Bron: TelesurTV,  4 mei 2020 ~~~ 

“We hebben 13 terroristen gevangen genomen, veiligheidstroepen hebben oorlogsmateriaal in beslag genomen dat de terroristen hun plan moesten uitvoeren,” zei de president.

De president van Venezuela, Nicolás Maduro, onthulde maandag de details van de gewapende scheepsinvasie die tot doel had de Zuid-Amerikaanse natie te destabiliseren, en stelde ook aan de kaak dat de Colombiaanse regering en de Amerikaanse president Donald Trump deelnamen aan de terreurdaden.

“Een terroristische aanval op Venezuela wordt voorbereid vanuit Colombia (…) de regering van de Verenigde Staten (VS) besloot de tijd van de pandemie te gebruiken voor een terroristische aanval, om het land te vullen met geweld en om rechtvaardiging te hebben voor een andere militaire escalatie van de interventie,” zei het staatshoofd.

De president verzekerde dat ze in het licht van de humanitaire tragedie die de Covid-19 in de Verenigde Staten heeft veroorzaakt, proberen de publieke aandacht af te leiden door Venezuela aan te vallen, “dit zijn strategische acties van Washington om de aandacht af te leiden”. Het is misdadig om dit te doen in het midden van een pandemie,” voegde hij eraan toe.

“De VS zoekt naar excuses om Venezuela binnen te vallen en gebruikt daarom huurlingen. De operatie begon vanuit Colombia; Cliver Alcalá bekende dat hij een contract had getekend. Dit onderzoek is al enige tijd aan de gang en we hebben goede informatiebronnen gehad,” zei de voorzitter.

Het staatshoofd wees erop dat de minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, de oorlogszuchtige actie voor de Verenigde Naties aan de kaak heeft gesteld.

“Onze minister van Buitenlandse Zaken sprak met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, en zond nieuwe bewijzen van de deelname van de regering van Colombia en Donald Trump om Venezuela binnen te vallen en te vullen met terrorisme,” voegde hij eraan toe.

“We waren in staat om deze terroristische invasie te onthullen, wetende dat de Amerikaanse regering de DEA heeft gedelegeerd om deze actie voor te bereiden en een privé-onderneming, SilverCorp, om al haar operationele planning uit te voeren,” zei de president.

De president verzekerde dat de DEA op zoek was naar drug-traffic-groepen om zich aan te sluiten bij de plannen en het terrorisme in de Zuid-Amerikaanse natie te bevorderen. “De DEA zocht naar de capo’s en kartels van de Colombiaanse Guajira, de Venezolaanse Guajira en verschillende staten in het land, met name Falcón, La Guaira, Caracas en Miranda,” benadrukte hij.

Het staatshoofd vermelde dat de oorlogsoperatie tegen de stabiliteit van het land sinds 10 maart was voorbereid, “naar aanleiding van een oproep van de oppositie om een reeks gewelddadige gebeurtenissen te ontketenen en een escalatie te veroorzaken; de oproep mislukt en dan begint de quarantaine (…) dan vindt het bezoek van Ivan Duque aan Washington plaats en krijgt hij het bevel om Venezuela te doen ontbranden, op welke manier dan ook,” zei hij.

“Sinds vrijdagavond hadden we de bevestiging van het begin van de operaties en sinds 19.00 uur hebben we alle mechanismen ter bescherming van de kusten geactiveerd (…) De oppositie probeerde de feiten te ontkennen, de spot te drijven, terwijl de Amerikaanse regering koos voor stilte, 48 uur later hebben ze nog niets gemeld”, zei de Hoge Vertegenwoordiger.

De president herhaalde dat hij sinds het begin van de maandagochtend opdracht gaf om het Bolivariaanse Schild te activeren voor de verdediging van het vaderland, “Ik heb sinds gisteravond opdracht gegeven om operaties te activeren met 25.000 man van de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (?) De speciale strijdkrachten, commandogroepen, parachutisten, Bolivariaanse politieagenten, gingen uit om de terroristische groeperingen te zoeken en te veroveren,” voegde hij eraan toe.

“Ze probeerden een terrorisme te creeeren. Jordan Goudreaud liet het bewijs zien van het contract met de oppositie. De operatie werd vanaf het begin verslagen. Sinds de vroege uren van de ochtend, hebben de commandogroepen operaties uitgevoerd in Bolariviaanse Schildoefeningen,” zei het staatshoofd.


Details van de gevangengenomen personen

“Onder degenen die gevangen zijn genomen zijn de verrader Antonio Sequera en een burger met de naam Baduel, die zei dat er twee Amerikanen van Donald Trump’s beveiligingsteam bij de overvalgroep zaten,” zei de president.

De president prees het werk van de Civiel-Militaire Unie om vrede en stabiliteit in het land te garanderen. “Acht huurlingen zijn gevangen genomen en door het gebied uit te kammen hebben we er nog vijf kunnen vangen en ik ben er zeker van dat we voor zonsopgang alle terroristen zullen vangen”, zei hij.

Als aanvulling op de informatie, onthulde de voorzitter de namen van de andere gevangenen, “de gevangen Amerikanen zijn Luke Alexander Denman en Airan Berry,” zei hij.

Oproep tot vrede

Het staatshoofd herhaalde zijn oproep tot dialoog en vrede in het land om politieke meningsverschillen in het belang van het volk op te lossen, “wij geloven in dialoog en in het leven. Ja, op de vrede, niet op de oorlog. Ja, op het leven en de vrede,” zei hij.

“Er is een grote eenheid nodig om deze pandemie het hoofd te bieden, ik heb opgeroepen tot een humanitair akkoord tussen alle politieke krachten van het land, voor de gezondheid van de mensen.

Topfoto: Het staatshoofd veroordeelt de oorlogsoperatie tegen de stabilisatie van het land, die sinds 10 maart was voorbereid. | Foto: @Presidencial VE