Bron: IMEMC 20 november 2023 ~~~~

Sinds 7 oktober heeft het Israëlische leger meer dan 13000 Palestijnen gedood, waaronder minstens 5500 kinderen en 3500 vrouwen in Gaza in 44 dagen van de voortdurende Israëlische aanval op het kustgebied. Minstens 29000 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn gewond geraakt.

Video's ontbeken nog - ze zijn schokkend.
Bekijk ze desgewenst op imemc

Onder de gedode Palestijnen zijn 205 medische werkers, waaronder artsen, verpleegkundigen en medici, naast 36 civiele verdedigers. Israëlische raketten waren ook gericht op meer dan zestig Palestijnse ambulances, waarbij er 55 werden vernietigd.

Meer dan 4000 Palestijnen, waaronder 2000 kinderen, zijn als vermist opgegeven, bedolven onder het puin van gebombardeerde huizen en gebouwen, en worden allemaal dood gewaand, vooral door de voortdurende Israëlische bombardementen en vernietigde infrastructuur.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat 26 van de 35 ziekenhuizen en 52 van de 72 spoedeisende hulpcentra hun deuren hebben moeten sluiten vanwege een gebrek aan brandstof, medicijnen, medische voorraden en voedsel, naast de bombardementen door Israël. De overige negen ziekenhuizen kampen met zeer moeilijke omstandigheden, overbevolkt en zonder basisvoorraden.

Eén ziekenhuis, het Al-Ahli Baptist Hospital, van de 24 in het noorden van Gaza, blijft basisdiensten leveren en zou kunnen sluiten als er geen medische voorraden worden geleverd.

Achttien Palestijnse ziekenhuizen zijn geëvacueerd sinds Israël is begonnen met de aanval op Gaza, waaronder drie ziekenhuizen die de afgelopen drie dagen moesten sluiten: An-Nasr Ziekenhuis, Rantisi Ziekenhuis en Al-Quds Ziekenhuis.

Ondanks de duizenden doden onder Palestijnse burgers, vooral vrouwen en kinderen, en tienduizenden gewonden, zei het Israëlische leger dat het zaterdag zijn grondoffensief in het noorden van Gaza uitbreidde en veel buurten in Gaza-stad aanviel.

Israëlische bronnen zeiden dat een soldaat en een commandant werden gedood in het noorden van Gaza, en vijf soldaten werden gedood op zaterdag, eraan toevoegend dat het aantal soldaten gedood in vuurgevechten in Gaza is aangekomen op vierenzestig sinds het begin van de grondinvasie op 27 oktober, wat het aantal soldaten gedood sinds 7 oktober brengt op 375, en het totale aantal Israëli’s gedood in hetzelfde tijdsbestek op 1200.

Het Israëlische dagblad Haaretz meldde dat uit een eerste onderzoek naar de gebeurtenissen van 7 oktober bleek dat een Israëlisch oorlogsvliegtuig een raket afvuurde op Israëli’s toen Hamas-strijders aanviel, waarbij veel doden en gewonden vielen.

Van haar kant beschreef de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarvan functionarissen samen met andere agentschappen van de Verenigde Naties erin slaagden om het verwoeste Shifa Ziekenhuis te bezoeken, de medische faciliteit als een “Dodenzone”, eraan toevoegend dat ze begonnen met het evacueren van patiënten.

Het voegde eraan toe dat de nasleep van Israëlische beschietingen en kogels duidelijk te zien is in het medisch centrum en dat het team een van de massagraven observeerde waar minstens tachtig Palestijnen werden begraven als gevolg van de Israëlische belegering en de voortdurende bombardementen op Gaza.

De WHO zei ook dat er een ernstig tekort is aan brandstof, schoon water, medicijnen, voedsel en andere essentiële voorraden, wat ook heeft geleid tot de sluiting van het Shifa Medical Center, het grootste ziekenhuis in de Gazastrook.

De WHO voegde eraan toe dat de gangen van het ziekenhuis gevuld zijn met vast en medisch afval, wat het risico op infecties verhoogt, en dat 32 kinderen in het ziekenhuis blijven vanwege hun ernstige aandoeningen.

De WHO verklaarde dat verschillende patiënten de afgelopen twee of drie dagen zijn overleden door het gebrek aan medische voorraden.


Update1: Op zondagavond en -nacht 19 november 2023, bombardeerde het Israëlische leger een heel woonblok in de stad Jabalia, in het noorden van Gaza, waarbij tientallen Palestijnen werden gedood en gewond, voornamelijk uit de families van Nabhan, Qarmout, Sha’ban, Sa’ad en Qaddoura; de meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen en tientallen liggen nog onder het puin.

Het Israëlische leger vuurde ook een raket af op een huis van de familie Salha in Deir Al-Balah, in centraal Gaza, waarbij tientallen Palestijnen werden gedood en gewond.

Ten minste tweeëntwintig Palestijnen werden gedood en velen raakten gewond toen het leger raketten afvuurde op huizen in het vluchtelingenkamp Nusseirat in centraal Gaza; de slachtoffers zijn voornamelijk van de families Mkheimar, Al-Harazin en Darwish.

Verder werden veel Palestijnen gedood door Israëlische raketten die gericht waren op huizen in Khan Younis, in het zuiden van Gaza, en in het nabijgelegen Bani Soheila.

Mediabronnen zeiden dat Israëlische oorlogsvliegtuigen een spervuur van raketten afvuurden op huizen in Hamad City, ten noordwesten van Khan Younis, waarbij tientallen Palestijnen werden gedood en gewond, vooral vrouwen en kinderen.

Het leger vuurde ook raketten af op veel huizen in het vluchtelingenkamp Jabalia en rond een Indonesisch ziekenhuis in het noorden van Gaza, bovenop het afvuren van raketten op het ziekenhuis zelf, waarbij tientallen slachtoffers vielen.

In Gaza Stad werden tientallen mensen gedood en gewond door Israëlische raketten in de Zeitoun buurt, de Sabra en de Sheikh Radwan buurten, ten noordwesten en noorden van Gaza. Onder de gedode Palestijnen zijn families die onderdak zochten in de “Amr Ibn Al-As School in Sheikh Radwan.

Tientallen Palestijnen werden ook gedood en gewond toen het leger raketten afvuurde op de Al-Fakhoura School, gerund door de UNRWA in het vluchtelingenkamp Jabalia, en de Tal Az-Za’tar School in Jabalia, in het noorden van Gaza.


Update2: In Gaza Stad werden de lijken van vijf Palestijnen gevonden in de wijk Salahuddin Street, terwijl veel Palestijnen werden gedood en gewond nadat het leger een raket afvuurde op een huis in de wijk Ad-Daraj, oostelijk van Gaza-stad

Veel Palestijnen werden ook gedood en gewond nadat het leger een raket afvuurde op een huis van de familie Haraz in de wijk Al-Yarmouk in Gaza; velen blijven bedolven onder het puin.

In het vluchtelingenkamp Nusseirat in centraal Gaza vuurden de soldaten raketten af op een huis van de familie Zohod, waarbij vijftien Palestijnen werden gedood, onder wie kinderen, en vele anderen werden gewond.

Verder werden veel Palestijnen gedood en gewond in een huis van de familie Aqilan in het vluchtelingenkamp.

In het vluchtelingenkamp Al-Boreij in centraal Gaza doodden Israëlische raketten vijftien Palestijnen, onder wie het hoofd van Quds News Agency, Sari Mansour (Al-Awadi), en cameraman Hassouna Salim.

Minstens eenendertig Palestijnen werden vannacht gedood tijdens verschillende luchtaanvallen op huizen in centraal Gaza.

In Khan Younis, in het zuidelijke deel van de Gazastrook, vuurde het leger een raket af op een huis van de familie Abu Aker in de buurt van het Europese Ziekenhuis, ten zuidoosten van de stad, waarbij een Palestijnse moeder en haar kind en een andere vrouw werden gedood en verschillende Palestijnen werden verwond.

Ook werden ten minste vijf Palestijnen gedood en vele gewond toen het leger een raket afvuurde op een huis in het centrum van Khan Younis.

Verder vuurde het leger een artilleriegranaat af op de kinderafdeling in het Kamal Adwan ziekenhuis in Beit Lahia, in het noorden van Gaza. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zei dat de Israëlische raketten gericht waren op Al-Fakhoura in Jabalia, in het noorden van Gaza, en de Tal Az-Za’tar school, waar tientallen families onderdak hebben, waarbij meer dan 200 Palestijnen werden gedood en honderden gewond, vooral vrouwen en kinderen.

In het vluchtelingenkamp Jabalia doodden en verwondden Israëlische raketten vele Palestijnen in de buurt van de Al-Hoja Junction, nadat het leger huizen en gebouwen onder vuur had genomen.

In Rafah, in het zuiden van Gaza, vuurde het leger raketten af op een huis ten oosten van de stad, waarbij veel slachtoffers vielen.