Bron: Yve Sengler
yvesengler.com 11 augustus 2021 ~~~

De door Canada geïnstigeerde Lima Groep heeft mogelijk een fatale klap gekregen die een serieuze discussie over het buitenlands beleid van dit land zou moeten uitlokken. Maar verwacht niet dat de media of politici er zelfs maar over zullen praten.

In een waarschijnlijke doodsteek voor een coalitie die de Venezolaanse regering omver wil werpen, noemde de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Peru de Groep van Lima het “meest rampzalige” buitenlandse beleidsinitiatief dat het land ooit heeft genomen. Héctor Béjar zei: “De Groep van Lima moet wel het meest rampzalige zijn wat we in de geschiedenis van Perú in de internationale politiek hebben gedaan.”

Twee dagen na Béjar’s verklaring verklaarde de minister van buitenlandse zaken van St. Lucia, Alva Baptiste: “Met onmiddellijke ingang stappen wij uit de Lima Groep – die moreel failliete mongolenbende – wij stappen eruit omdat deze groep kinderen, mannen en vrouwen van Venezuela nodeloos leed heeft aangedaan.”

Voorafgaand aan de verklaringen van Baptiste en Béjar had de Groep van Lima een handvol leden verloren en was haar steun aan Juan Guaidó’s poging om zichzelf tot president uit te roepen mislukt. Gezien haar naam betekent de agressieve wending van de Peruaanse regering tegen de Lima Groep waarschijnlijk het einde ervan. Zoals Kawsachun News in een tweet van een Peruaans congreslid opmerkte, “de Lima Groep is zonder Lima komen te zitten”.

De ondergang van de Lima Groep zou een grote klap zijn voor het buitenlands beleid van Trudeau. Ottawa richtte de groep op met Peru. Te midden van gesprekken tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen in het voorjaar van 2017, belde Trudeau zijn Peruaanse ambtgenoot, Pedro Pablo Kuczynski, om “de noodzaak te benadrukken van dialoog en respect voor de democratische rechten van de Venezolaanse burgers, zoals vastgelegd in het handvest van de Organisatie van Amerikaanse Staten en het Inter-Amerikaans Democratisch Handvest.” Maar de Lima-groep werd in augustus 2017 opgericht als een structuur buiten de OAS, grotendeels omdat de leden van die organisatie weigerden Washington en Ottawa te steunen in hun poging om zich te mengen in Venezolaanse aangelegenheden, die volgens hen in strijd is met het handvest van de OAS.

Canada is misschien wel het meest actieve lid van de coalitie. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland nam deel aan een half dozijn bijeenkomsten van de Limagroep en de tweede ervan werd gehouden in Toronto. Die vergadering van oktober 2017 drong er bij regionale regeringen op aan om stappen te ondernemen om Venezuela “verder te isoleren“.

Tijdens een andere bijeenkomst van de Lima Groep in Canada, enkele weken nadat Juan Guaidó zichzelf tot president had uitgeroepen, verklaarde Trudeau: “de internationale gemeenschap moet zich onmiddellijk achter de interim-president scharen.” In de slotverklaring van de bijeenkomst in februari 2019 werden de strijdkrachten van Venezuela opgeroepen om “hun loyaliteit aan de interim-president te tonen” en de gekozen president af te zetten.

Freeland drong er herhaaldelijk bij Caribische en Midden-Amerikaanse landen op aan om zich aan te sluiten bij de Lima Groep en haar anti-Maduro inspanningen. In mei 2019 belde Trudeau de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel om hem onder druk te zetten zich aan te sluiten bij Ottawa’s inspanningen om president Maduro af te zetten. In het persbericht stond: “De premier onderstreepte namens de Lima-groep de wens dat in Venezuela vrije en eerlijke verkiezingen worden gehouden en dat de grondwet wordt gehandhaafd.”

In een teken van het belang dat Canadese diplomaten hechten aan de Lima Groep, gaf de Professional Association of Foreign Service Officers in juni 2019 aan Patricia Atkinson, hoofd van de Venezuela Task Force bij Global Affairs, haar Foreign Service Officers award. In het verslag ervan stond: “Patricia, en het uitstekende team dat zij samenstelde en leidde, ondersteunden het engagement van de minister en speelden een sleutelrol in de inhoud en organisatie van 11 vergaderingen van de 13-landen Lima-groep die de actie inzake Venezuela coördineert.”

Solidariteitsactivisten hebben sinds de eerste bijeenkomst in Toronto geprotesteerd tegen de Lima Groep. Er waren ook protesten bij de tweede bijeenkomst van de Lima Groep in Canada, waaronder een indrukwekkende verstoring van de laatste persconferentie. Tijdens een toespraak vorig jaar verklaarde NDP-parlementslid Matthew Green “dat we geen deel moeten uitmaken van een pseudo-imperialistische groep als de Lima Groep”, terwijl een resolutie die werd ingediend (maar nooit besproken) op de conventie van die partij in april Canada opriep uit de Lima Groep te stappen.

Hopelijk betekent de recente kritiek van de regeringen van Peru en St. Lucia het einde van de Groep van Lima. Maar we moeten ervoor zorgen dat de Groep niet stilletjes verdwijnt. We hebben een discussie nodig over hoe Canada een centrale speler werd in deze interventionistische alliantie.

Op 12 augustus heeft Steven Lalla met Ives Engler een interview in een live discussie over de rol van Canada in Venezuela.

Topfoto: Chrystia Freeland op de LimaGroupbijeenkomst in Ottawa