Bron: moonofalabama 24 juni 2023 ~~~

Enkele gedachten over de aanhoudende poging tot opstand in Rusland.

Ik vraag me af wie of wat Yevgeny Prigozhin in deze klucht heeft gelokt.

Na een uur of twaalf lijkt de rust weergekeerd.

‘Westerse’ anaal-cysten zullen wekenlang fantaseren over de door hen gewenste uitkomst, die natuurlijk nooit zal plaatsvinden.

Het hele verhaal doet me denken aan Machiavelli’s waarschuwing tegen huurlingen:

Ik zeg in dit verband, dat de soldaten waarmee een prins zijn staat verdedigt of zijn eigen soldaten zijn, of het zijn huurlingen, hulptroepen, of gemengd.

Huurlingen en hulptroepen zijn nutteloos en gevaarlijk; en als iemand zijn staat op deze wapens baseert, zal hij noch standvastig noch veilig zijn; want ze zijn verdeeld, eerzuchtig en zonder discipline, ontrouw, dapper voor vrienden, laf voor vijanden; ze hebben noch godsvreze noch mensentrouw, en [zijn eigen] ondergang wordt slechts uitgesteld zolang de aanval duurt; want in vrede wordt men door hen beroofd, en in oorlog door de vijand. Het is een feit dat ze geen andere aantrekkingskracht of reden hebben om op het veld te blijven dan een kleine vergoeding, die niet voldoende is om hen bereid te maken voor jou te sterven.

… …

Ik wil verder de oneliciteit van deze legers [d.w.z. huurlingen] aantonen. De huurlingenkapiteins zijn of bekwame mannen of ze zijn het niet; als ze het zijn, kun je ze niet vertrouwen, omdat ze altijd hun eigen grootsheid nastreven, ofwel door jou te onderdrukken, die hun meester is, of anderen tegen jouw bedoelingen in; maar als de kapitein [d.w.z. de leider van de huurlingen] niet bekwaam is, ga je op de gebruikelijke manier ten onder [d.w.z. je zult de oorlog verliezen].

Topfoto: sfeer op straat in Rostov


Hoofdstraat in Rostovis.
Meer mooie Russiche klanken, dagelijks van 9:00 tot 10:00 op wereldwind.nl
.

Topfoto: Hoofdstraat in Rostovis.