Bron: telesurenglish 7 september 2020 ~~~

De geschiedenis toont aan dat ze Evo kunnen diskwalificeren, maar dat ze het volk haar rechten niet kunnen afnemen”, antwoordde Evo Morales, die er bij de Bolivianen op aandrong “niet voor provocaties te vallen”, maar “vastberaden te zijn, want onze inzet en prioriteit is dat het volk uit de crisis komt”.

Voormalig Boliviaanse president Evo Morales werd maandag gediskwalificeerd als kandidaat voor de Senaat nadat een grondwettelijk hof in de hoofdstad La Paz zijn deelname aan de verkiezingen van 19 oktober had afgewezen.

Afgelopen februari heeft het Hooggerechtshof van Bolivia de kandidatuur van Morales afgewezen op grond van het feit dat hij niet voldeed aan de eis van ‘residentie in het land’. Na de staatsgreep van 10 november was Evo Morales naar Mexico en vervolgens naar Argentinië gereisd, omdat het Openbaar Ministerie als de facto regering, verschillende arrestatiebevelen tegen Morales heeft uitgevaardigd.

Toen de eerste uitspraak uitkwam, zeiden de advocaten van Morales dat ze in beroep zouden gaan omdat de voormalige president zijn stemdistrict heeft gehandhaafd en zijn wettelijk adres in een stad in Cochabamba heeft, dus het woonplaats-argument is niet van toepassing.

De partij van de Beweging voor Socialisme (MAS) legde uit dat de autoriteiten hem van zijn grondwettelijke garanties hadden ontdaan, waardoor hij tot nu toe niet is teruggekeerd. In plaats daarvan blijft hij als vluchteling in Argentinië werken voor zijn partij.

De MAS droeg Morales voor als kandidaat voor eerste senator van het departement Cochabamba. Nadat een ander grondwettelijk hof een door de verdediging ingediend beschermingsberoep had verworpen, kon de Tweede Grondwettelijke Kamer van La Paz op 1 september 2020 geen uitspraak doen over de diskwalificatie, op grond van een band tussen de rechters.

“Onder dreigementen en druk van processen heeft de rechter een onwettige en ongrondwettelijke politieke beslissing genomen. De geschiedenis toont aan dat zij Evo zullen kunnen uitschakelen, maar dat zij het volk niet haar rechten kunnen ontnemen”.

Als gevolg daarvan werd de zitting geschorst tot vandaag, toen rechter Alfredo Jaimes werd opgeroepen als “beslissend lid”. De rechtbank oordeelde twee stemmen voor en één tegen, zoals gerapporteerd aan de media door advocaat Jorge Tamayo.

Hoewel de verdediging heeft gezegd dat ze in beroep zullen blijven gaan bij het Plurinationale Constitutionele Hof, zullen de juridische procedures waarschijnlijk de verkiezingsdatum van 19 oktober, waaraan Morales verondersteld werd deel te nemen, niet halen

“In zekere zin blijft het in de wacht staan. De herziening in Sucre zou de waarde van die uitspraak van Jaimes en Pomier, die de betreffende weigering uitspraken, kunnen beschouwen. Maar met deze verwerping van de bescherming blijft de diskwalificatie-uitspraak die door de TSE werd uitgevaardigd, bestaan. Daarom blijft de disqualificatie,” legde advocaat Fabián Espinoza uit.

Dit is de eerste keer in 23 jaar dat Evo Morales wordt gediskwalificeerd voor een verkiezingscampagne, sinds hij in 1997 voor het eerst in de het Parlement kwam. Toch blijkt uit peilingen dat de MAS-partij de grootste politieke kracht in Bolivia blijft, en kandidaat voor het presidentschap Luis Arce zal het merendeel van de departementen winnen.

Topfoto: De Presidenten Morales (links) en Correa (rechts), die voor deelname aan de komende verkiezingen geweigerd worden. EFE/ Juan Ignacio Roncoroni