Bron: Al Mayadeen English 22 januari 2023 ~~~

Het ministerie van religieuze zaken van Gaza meldt dat sinds 7 oktober meer dan 1.000 van de 1.200 moskeeën zijn verwoest door “Israël”.

In een verklaring die op zondag werd vrijgegeven, meldde het Palestijnse Ministerie van Inwijdingen en Religieuze Zaken in Gaza dat de Israëlische strijdkrachten tot nu toe meer dan 1.000 moskeeën hebben verwoest en tientallen begraafplaatsen hebben ontheiligd in hun voortdurende genocidale agressie.

Het ministerie meldt dat sinds 7 oktober meer dan 1.000 van de 1.200 moskeeën met de grond gelijk zijn gemaakt, met een geschatte wederopbouwkost van $500 miljoen.

Het ministerie betreurt verder de verwoesting van kerken, waaronder de historische Sint Porphyrius Grieks-Orthodoxe Kerk, Zakat religieuze comités, Koran-onderwijzende scholen en het hoofdkantoor van de Islamic Endowment Bank.

Het rapport voegt eraan toe dat de binnenvallende IOF sinds het begin van de militaire aanval meer dan 100 religieuze persoonlijkheden hebben gedood: geleerden, predikers, imams en muezzins (die de dagelijkse gebedsoproep doen).

In de verklaring staat ook dat de ontheiliging en vernietiging van tientallen begraafplaatsen door de Israëlische bezettingstroepen een schending is van internationale wetten.

Tijdens hun ontheiliging van de begraafplaatsen schond het IOF ook lichamen die in graven begraven lagen, en de vernietiging van begraafplaatsen werd uitgevoerd in duidelijke schending van geldende normen.

IOF vernietigt 1400 jaar oude al-Omari moskee

In december werd de al-Omari Moskee, die meer dan 1400 jaar geleden gebouwd werd, een van de grootste en oudste moskeeën in Gaza en de op twee na grootste moskee in Palestina, verwoest door een Israëlische luchtaanval.

Gazanen verwijzen naar al-Omari als de “Kleine al-Aqsa Moskee” vanwege de gelijkenis met de Heilige al-Aqsa Moskee in bezet al-Quds.

De al-Omari Moskee heeft een oppervlakte van ongeveer 4100 vierkante meter en de binnenplaats is 1190 vierkante meter groot. Het gebouw bevat ongeveer 38 marmeren zuilen versierd met artistieke patronen uit verschillende tijdperken.

IOF vernietigt 1600 jaar oude St. Porphyrius kerk

In oktober bestookte het IOF ook de oude Grieks-orthodoxe kerk van St. Porphyrius, die onderdak bood aan tientallen ontheemde gezinnen en asielzoekers.

De aanval op de kerk kwam kort na het bloedbad dat werd aangericht in het doopsgezinde Al-Ahli ziekenhuis in centraal Gaza, waarbij meer dan 500 doden vielen.


Gerelateerd (berichten in subarchief ‘Palestina’):