Bron: Sonja van den Ende 
devend.online 24 juni 2023 ~~~

Red: De huidige staatsgreep van Yevgeny Prigozhin gebeurde onmiddellijk of in de nacht van mijn terugkeer uit Grozny Tsjetsjenië

De afgelopen drie dagen reisde ik op uitnodiging van de lokale overheid van Tsjetsjenië – Tsjetsjenië is immers een republiek van de Russische Federatie – naar Grozny voor een persreis met andere Russische en een handvol buitenlandse journalisten, geopolitieke en juridische specialisten, activisten en YouTubers.

Zoals we hier in Rusland inmiddels allemaal weten, is de NAVO in oorlog met Rusland, eerst door een proxy-oorlog in Oekraïne, maar nu komt de oorlog van het Westen steeds meer in de openbaarheid.

Zoals blijkt, terwijl ik dit artikel schrijf, is de Wagner-baas Jevgeni Prigozjin helemaal gek geworden omdat hij vindt dat hij niet genoeg munitie krijgt. In plaats van dit op een goede manier op te lossen, als het waar is natuurlijk, schreeuwt hij en probeert hij Roston-on-Don te bezetten. Is het een staatsgreep? Misschien en als dat zo is, moet hij worden geëlimineerd, in tijden van oorlog is het not done om een staatsgreep te plegen, terwijl Rusland tegen de NAVO vecht.

Na mijn driedaagse reis door Tsjetsjenië kan ik concluderen dat de troepen van Ramzan Kadyrov de meest betrouwbare en loyale troepen zijn om de NAVO te verslaan, samen met het reguliere Russische leger natuurlijk!

De Tsjetsjenen hebben de afgelopen decennia genoeg oorlogen meegemaakt, de eerste oorlog in Tsjetsjenië en de tweede oorlog in Tsjetsjenië.

Foto: Mirjam©Foto

Mijn lieve vertaalster en gids in Grozny, Zaiman, vertelde me over de verschrikkingen van de Tsjetsjeense oorlogen, over hoe ze moest stoppen met studeren, de stad lag in puin. Maar nu, dankzij de Russische regering en president Poetin, zijn de meeste Tsjetsjenen dankbaar voor de Russische regering en bovenal wordt president Poetin overal geëerd.

Ze weten hoe het voelt in Syrië, met die Amerikaanse en Westerse zogenaamde democratie, hetzelfde willen ze nu voor Rusland.

De komende valse vlag

Terwijl ik in Grozny was, gebeurde er iets vreselijks in Amerika. Lindsay Graham, de op één na grootste oorlogsstoker, waarschuwde samen met Victoria Nuland dat artikel 5 van de NAVO in werking zal treden als er iets gebeurt met de kerncentrale van Zaporizhzhia in de Donbass, die zij beschouwden als Oekraïne, met een nucleaire fall-out!

Klik hier om de vieo te starten

We zien hetzelfde scenario als met de Kakhovka Waterkrachtcentrale, de vernietiging van de dam door Oekraïne, nee ze gaan nucleair spelen, waarom, omdat de VS geen SCHIT geeft om het Europese, Oekraïense of Russische volk, zoals ze geen moer gaven om Arabische of Afrikaanse mensen!

Artikel 5 van de NAVO

Het belangrijkste deel van het NAVO-verdrag is Artikel 5. De verbintenisclausule definieert de casus foederis. Het verplicht elke lidstaat om een gewapende aanval tegen een lidstaat, in de gebieden gedefinieerd in artikel 6, te beschouwen als een gewapende aanval tegen hen allemaal. Bij een dergelijke aanval moet elke lidstaat bijstand verlenen door “de maatregelen te nemen die [de lidstaat] nodig acht, met inbegrip van het gebruik van gewapende troepen, om de veiligheid van het Noord-Atlantische gebied te herstellen en te handhaven”. Op het artikel is slechts één keer een beroep gedaan, maar het is in een aantal andere gevallen in overweging genomen.

Ramzan Kadyrov, hoofd van de Tsjetsjeense Republiek verklaring over Wagner Jevgeni Prigozjin

Foto: Mirjam©Foto

🗣 “Vrienden, de nacht bleek moeilijk en [nachtvluchten] gaven me geen kans om mijn standpunt over dit verachtelijke verraad te verwoorden. Alles wat er gebeurt is een mes in de rug en een echte militaire muiterij!

Ik heb herhaaldelijk gewaarschuwd dat oorlog niet het moment is om persoonlijke grieven te uiten en geschillen op te lossen… Stel je voor hoe de jongens in de loopgraven zich nu voelen, tegenover wie een vijand staat en achter hun rug een verraderlijk avontuur. We hebben het over stabiliteit, over de cohesie van de staat, over de veiligheid van burgers.

De geschiedenis laat zien dat zulke acties tot bloedige gevolgen kunnen leiden… We hebben een opperbevelhebber, gekozen door het volk, die de hele situatie tot in het kleinste detail kent, beter dan welke strateeg dan ook, en nog meer dan een zakenman, hij belt zelf de commandanten “op de grond” en heeft de volledige controle over de Speciale Militaire Operatie.

En de beslissingen van de opperbevelhebber worden op een evenwichtige en nauwgezette manier genomen. Ieder van ons ziet slechts een deel van de kaart, maar hij ziet alles tegelijk! Vladimir Poetin merkte in zijn toespraak terecht op – dit is een militaire opstand! Er is geen excuus!”

Inderdaad, er is geen excuus, een staatsgreep in tijden van oorlog is slecht, Rusland heeft dit al meegemaakt in 1917, ook door de zogenaamde oppositie, die het land in chaos stortte en een regime neerzette dat 70 jaar duurde. Daarna chaos over de val van het regime in 1991.

Rusland heeft zijn les geleerd en zal deze coup op zijn eigen manier verslaan, zoals het Westen verslagen moet worden.

Het Westen heeft geen moraal meer, de menselijke maat is verloren gegaan, door hun beleid te ontmenselijken, als Europeaan kan ik het daar honderd procent mee eens zijn. De VS is het ergste land waar moraliteit vermengd met domheid heeft geleid tot deze grote catastrofe. Een land zonder cultuur en waarde dat Europa de afgrond in sleurt, een continent van cultuur en ooit van menselijkheid!

Topfoto: Spetsnaz in Grozny, Tsjetsjenië, Foto: Mirjam©Photo, bewerking: Mirjam©Foto

Sonja Van den Ende is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder andere heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuwszenders en studeerde onder andere Journalistiek en Engels (BA) en Global Media, War and Technology (BA). Ze woont en werkt in Moskou, Rusland. Sonja is redacteur van Devend.online en Freesuriyah.eu.


Gerelateerd (berichten in dir archief):