Bron: telesur 9 november 2021 ~~~

Deze methode om acties te bekostigen om de politieke stabiliteit van een land te vernietigen, begon met de bekende Sacharovprijs, die in 1988 voor het eerst werd uitgereikt door het Europees Parlement en werd gegeven aan vermeende tegenstanders van naties met regeringen die door de Verenigde Staten niet worden geaccepteerd.

De Central Intelligence Agency (CIA) van de Verenigde Staten ontwierp de formule van het leveren van geld via internationale prijzen, waarvan sommige zeer bekend zijn, om de betaling aan de contrarevolutie in Cuba te maskeren, zoals vandaag door lokale media in Havana gemeld werd.

Volgens het webportaal Cubadebate biedt de manier om de commissies te laten aankomen door middel van “culturele prijzen”, de mogelijkheid om hoge geldbedragen toe te kennen, waarbij deze gerechtvaardigd worden met vermeende daden van “strijd voor de mensenrechten”. De prijzen zijn in feite pogingen om de aanklachten van de Caribische natie te omzeilen.

De publicatie “Los premios, fórmula de pago a la contrarrevolución” (De prijzen, vormen van betaling aan de contrarevolutie) illustreerde dat deze prijzen, waarvan vele duizenden dollars of euro’s bedroegen, gingen naar mensen als Yoani Sanchez, die blogger werd nadat ze in 2004 in Spanje was gerekruteerd door CIA-agent Carlos Alberto Montaner.

Met het doel haar internationaal te positioneren, slechts een jaar na de publicatie van haar blog, koos het Amerikaanse tijdschrift TIME haar in 2008 tot een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld, een feit dat in 2021 werd herhaald met een lokale artiest die anti-regeringsactivist werd, Luis Manuel Otero Alcántara.

Ook People Magazine koos Sanchez als een van de 25 meest opmerkelijke mensen in Latijns-Amerika, “acties die als basis dienden om een stortvloed van onderscheidingen in gang te zetten, iets wat ongeëvenaard is in de geschiedenis van Latijns-Amerikaanse intellectuele kringen” zei de bron.

“Zo werd de “stralende ster” van het moment geboren, een feit dat werd ondersteund door verschillende persagentschappen en kranten, die haar dienst aan de CIA bewezen, als onderdeel van Operatie Mockingbird” (een programma dat probeerde de media te manipuleren voor propagandadoeleinden), specificeert de publicatie.


Volgens het artikel is Yoani Sanchez de Cubaanse die de meeste onderscheidingen heeft gekregen zonder een intellectueel werk te hebben verricht, alleen dankzij haar subversieve acties.

In het kader van dezelfde financieringsopzet heeft de Oxi Day Foundation in Washington in oktober jl. de Courage Award 2021 toegekend aan Otero Alcántara, leider van de San Isidro-groep, met een subsidie van vijfduizend dollar.

Een ander voorbeeld is hoe de diplomatieke missie van het Koninkrijk Noorwegen in Havana met haar 2021 Cuban filmfonds de filmregisseur Carlos Lechuga en de toneelschrijver Yunior Garcia, beiden anti-regeringsactivisten, erkende.

Daarnaast ontving Tania Bruguera, die al jaren in verband wordt gebracht met subversieve activiteiten, onlangs de Velazquez-prijs voor plastische kunsten, die jaarlijks door het Spaanse Ministerie van Cultuur wordt uitgereikt en waaraan 100.000 euro is verbonden.


Tania Bruguera wordt betaald om subversieve activiteiten te ontplooien volgens de instructies van NED en USAID met als doel de publieke opinie scheef te trekken, en in de kaart te spelen van hen die ons kwaad willen doen en van politiek een zaak willen maken.

Deze methode om acties te bekostigen om de politieke stabiliteit van een land te vernietigen is begonnen met de welbekende Sacharovprijs, die in 1988 voor het eerst door het Europees Parlement werd uitgereikt en werd gegeven aan vermeende tegenstanders van landen met regeringen die niet door de Verenigde Staten werden geaccepteerd.

Topfoto: Overheidsfinanciering voor de anti-Castro industrie in de VS lijkt onuitputtelijk. In het afgelopen jaar hebben tenminste 54 organisaties geprofiteerd van programma’s van het State Department, de NED, en USAID voor Cuba. | Foto: Twitter @peoplesassembl_