Bron: Ricardo Vaz en Lucas Koerner, 
venezuelanalysis 30 april 2020 ~~~ 

Mérida, 30 april 2020 (venezuelanalysis.com) – De Amerikaanse president Donald Trump vaardigde donderdag een uitvoeringsbesluit uit om reservisten van de strijdkrachten te activeren voor een “anti-narcotica”-missie in het Caribisch gebied.

“De minister van Defensie wordt opgedragen om niet meer dan 365 achtereenvolgende dagen actieve dienst te verlenen aan eenheden, en aan individuele leden die niet zijn toegewezen aan een eenheid die is georganiseerd om als eenheid te dienen, van de Geselecteerde Reserve onder de jurisdictie van de minister van Defensie, om niet meer dan 200 Geselecteerde Reservisten op eender welk moment te activeren, als hij dat nodig acht”, zo luidt het decreet.

Een woordvoerder van het Pentagon vertelde de Daily Caller dat de defensiesecretaris de opdracht zal gebruiken om een eenheid van de Air National Guard te mobiliseren om te helpen in Washington’s “Enhanced Department of Defense Counternarcotic Operation in the Western Hemisphere“.

“De vergunning is gemaximeerd op 200 man,” bevestigde luitenant-kolonel Chris Mitchell.

Op 1 april kondigde de Trump-regering de inzet aan van destroyers van de Amerikaanse marine, AWAC-surveillancetoestellen en eenheden van de speciale strijdkrachten aan de Caribische Zee in wat is gerapporteerd als een van de grootste operaties in de regio sinds de Amerikaanse invasie van Panama in 1989.

Het verklaarde doel van de operatie was het onderscheppen van drugszendingen die naar verluidt afkomstig waren uit Venezuela, het land dat door Washington met verlammende economische sancties aangevallen is, gericht op het verdrijven van president Nicolas Maduro.

Bronnen van het Pentagon hebben echter kritiek geuit op het besluit, en zien het als een krachtmeting die bedoeld was om het stijgende aantal doden van COVID-19 in de Verenigde Staten af te leiden.

De inzet kwam dagen nadat het Amerikaanse Ministerie van Justitie “narcoterrorisme” aanklachten tegen Maduro en andere functionarissen had geopend, met inbegrip van een prijs van 15 miljoen dollar voor de gevangenneming van de Venezolaanse leider.

Volgens eigen gegevens van Amerikaanse instanties loopt echter slechts een klein deel van de drugsroutes door Venezuela, omdat de meeste cocaïne via de Stille Oceaan Colombia verlaat en via Midden-Amerika en Mexico het grondgebied van de VS binnenkomt.

De Trump-regering richt zich ook op olie-voor-voedseltransacties

Trump’s uitvoeringsbesluit volgde op berichten dat de VS een onderzoek doet naar olie-voor-voedsel-overeenkomsten waarbij de Venezolaanse regering en Mexicaanse bedrijven betrokken zijn.

Reuters onthulde woensdag dat het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Financiën en de Amerikaanse ambassade in Mexico twee overeenkomsten uit 2019, met het in Mexico gevestigde Libre Abordo en met een gelieerd bedrijf, Schlager Business Group, onderzoeken. De Amerikaanse autoriteiten hebben de hulp van de Mexicaanse regering in deze zaak ingeroepen.

In het kader van de overeenkomsten heeft de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA olie verscheept in ruil voor zendingen van respectievelijk mais- en watervrachtwagens. De Mexicaanse bedrijven hebben vervolgens de naar schatting 24 miljoen vaten olie doorverkocht aan Aziatische bedrijven.

Libre Abordo vertelde Reuters dat “het contract voor humanitaire hulp dat met PDVSA is ondertekend, voldoet aan alle eisen om eventuele sancties door de Amerikaanse regering te voorkomen”.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft opeenvolgende sanctierondes opgelegd aan de olie-industrie van Venezuela, beginnend met financiële sancties in augustus 2017. In januari 2019 legde Washington een olie-embargo op, dat later werd uitgebreid tot een algemeen verbod op alle transacties met Venezolaanse staats-instellingen.

De olieproductie van Venezuela, de belangrijkste bron van buitenlandse valuta, kelderde van gemiddeld 1,9 miljoen vaten per dag in 2017 tot een dieptepunt van slechts 796.000 in 2019.

In 2020 heeft het beleid van Trump de unilaterale maatregelen opgevoerd, waarbij secundaire sancties tegen Rosneft van Rusland werden opgelegd. De Russische oliereus had een groot deel van de ruwe olie van Venezuela gekocht, voordat het naar andere bestemmingen werd omgeleid. In maart verkocht Rosneft zijn Venezolaanse activa aan een naamloos Russisch staatsbedrijf. Washington bedreigde eveneens Indiase bedrijven met de liquidatie van hun olie-voor-brandstof deals met PDVSA en waarschuwde internationale bedrijven om geen brandstof te leveren aan de Venezolaanse regering.

Staatssecretaris Mike Pompeo plaatste Venezuela woensdag op dezelfde manier in het vizier van de V.S. en eiste dat landen het recht op overvlucht aan de Iraanse luchtvaartmaatschappij Mahan Air zouden ontzeggen.

Pompeo beschuldigde het bedrijf, dat onder Amerikaanse sancties valt, van het leveren van “onbekende steun” aan de Maduro-regering.

Volgens Venezolaanse functionarissen landden vorige week twee Iraanse vluchten in het westen van Venezuela als onderdeel van de gezamenlijke inspanningen om de raffinaderij van Cardon weer online te krijgen. Cardon maakt deel uit van het Paraguana Raffinagecomplex, het op één na grootste ter wereld, en heeft een capaciteit om tot 300.000 ruwe vaten per dag te raffineren. Het was verlamd sinds de stroomuitval in maart 2019.

De sancties van de VS hebben geleid tot ernstige brandstoftekorten in het Caraïbische land, waardoor de Russische reus Rosneft gedwongen werd zijn Venezuela-holdings te liquideren en Indiase bedrijven hun olie-voor-brandstof-swap-deals te staken. De Venezolaanse regering hoopt de brandstofschaarste aan te pakken door de productie in de raffinaderijen op te starten. De El Palito raffinage-eenheid in Carabobo State, met een capaciteit voor de verwerking van 80.000 ruwe vaten per dag, werd na maanden van reparatiewerkzaamheden op 15 april opnieuw geactiveerd.


Ricardo Vaz bericht vanuit Mérida en Lucas Koerner vanuit Santiago de Chile.

Topfoto: De Trump administratie heeft legerreservisten gemobiliseerd voor een ‘anti-drugs’ missie gericht op Venezuela. (Amerikaanse marine)