Savery vochten, hadden te zeggen en ik keek naar wat William Lloyd Garrison, waarschijnlijk de beroemdste van de blanke abolitionisten, zei en hij zei dat er vreselijke dingen gebeurden tijdens de opstand van Nat Turner, maar als je zijn verklaring leest, zou hij Nat Turner of Nat Turner niet veroordelen.

Laat me je vragen oh laat me je vragen oké ik heb je dit al eerder horen zeggen die analogie dat is prima maar laat me je vragen: gezien je nu de omvang weet van wat er gebeurd is gezien je weet dat er 12200 mensen werden gedood waaronder 800 of zo volledig onschuldige burgers we weten dat kinderen werden gedood dat grootmoeders werden gedood en dat hun dood via FaceTime werd doorgegeven aan hun families, dat meer dan 200 mensen werden ontvoerd en gegijzeld, gezien de volledige omvang van deze aanval, heb ik deze twee vragen aan veel gasten gesteld en ik ben benieuwd naar uw antwoord. Zou u het catagoriseren als een terreuraanslag en ten tweede zou u Hamas veroordelen voor wat ze hebben gedaan?

Mijn mening is als volgt nummer één: voor zover het bewijsmateriaal nu laat zien hebben er op 7 oktober wreedheden plaatsgevonden de omvang van de wreedheden en de soorten wreedheden bijvoorbeeld waar kinderen werden onthoofd werden vrouwen verkracht. Voor zover ik kan opmaken uit het bewijsmateriaal blijft het echter een open vraag of er gruweldaden hebben plaatsgevonden. Mijn antwoord is ja. Nummer twee, dat is een feitelijke vraag, dan is er de vraag was het een terreuraanval, ja, nou, gezien de wreedheden lijkt mij een terreuraanval, oké, dat is wat wreedheden zijn, oké, dus nummer twee, dat is de feitelijke vraag en dan is er de juridische vraag, als een kwestie van de wet, lijkt het onbetwistbaar dat de mensen die deze wreedheden hebben begaan, zouden worden vervolgd en veroordeeld in de rechtbank, maar wat betreft de juridische kwestie zou ik denken dat er enige genade zou worden getoond omdat degenen die de wreedheden uitvoerden concentratiekampgevangenen waren. Nummer drie, waarvan ik denk dat het degene is die u het meest bezighoudt, is de morele kwestie en op moreel niveau is mijn visie mijn basisopvatting. We kunnen het oneens zijn,…mijn basisopvatting is dat het is, maar voor de genade van God dat wil zeggen dat ik zeer terughoudend ben om mensen te veroordelen die zich in een positie of in een toestand bevinden zodanig dat als ik in die positie of toestand zou zijn ik niet zeker weet wat ik nu zou doen de 1500 jonge mannen die de poorten van Gaza openbraken. Ze werden geboren in een concentratiekamp ze leefden twee decennia in een concentratiekamp ze hadden geen verleden ze hadden geen heden ze hadden geen verleden ze hadden geen heden ze hadden geen toekomst ze hadden geen werk de helft van hen leed volgens humanitaire organisaties aan wat ernstige voedselonzekerheid wordt genoemd en dan daar bovenop, en dan daarbovenop, zoals u ongetwijfeld weet Pierce, omdat u het nieuws regelmatig volgt, gaat Israël Gaza binnen en maait het grasveld schoon. En u weet wat mevrouw het grasveld betekent; het betekent een hightech bloedbad in Gaza in 20089 operatie cast Led 2012 operatie pillar of Defense 2014 operatie protective Edge en bij elk van deze hightech bloedbaden losgelaten op de bevolking van Gaza. in sommige gevallen honderden in sommige gevallen duizenden Palestijnen gedood.

Oké en laat me vragen in feite gewoon een vraag… laat me vragen op dat punt in het licht van een vraag over dat in die periode ja in die periode En door de manier waarop ik ben veroordelend geweest van een aantal van de dingen die je net hebt uitgesproken in het openbaar. Ik heb getweet mijn veroordeling van een aantal van deze dingen uh en ik heb ik heb ik heb geprobeerd een licht te schijnen op de samenzwering van de Palestijnen gedurende vele vele jaren en ik vind dat de onderdrukking uh van het Palestijnse volk gedurende vele decennia absoluut schandalig is geweest dus daarover kunnen we het volledig eens zijn um maar als het aankomt op wat je hier zegt lijkt het me dat wat je probeert te schetsen een beeld is van een soort morele rechtvaardiging voor wat Hamasen daar raak je me kwijt want ik zie niet in waarom iemand de omvang van wat Hamas op 7 oktober heeft gedaan kan zien en het niet gewoon zonder meer kan veroordelen. Misschien wil je ook een deel van de reactie van Israël veroordelen dat is volkomen normaal ik zou zeggen […….tot zover, de eerste 14 minuten]