Bron: Joāo Pedro Stedile 
kawsachunnews 29 september ~~~

Wat wordt verwacht van Lula’s buitenlands beleid als hij terugkeert naar het presidentschap?

Kawsachun News-redacteur Camila Escalante vroeg Joāo Pedro Stedile, econoom en een van de nationale directeuren van de Braziliaanse beweging van landloze arbeiders (MST), om een kort commentaar na een presentatie van Stedile, in São Paulo, over de huidige context in Brazilië.

Hieronder volgt een transcriptie van zijn opmerkingen. Stedile’s presentatie in het Spaans is te zien op onze YouTube.

Joāo Pedro Stedile: Ik denk dat Lula’s prioriteit niet zal liggen bij anti-imperialistische retoriek. Hij is zeer scherpzinnig. Hij was niet voor niets in staat een belangrijke leider van ons volk te worden en ik verwacht niet dat hij voor een anti-imperialistische retoriek zal zorgen, maar hij heeft als onderdeel van zijn strategie twee hoofdlijnen.

Ten eerste, de versterking van de BRICS. Ik denk dat dit veel kracht zal bijzetten en de BRICS zal omvormen tot een groot economisch en politiek blok van het mondiale zuiden, wat weer duidelijk anti-gringo is, toch? Dus het is waarschijnlijk dat de BRICS, met de steun van Lula en Brazilië, zullen uitbreiden. Argentinië zal zeker proberen toe te treden. Turkije wil ook toetreden. Indonesië wil toetreden.

Misschien zal de meest complexe kwestie in Latijns-Amerika met de BRICS Mexico zijn, want aangezien Mexico in de NAFTA zit, zou het moeilijk zijn om toe te treden tot de BRICS omdat het daar een ingewikkelde mix wordt in termen van douane, tarieven, belastingen, vrij verkeer van goederen. Maar ik denk dat het belangrijkste beleid van Lula zal zijn de BRICS te versterken en uit te breiden en de BRICS-bank en andere verbanden te versterken.

Het tweede pad van dezelfde route is integratie met Latijns-Amerika. Ik denk dat Lula een zeer Latijns-Amerikaanse roeping heeft en dat hij daar veel energie in zal steken en daarom zal hij verschillende mechanismen die we al hadden en die er al zijn, alleen in een impasse, weer op gang brengen.

Dus Unasur zal worden versterkt, CELAC zal worden versterkt, ik geloof dat de Banco del Sur er al is, alleen voor het inleggen van geld.

Mercosur zal worden versterkt, hetgeen kan worden uitgebreid tot een economisch blok van Unasur, wat ideaal zou zijn. Het heeft geen zin meer om een economische overeenkomst te hebben, alleen voor de Zuidelijke Kegel. Nee, want in werkelijkheid zijn het Brazilië en Argentinië, want de economie van Paraguay, Uruguay en Bolivia heeft niet veel gewicht.

Dus ik denk dat de trend Mercosur is. Het zal een veel groter Unasur-blok worden met veel meer potentieel. Dat is waar Lula campagne voor voert, maar zelfs binnen dit kader om de kwestie van een Latijns-Amerikaanse munt weer op te nemen, wat een oude droom was van Chávez, die zelfs een bijnaam “Sucre” had gegeven, wat één enkel systeem van handel en monetaire reconversie was. Ik schold hem uit omdat niemand weet wat Sucre is. Ik zei dat als er een Latijns-Amerikaanse munt moet komen, we die beter “maïs” kunnen noemen, ons gemeenschappelijk voedsel.

Dit zijn allemaal dromen, maar Lula herstelde het systeem en de campagne ervoor. We kunnen niet alleen denken aan een Latijns-Amerikaanse munt. Ik denk dat de kwestie van de munt zal worden ingebracht in de BRICS om te proberen een nieuwe internationale munt te vinden als tegenhanger van de dollar en de euro. En dat is wat iedereen wil. Dus ik denk dat de monetaire inspanningen in die richting gaan. De overwinning van Lula kan een grotere discussie op gang brengen, zodat we een munt van het globale zuiden krijgen rond de BRICS en de dollar achter ons laten. Dus als iemand spaargeld en dollars heeft, stel ik voor dat ze die inwisselen.