Bron: Al Mayadeen English 2 november 2022 ~~~~

Aanhangers van Bolsonaro hebben woensdag in de zuidelijke deelstaat Santa Catarina Hitlergroeten gebracht.

Duizenden aanhangers van Jair Bolsonaro riepen het Braziliaanse leger op om in te grijpen en de rechtse president aan de macht te houden nadat hij dinsdag de herverkiezing verloor van de linkse Luiz Inacio Lula da Silva.

Na dagen van stilte hield Bolsonaro dinsdag een korte toespraak waarin hij noch zijn verlies toegaf noch Lula feliciteerde met zijn weekendoverwinning, hoewel zijn stafchef later het podium betrad om aan te kondigen dat de president de overdracht aan een nieuwe regering had goedgekeurd.

Sindsdien hebben zijn aanhangers zich verzameld voor militaire gebouwen in belangrijke Braziliaanse steden om actie te eisen.

In de zuidelijke staat Santa Catarina werden woensdag demonstranten gezien die Hitlergroeten brachten. Ook hebben zij voor de derde dag op rij in het hele land wegblokkades opgeworpen, hoewel het aantal volgens de plaatselijke politie daalde van 271 op dinsdag tot 167 op woensdag.

De blokkades hebben in het hele land een ravage aangericht. Volgens het persbureau van de luchthaven moesten door de protesten 48 vluchten worden geannuleerd.

De nationale industriebond waarschuwde dinsdag dat er waarschijnlijk brandstoftekorten zullen ontstaan als de geblokkeerde wegen niet snel worden vrijgemaakt.

De opmerkingen van Bolsonaro dinsdag maakten een einde aan zijn tweedaagse stilte over de verkiezingsuitslag, die speculaties had aangewakkerd dat hij het resultaat zou verwerpen.

De uiterst rechtse zittende president noemde de naam van Lula niet in zijn verklaring, die iets meer dan twee minuten duurde, maar beloofde de grondwet te volgen.

Lula, die van 2003 tot 2010 president was, zal op 1 januari voor een derde keer worden beëdigd.