Bron: Andrew Korybko
korybko.substack 1 jul 2023 ~~~

Het feit dat president Poetin het grootschalige bloedvergieten waar de bestaansvijanden van zijn land op uit waren, heeft afgewend en deze crisis vervolgens in het voordeel van de staat van de Unie heeft omgebogen, betekent niet dat de hele zaak “maskirovka” (strategische misleiding) was, zoals de “zesde columnisten” van de Alt-Media-gemeenschap beweren. Degenen die dit geloven zijn gevallen voor de psy-op van het Westen om te twijfelen aan de integriteit van Poetin en die van de FSB, andere Russische functionarissen zoals de chef van de Nationale Garde en Ruslands publiekelijk gefinancierde internationale media.

Eerder werd al vastgesteld dat “Het verbannen van Prigozhin en zijn medewerkers naar Wit-Rusland Russische belangen dient“, wat vrijdag nog werd bevestigd door de Wit-Russische president Loekasjenko. Hij prees Wagner voor het “verslaan [van] de Fransen in Afrika”, om nog maar te zwijgen van hun rol in de speciale operatie van Rusland en vooral de overwinning in de Slag om Artjomovsk, waarna hij voorstelde dat ze hun oorlogservaringen zouden delen met zijn strijdkrachten. Dit gebeurde op dezelfde dag dat Wit-Rusland de oprichting van een volksmilitie goedkeurde.

De grotere context is dat de Wit-Russische leider eerder waarschuwde dat het Westen een nieuwe staatsgreep tegen hem beraamt, samen met de mogelijkheid om Belgorod-achtige proxy-invasies te lanceren. Zijn land heeft alle hulp nodig die het kan krijgen om zichzelf te verdedigen en daarom is het verstandig om het resultaat van de deal die Loekasjenko vorige week bemiddelde voor dat doel te gebruiken. Rusland zal hier ook geen problemen mee hebben, aangezien president Poetin Wagner herhaaldelijk heeft beschreven als patriottische helden, ondanks het verraad van hun leider.

Het is daarom heel logisch dat ze zijn bondgenoot uit de Unie verdedigen tegen de bedreigingen van hun gezamenlijke existentiële vijanden, wat kan worden gedaan door het delen van oorlogservaringen zoals Loekasjenko voorstelde en door het uitvoeren van multidimensionale informatieoorlogsvoering. Wat dat laatste betreft, werd eerder gemeld dat Rusland het netwerk “Patriot media group” van Prigozhin heeft geblokkeerd, waarna het besloot zijn activiteiten in het land stop te zetten.

Aangezien hij, zijn medeplichtigen en hun medestanders nu naar Wit-Rusland verhuizen, kunnen deze onlangs ontslagen specialisten binnenkort met hen meegaan om hun informatieoorlogsoperaties daar te hervatten. Deze kunnen de vorm aannemen van offensieve activiteiten die gericht zijn op de NAVO-buren van hun gastheer, maar ook van defensieve activiteiten die gericht zijn op het mobiliseren van steun voor de Wit-Russische regering in het licht van een nieuwe dreigende staatsgreep. Alles bij elkaar kan Wagner een nationaal veiligheidsmiddel worden voor Wit-Rusland met de volledige goedkeuring van Rusland.

In het scenario dat Belgorod-achtige proxy-invasies worden gelanceerd vanaf Oekraïens grondgebied, waartoe Zelensky mogelijk bereid is op aandringen van zijn westerse beschermheren, zoals wordt gesuggereerd door het feit dat hij verdacht veel de noordgrens van zijn land versterkt, dan zou Wagner de eerste verdedigingslinie van Wit-Rusland kunnen zijn. Niet alleen zou het de indringers rechtstreeks kunnen tegenhouden, maar het zou ook door Loekasjenko kunnen worden opgedragen om grensoverschrijdende invallen te doen met als doel hun basiskampen te vernietigen, zelfs preventief als een dergelijke beslissing wordt genomen.

“Het is onwaarschijnlijk dat Wagner een noordelijk front zal openen na de mislukte staatsgreep van Prigozjin”, ondanks goedbedoeld wishful thinking van de Alt-Media Community (AMC) en kwaadaardig nepnieuws van hun rivalen in de mainstream media die het tegendeel beweren, hoewel ook dat niet volledig kan worden uitgesloten. Wat wel zeker is, is dat president Poetin geen “valse vlag staatsgreep” heeft geënsceneerd en heeft samengespannen met Prigozhin om Russische piloten neer te schieten als onderdeel van een “5D schaakmeesterplan” om Wagner in Wit-Rusland in te zetten.

Die samenzweringstheorie is de afgelopen week helaas viraal gegaan in het AMC en heeft talloze mensen misleid om te vallen voor dit verhaal van de “zesde collone schrijvers” met als doel hen te laten denken dat de Russische leider verraad heeft gepleegd. Zij die hun wereldbeeld hierop baseren zullen steeds verder van de realiteit komen af te staan en worden zo nog makkelijker te manipuleren door Westerse inlichtingendiensten, daarom moet dit valse verhaal zo snel mogelijk in de kiem worden gesmoord.

President Poetin heeft Prigozjin en zijn medeplichtigen niet gedood omdat hij wilde voorkomen dat ze martelaren zouden worden, terwijl hij ook pragmatisch de burgeroorlog wilde afwenden die het Westen wilde uitlokken via wat anders hun meest destabiliserende “nuttige idioot” in de geschiedenis had kunnen zijn als zijn coup niet was gestopt. Noch de FSB noch president Poetin logen toen ze het verraad van de Wagner-chef terecht omschreven als respectievelijk een “messteek in de rug”.

Hetzelfde kan natuurlijk gezegd worden van de ambtenaren en de publiekelijk gefinancierde internationale media die hun beschrijving van wat hij deed herhaalden, maar de topmensen van het AMC die deze samenzweringstheorie verspreiden, willen dat hun publiek er anders over denkt. Deze figuren hebben misschien eerder respect gekregen voor hun accurate analyses en/of verslaggeving, maar ze verraden het vertrouwen dat hun volgers in hen hebben gesteld door hierover te liegen om invloed te genereren, hun ideologie te promoten en/of donaties te werven.

De mislukte staatsgreep van Prigozhin was om meer dan één reden een mijlpaal, omdat het de grootste uitdaging was voor de constitutionele autoriteit van Rusland sinds 1993, de meest slinkse poging tot ondermijning van dat land door het Westen sinds 1917 volgens president Poetin zelf, en een keerpunt in het AMC. Wat dat laatste betreft, dit verwijst naar wat eerder is geschreven met betrekking tot zijn misleide aanhangers die hun wereldbeeld baseren op de bewering dat hij een “valse vlag staatsgreep” heeft gepleegd.

Het feit dat president Poetin het grootschalige bloedvergieten waar de existentiële vijanden van zijn land op uit waren, heeft afgewend en deze crisis vervolgens in het voordeel van de Unie heeft gekeerd, zoals al eerder is uitgelegd, betekent dit niet dat de hele zaak “maskirovka” was, zoals de “zesde columnisten” van het AMC beweren. Degenen die dit geloven zijn gevallen voor de psyop van het Westen om te twijfelen aan zijn integriteit en die van de FSB, andere Russische functionarissen zoals de chef van de Nationale Garde en de door de Russische overheid gefinancierde internationale media.

Het is in het belang van Ruslands existentiële vijanden dat zijn aanhangers denken dat deze pijlers van de staat liegen, om nog maar te zwijgen over de insinuatie dat president Poetin Prigozjin de opdracht zou hebben gegeven om de Russische piloten neer te schieten die hij vervolgens de hele afgelopen week in zijn toespraken heeft herdacht. Er is geen middenweg: of alle personen die in de vorige paragraaf worden genoemd vertellen de waarheid of ze liegen. De echte aanhangers van Rusland geloven het eerste, terwijl de vijanden van Rusland belachelijk genoeg het laatste beweren.