Bron: TelesurTV, 3 augustus 2020 ~~~

De dag begon met het blokkeren van straten en verbindingswegen.

De aangekondigde mobilisaties die de Boliviaanse sociale en handelsorganisaties voor 3 augustus organiseerden, begonnen met het blokkeren van wegen in verschillende regio’s van het land, zoals Cochabamaba, Pongo, Sayari, Confital en Bombeo, volgens berichten in de pers.

Dit is de dag van “nationale strijd en mobilisatie tegen de de facto regering en het TSE (Supreme Electoral Tribunal) voor het schenden van de grondwettelijke rechten van het volk en het bedreigen van de democratie”, aldus Juan Carlos Huarachi, uitvoerend secretaris van de Central Obrera Boliviana (COB).

De demonstranten verwerpen het verdere uitstel van de TSE-verkiezingen van 6 september tot 18 oktober op grond van de Covid-19-crisis in het land, die al meer dan 80.000 mensen heeft besmet en het leven heeft gekost aan zo’n 3.153 mensen in een land van 11,3 miljoen.

De bijeenkomsten tussen @TSEBolivia en de COB moeten niet slechts een groet blijven; de dialoog is belangrijk om een consensus te bereiken over de eenzijdige beslissing van de verkiezingsautoriteit met dramatische gevolgen voor de bevolking, zoals het steeds weer uitstellen van de verkiezingen.
– Evo Morales Ayma (@evoespueblo) 2 augustus 2020

De vakbondsleider heeft in de oproep van de vorige week aangegeven dat de “algemene staking voor onbepaalde tijd” zal plaatsvinden totdat de TSE zijn besluit terugdraait en ervoor zorgt dat de verkiezingen op 6 september plaatsvinden, zoals gepland.

Deze mobilisaties komen na de 28 juli marsen en rally’s in “verdediging van de democratie” die door de leiders van de zes federaties van de Cochabamba-tropen als succesvol werden beschreven.

Wegen en snelwegen geblokkeerd in het Quillacollo-Cochabamba-gebied in de buurt van Vinto ter verwerping van het uitstel van de algemene verkiezingsdatum in #Bolivia.

Huarachi, die na de protesten in El Alto de vorige week strafrechtelijk werd aangeklaagd door de de facto regering, verzekerde dat hij niet zal vluchten en dat hij mogelijk een rechtszaak zal krijgen. Hij zei ook dat hij de strijd om de verkiezingen van 6 september zal voortzetten.

Topfoto: In Bolivia volgen de protesten elkaar op omdat de presidentsverkiezingen worden uitgesteld. | Foto: EFE