Bron: Barry Cartaya,  Red Radio VE, 8 september 2020 (SP), 
orinocotribune 8 september 2020 (EN)~~~

Barry Cartaya

Het was een tragische maandag voor de revolutionaire processen in Zuid-Amerika. Op dezelfde dag werden de politieke diskwalificaties van de voormalige presidenten Evo Morales van Bolivia en Rafael Correa van Ecuador bevestigd als onderdeel van de politieke vervolging tegen hen. Vanuit Venezuela hebben president Nicolás Maduro en minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza de onwetmatige aanval afgewezen.

Het nationale gerechtshof van Ecuador heeft het verzoek van de verdediging van Correa om de gevangenisstraf van acht jaar te heroverwegen, afgewezen.

De voormalige president werd onderzocht en veroordeeld voor vermeende omkoping tussen 2012 en 2016, in een procedure die door de autoriteiten werd vervalst.

“De verraders zijn bang voor de wil van het Ecuadoriaanse volk, dus hebben ze de wanhopige maatregel genomen om broeder Rafael Correa te beletten deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Vroeg of laat zal er gerechtigheid zijn, Rafael,” schreef President Maduro op zijn Twitter-account.

Verraden en vervolgd

Na de uitspraak van 7 april die de aanhangers van Correa gebrekkig hebben genoemd, werd de diskwalificatie op maandag bevestigd.

Correa begon zijn kandidatuur als vice-president voor de verkiezingen van 2021, om de teugels van de door Lenin Moreno verraden Burgerrevolutie weer in handen te krijgen.

“Ze hebben het ten slotte gedaan. In recordtijd kregen ze een ‘definitieve’ veroordeling om mij als kandidaat te diskwalificeren. Ze begrijpen niet dat ze alleen maar het draagvlak onder de bevolking vergroten. Het komt wel goed met me. Ik geef alle solidariteit aan de vervolgden daar. Vergeet niet: het enige waar ze ons toe veroordelen is winnen,” analyseerde de politieke leider.

Dictatuur klampt zich vast

Aan de andere kant heeft de dictatuur onder leiding van Jeanine Añez in Bolivia weer een onwetmatig complot gesmeed om Morales als kandidaat voor de Senaat te diskwalificeren.

Na de staatsgreep tegen hem wordt de gewelddadige vervolging die hem in ballingschap dreef, nu politiek en juridisch aangepakt.

Het Hooggerechtshof heeft zijn kandidatuur voor de Eerste Kamer gediskwalificeerd en de Tweede Grondwettelijke Kamer heeft deze bekrachtigd, waarmee de legalisatie is bevestigd.

De algemene verkiezingen worden gehouden op 18 oktober, na twee verlengingen uit de trukendoos van de dictatuur om het volk niet te hoeven raadplegen.

“Op dezelfde dag werden twee machtige politieke en sociale opties berecht: Evo Morales en Rafael Correa werden gediskwalificeerd. De oligarchieën zijn te bang voor hen. Niets kan echter de volgende volksoverwinningen in Ecuador en Bolivia in de weg staan”, schreef minister van Buitenlandse Zaken Arreaza.

Beide landen beleven de donkerste momenten van de eeuw door neoliberale acties en verraad aan de volkswil.

In het geval van Ecuador vanwege het verraad van Lenin Moreno, die verkozen was als vaandeldrager van de Burgerrevolutie, en in het geval van Bolivia vanwege de staatsgreep.