De regering van Maduro heeft onlangs het Simon Bolivar International Institute opgericht om de internationale solidariteit te versterken.

Bron:  Manuela Solé, 
venezuelanalysis 10 september 2020

Mérida, 9 september 2020 (venezuelanalysis.com) – De Venezolaanse president Nicolas Maduro maakte bezwaar over gerechtelijke uitspraken die ex-presidenten Evo Morales (Bolivia) en Rafael Correa (Ecuador) verboden om zich bij de komende verkiezingen kandidaat te stellen.

De reactie van het Venezolaanse staatshoofd kwam na het nieuws dat het Boliviaanse Hooggerechtshof een uitspraak bevestigde, die Morales verbiedt zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen van de Senaat op 18 oktober. De voormalige Boliviaanse president en zijn partij Movement Towards Socialism (MAS) werden in november 2019 door een staatsgreep afgezet.

“Broeder Evo! Fascisten weten dat je door de meerderheid van het Boliviaanse volk wordt gesteund, daarom verbieden ze je nominatie voor de Senaat”, schreef Maduro op de sociale media.

Ook het Nationale Gerechtshof van Ecuador heeft een uitspraak gedaan die het voor ex-president Correa’s onmogelijk maakt om zich kandidaat te stellen voor het vice-presidentschap van zijn land op de lijst met Andres Arauz. Correa werd bij verstek veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf in een corruptiezaak waarbij de Braziliaanse multinational Odebrecht betrokken was. De voormalige president en zijn aanhangers hebben het proces als politiek gemotiveerd aan de kaak gesteld.

Maduro steunde Correa op Twitter en schreef dat “de verraders de wil van het Ecuadoriaanse volk vrezen.” De verkiezingen in Ecuador voor de president, de vice-president en 137 leden van de Nationale Assemblee, zijn gepland op 7 februari 2021

Ook de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza, sprak zijn verontwaardiging uit en bestempelde de beslissingen tegen Morales en Correa als “onwetmatig”.

De solidariteitsverklaringen kwamen vlak na de lancering van het Simon Bolívar Instituut voor Vrede en Solidariteit onder de Volkeren. Tijdens de openingsceremonie las Arreaza een manifest waarin hij zijn bezorgdheid uitte over de schending van de politieke rechten van het volk door de Latijns-Amerikaanse rechtse partijen.

De onthulling van het instituut viel samen met de 205ste verjaardag van het Jamaica Handvest van Simon Bolivar, met een videoconferentie met meer dan 100 internationale deelnemers.

De Venezolaanse vice-minister voor Noord-Amerikaanse zaken, Carlos Ron, werd benoemd tot voorzitter van het instituut, dat zal worden ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caracas.

Een van de doelstellingen van de organisatie is het coördineren tussen de vele bewegingen, organisaties, persoonlijkheden en leiders over de hele wereld die zich solidair hebben opgesteld met Venezuela, en Amerikaanse sancties hebben afgewezen.

Muzikant Roger Waters maakte deel uit van politici, kunstenaars, intellectuelen en activisten die het initiatief toejuichten en verklaarden dat alle volkeren van de wereld, zonder onderscheid van kleur, religie of nationaliteit, baat hebben “om ons allen van deze duisternis naar het licht te leiden”.

Eveneens begroette de Argentijnse intellectueel Atilio Boron de installatie van het Simon Bolivar Internationaal Instituut en uitte dat het op het uiterst geschikte moment kwam, waarop de Verenigde Staten “haar brutale offensief tegen de volkeren van Latijns-Amerika heeft verdubbeld.”

Topfoto: Presidents Nicolas Maduro, Rafael Correa and Evo Morales during a 2015 summit in Bolivia. (TeleSUR)

( met extra reportage door Ricardo Vaz uit Mérida.)

Topfoto: Voorzitters Nicolas Maduro, Rafael Correa en Evo Morales tijdens een top in Bolivia in 2015. (TeleSUR)