Bron: Ilya Tsukanov 
SputnikNews 24 juni 2023 ~~~ 

Het drama rond de ruzie van Wagner PMC-baas Evgeniy Prigozhin met de Russische minister van Defensie Sergey Shoigu, die vrijdag escaleerde in een gewapende opstand en zaterdag weer tot bedaren kwam, werd met nauwelijks verholen vreugde ontvangen in Oekraïense en westerse media. Maar in een poging om elkaar de loef af te steken, zijn sommige media vervallen in het rapporteren van fantasie als nieuws.

In haar steunbetuiging aan Moskou op zaterdag waarschuwde Minsk dat “elke provocatie, elk intern conflict in politieke en militaire kringen, op het gebied van informatie en in de burgermaatschappij” een “geschenk voor het collectieve Westen” zou zijn voor zijn proxyoorlog tegen Rusland.

Zoeken naar informatie over de gebeurtenissen rond de muiterij van Wagner in westerse bronnen maakt duidelijk dat voor Oekraïense en westerse media het seizoen van “cadeautjes geven” vroeg is aangebroken, met kranten, tv-zenders en online nieuwsmedia die een wedstrijd aangaan om de meest bizarre nepnieuwsverhalen te creëren. Sputnik heeft er een paar ontleed.

‘Poetin is Moskou ontvlucht’

Britse, Poolse en Oekraïense media zijn ingesprongen op geruchten dat de Russische president in een vliegtuig is gesprongen en de Russische hoofdstad is ontvlucht. Wat is de bron van de informatie? Een Telegram-kanaal dat wordt beheerd door leden van de door de EU en de VS gesteunde oppositie in Wit-Rusland.

Wat is er echt aan de hand? Volgens presidentieel woordvoerder Dmitry Peskov is Poetin nergens heen gegaan en was hij zaterdag aan het werk in het Kremlin in Moskou. Het gerucht is niet alleen vals, maar het is ook niet logisch, aangezien Prigozhin de afgelopen 24 uur herhaaldelijk duidelijk heeft gemaakt dat zijn probleem het Ministerie van Defensie is, niet Poetin, en dat hij niet probeert een “staatsgreep” te plegen.

Iraanse cracktroepen klaar om naar Moskou te gaan

Een andere vervalsing, deze verspreid door enkele grote Telegram-nieuwskanalen, citeert een schijnbaar onschuldige tweet van een Iraanse freelance journalist die zijn solidariteit met Rusland betuigde en zei dat Iran “de val van de Syrische regering tegenhield in het belang van ons land en volk,” en indien nodig klaar staat om hetzelfde te doen om Rusland te helpen.

Zijn woorden ‘creatief interpreterend’ concludeerden Telegram-kanalen op de een of andere manier dat Irans elite Islamitische Revolutionaire Garde “klaar staat om zijn detachementen naar Moskou te sturen om de Russische regering te helpen.”

Wat is de realiteit? Teheran heeft inderdaad steun betuigd aan Rusland – diplomatieke steun. In een verklaring die zaterdag werd toegeschreven aan de woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nasser Kanaani, zei de Islamitische Republiek dat het de gebeurtenissen in Rusland beschouwt als een “interne aangelegenheid” van het land en benadrukte dat Teheran “de rechtsstaat in de Russische Federatie” steunt. Zie je? Niets over de inzet van de IRGC in de Russische hoofdstad.

‘Straten in Moskou afgezet, rellen in gevangenissen’

Een ander populair stuk nepnieuws, dat vooral wordt verspreid door Britse roddelbladen en Oekraïense bronnen, beweert dat Moskou en omgeving streng zijn afgesloten of dat er rellen zijn uitgebroken in de detentiecentra voor voorhechtenis.

Wat is er echt aan de hand? Nou, de Federale Penitentiaire Dienst heeft het rellenverhaal ontkracht en er zijn geen onafhankelijke meldingen van onrust rond de twee grote voorlopige hechteniscentra van de hoofdstad, Butyrka en Matrosskaya Tishina, afkomstig van inwoners van Moskou die met een smartphonecamera rondlopen.

De politie in de stad is inderdaad merkbaar sterker aanwezig, maar niet zodanig dat het verkeer wordt geblokkeerd of mensen echt worden gehinderd bij hun dagelijkse bezigheden. Op zaterdag kondigde burgemeester Sergei Sobyanin van Moskou aan dat er geen beperkingen waren voor het in- of uitgaan van de stad. Hij voegde er wel aan toe dat maandag een niet-werkdag zou zijn.

Wagner laat gevangenen in Rostov vrij om zich bij opstand aan te sluiten

Tot slot nog een stukje nepnieuws, opnieuw verspreid door Oekraïense sites, dat beweert dat Wagner-eenheden in Rostov aan de Don de bewakers van correctionele kolonies in de Zuid-Russische stad hebben ontwapend en de gevangenen hebben vrijgelaten. De bron? “Russische media” waaronder 161.ru, een lokaal nieuwsportaal.

Het enige probleem? De genoemde media hebben dergelijke beweringen nooit gedaan.

Gelukkig lijkt de situatie rond de muiterij van Wagner rustiger te worden. Wagner-baas Evgeny Prigozhin kondigde zaterdagavond aan dat zijn troepen hun opmars naar Moskou hadden gestaakt en zouden terugkeren naar hun thuisbases na gesprekken die naar verluidt werden bemiddeld door Minsk.