Bron: Southfront 24 juni 2023 ~~~

Het lijkt erop dat de gewapende strijd in Rusland zijn einde heeft bereikt voordat het echt begonnen is.

In de avond van 24 juni kondigde de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko aan dat hij een overeenkomst had gesloten waarbij het hoofd van de Wagner Group, Evgenij Prigozjin, zijn muiterij zal opgeven en de beweging van Wagner-eenheden richting Moskou zal stoppen in ruil voor “veiligheidsgaranties” voor zijn strijders.

” Daardoor zijn de partijen overeengekomen dat het ontketenen van een bloedbad op Russisch grondgebied ontoelaatbaar is.

Evgenij Prigozjin aanvaardde het voorstel van president Alexander Loekasjenko om de beweging van gewapende mannen van Wagner in Rusland te stoppen en verdere stappen te ondernemen om de spanning te de-escaleren,” zei het kantoor van Loekasjenko in een verklaring.

Loekasjenko’s gesprekken met Prigozjin, die naar verluidt de hele dag duurden, werden overeengekomen met Poetin.

Het rapport gaf verder aan dat “absoluut voordelige en aanvaardbare opties voor het oplossen van de situatie” waren voorgesteld, waaronder “veiligheidsgaranties voor de strijders van Wagner”.

In een geluidsopname zei Prigozjin dat zijn eenheden op 200 km van Moskou waren gestopt en dat hij het gevaar van “bloedvergieten” erkende.

Prigozhin verklaarde dat Wagner-eenheden hun troepen omkeerden en terugkeerden naar hun ‘veldkampen’.

De aankondiging kwam toen een Wagner-konvooi dichter bij de regio Moskou kwam (volgens Prigozhin – 200 km van de stad). In een verklaring op 23 juni verklaarde Prigozjin dat hij oprukte naar Moskou om de confrontatie aan te gaan met Russische militaire functionarissen die hij als corrupt bestempelde.

Prigozjins acties en poging tot rebellie kregen echter geen steun van de Russische bevolking en het Russische establishment. De Russische president Vladimir Poetin omschreef de situatie als “ons land en ons volk in de rug steken”, terwijl de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) een strafrechtelijk onderzoek naar Prigozjin opende voor het “oproepen tot een gewapende opstand”.

Hoge Russische politieke en militaire figuren riepen de Wagner-strijders op om de situatie te de-escaleren en de wapens neer te leggen. Gezien het nieuws over de aanvaarde overeenkomst lijkt het erop dat dit nu gebeurt.

Ondertussen verschenen er berichten dat strijdkrachten van het regime in Kiev een nieuwe grootschalige aanval lanceren op het Russische leger als onderdeel van het zogenaamde ’tegenoffensief’. Intensieve gevechten gaan door op belangrijke delen van de frontlinie. De regio Zaporozhye en Zuid-Donetsk blijven de belangrijkste brandhaarden.

De situatie is volop in ontwikkeling.

Topfoto: Wagner-leden in Rostov aan de Don


Gerelateerd (berichten in dit archief):