Bron: prensa-latina 2 november 2022 ~~~

Brasilia, 2 nov (Prensa Latina) De verslagen president Jair Bolsonaro heeft vandaag zijn aanhangers opgeroepen om de wegen in Brazilië, die sinds zondag geblokkeerd zijn uit protest tegen de verkiezingsoverwinning van de gekozen president Luiz Inácio Lula da Silva, te openen.

“Ik vraag u de wegen vrij te maken. Protesteer op een andere manier. Volgens mij hoort dat niet bij onze democratie. Denk alsjeblieft niet slecht over mij,” zei de extreem-rechtse leider in een video die op zijn Twitter-account is geplaatst.

Bolsonaro zei in de video dat het blokkeren van wegen, voornamelijk door vrachtwagenchauffeurs, een aanval is op het grondwettelijke recht op vrij verkeer.

“Het afsluiten van wegen in Brazilië schaadt het recht van mensen om te komen en te gaan, het staat in onze grondwet en we zijn altijd binnen de vier regels (van de grondwet) gebleven,” zei hij.

Hij drong er bij zijn aanhangers op aan “het recht van andere mensen die op weg zijn te respecteren, naast het schaden van onze economie”.

De ex-militair sprak ook zijn steun uit voor het sentiment van de demonstranten en merkte op dat hij “even overstuur en bedroefd” is als de supporters.

Het verzoek van Bolsonaro kwam op de derde dag van blokkades die begonnen nadat hij Lula niet had verslagen in de tweede stemronde van zondag.

Beide politici betwistten de tweede ronde omdat zij in de eerste ronde op 2 oktober geen absolute meerderheid van stemmen hadden behaald, d.w.z. meer dan de helft van de geldige stemmen (blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend), zoals wettelijk vereist is om te worden verkozen.

Het aantal federale wegen dat in de Zuid-Amerikaanse staat is afgesloten of gedeeltelijk onderschept door demonstranten die zich verzetten tegen de verkiezingsuitslag bedraagt 146, volgens een rapport van de federale snelwegpolitie (PRF).

Volgens het laatste PRF rapport waren er in 16 staten wegen afgesloten aan het begin van woensdagavond.

De Nationale Federatie van Distributeurs van Brandstoffen, Biobrandstoffen en Aardgas (Brasilcom) heeft, geconfronteerd met de blokkades, aanbevolen de blokkade op te heffen, omdat er een risico van brandstoftekorten bestaat.

“Brasilcom beveelt gecoördineerde acties aan van de verantwoordelijke autoriteiten voor de dringende deblokkering van de wegen en, waar nodig, de bescherming en begeleiding van het verkeer van brandstoftransporten”, aldus de federatie in een verklaring.

Zij vraagt om de bevoorrading van stations, supermarkten en ziekenhuizen, die het meest te lijden hebben onder de verstoringen van de bevoorrading, veilig te stellen.