Bron: Ernesto Reyes, plurinacional (SP)
 resumen-english 30 juni 2020 (EN) ~~~

De feitelijke president van Bolivia, Jeanine Añez, verliest steeds meer van haar pseudo democratiche masker dat zij, met de medeplichtigheid van de Verenigde Staten en de Europese Unie, heeft moeten opzetten om de gewelddadige omverwerping van Evo Morales in november vorig jaar te rechtvaardigen.

In een flagrante demonstratie dat er in Bolivia geen grondwettelijke garanties zijn en dat vervolging de regel is, wordt er een staatsgreep voorbereid tegen de presidentskandidaat van de Movement Toward Socialism (MAS), Luis Arce Catacora.

De rechtsvorm van dit antidemocratische politieke besluit, als bevestiging van een methode van wetshandhaving (juridische oorlog) tegen volksleiders (Redaktie: zoals ook tegen Lula en Roussef in Brazilie), is de strafrechtelijke aanklacht die op dinsdag 30 juni bij het Openbaar Ministerie tegen Arce is ingediend, wegens de vermeende economische schade die hij aan de staat heeft toegebracht door de oprichting van de Gestora Publica, voor het beheer van de sociale bijdragen van de werknemers.

Dit is niet de eerste keer dat er een positie van agressie wordt ingenomen tegen de MAS-kandidaat sinds hij na een kort verblijf in Mexico is teruggekeerd naar Bolivia. Op dezelfde dag van zijn aankomst in La Paz op 28 januari, op de luchthaven van El Alto, kreeg hij een dagvaarding om te getuigen in het geval van het inheemse fonds. Deze dinsdag is de actie meer gecompliceerd in een tijd waarin de voormalige minister van Economie van Morales alle presidentskandidaten achter zich laat liggen bij de komende verkiezingen die gepland zijn voor 6 september.

De actie van Anez is echter geen verrassing. De de facto regering doet alles wat in haar macht ligt om haar illegale overname van 12 november 2019 na een bijeenkomst van de ambassadeurs van de Europese Unie, Leon del Torre, en Brazilië, Octávio Henrique Dias García Côrtes en andere politieke en maatschappelijke organisaties, die in het gebouw van de Boliviaanse Katholieke Universiteit (UCB) werd gehouden om de staatsgreep enige legitimiteit te geven, voort te zetten. Het was niet verwonderlijk dat de regeringen van de Verenigde Staten en Brazilië (RED: en Nederland) enkele uren na deze bijeenkomst de de facto president erkenden.

Het meest ondersteunende wapen voor de expansionistische aspiraties van Añez en haar medewerkers is de coronavirus epidemie, waarvan de uitbreiding tot nu toe niet onder controle kon worden gehouden vanwege het ontbreken van een samenhangend regeringsplan en het enorme tekort aan ademhalingsapparatuur en bioveiligheidsmateriaal, te midden van beschuldigingen van corruptie bij de aankoop van deze vitale apparatuur.

De reactie van Arce en MAS en de maatregelen die hij juridisch gezien zal nemen zijn nog niet bekend, maar sociale organisaties hebben zich al voorbereid om zich te verzetten tegen het voornemen van de de facto regering om MAS te verbieden aan de verkiezingen deel te nemen.

Het repressieve beleid van de regering is sinds de staatsgreep niet één millimeter veranderd en het is waarschijnlijk dat de groei van “vals-positieven” gebruikt zal worden om een nieuwe golf van geweld te rechtvaardigen. Wat wel veranderd is, is de maatschappelijke bereidheid, vooral van de sociale organisaties die zich in een fase van herpositionering bevinden en steeds meer samenhang vertonen, om te eisen dat de algemene verkiezingen volgens plan worden gehouden.