Bron: RT 24 juni 2023 ~~~

Hoofdpunten van de toespraak van Poetin tot de natie na de poging tot staatsgreep door PMC Wagner

Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar Evgeniy Prigozhin wegens het oproepen tot een gewapende opstand.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de natie toegesproken naar aanleiding van een couppoging door het militaire privébedrijf Wagner. Hij omschreef de acties van de muiters als “achterbaks” en riep op tot eenheid.

Vrijdag laat beschuldigde de baas van PMC Wagner, Evgeny Prigozhin, het Russische leger ervan de basis van zijn groep te hebben aangevallen – iets wat het Ministerie van Defensie ten stelligste heeft ontkend.

De Russische autoriteiten zijn op hun beurt een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Prigozhin wegens het organiseren van een gewapende opstand.

Belang van eenheid

President Poetin voerde aan dat “Rusland vandaag een slopende strijd voert voor zijn toekomst”, waarin het opbokst tegen de “neonazi’s en hun meesters”. Hij benadrukte verder dat “in wezen alle macht van de militaire, economische en informatiemachine van het Westen” tegen het land is gericht.

“Deze strijd, waarin over het lot van ons volk wordt beslist,” vraagt om nationale eenheid en consolidatie, zei Poetin in zijn toespraak. Volgens de president moeten alle interne conflicten en gekibbel op dit moment opzij worden gezet, omdat “onze externe vijanden ze kunnen gebruiken om ons intern te ondermijnen.”

Het Russische staatshoofd benadrukte dat elke actie die een wig drijft tussen de Russen niets anders is dan “het in de rug steken van ons land en ons volk”.

Bittere geschiedenislessen

Poetin herinnerde de Russen eraan dat een gelijkaardig scenario zich afspeelde in het land in 1917, toen het midden in de Eerste Wereldoorlog zat. Hij vertelde hoe “intriges, gekibbel, politieke spelletjes achter de rug van het leger en het volk” leidden tot de “ineenstorting van de staat” en de “tragedie van de burgeroorlog”.

“Russen doodden Russen, broeders doodden broeders, terwijl verschillende politieke avonturiers en buitenlandse machten er munt uit sloegen,” zei de president.

Poetin beloofde dit te voorkomen en Rusland en zijn volk te verdedigen, “ook tegen interne muiterij”.

Aard van de dreiging

In zijn toespraak bestempelde Poetin de couppoging van de PMC duidelijk als een “verraad”. Hij noemde “enorme ambities en persoonlijke belangen” van bepaalde individuen als de redenen achter dit “verraad van hun land en zijn volk”. Verder beschuldigde hij de verantwoordelijken, zonder Prigozhin in het bijzonder te noemen, ervan de gezamenlijke militaire zaak in Oekraïne en de nagedachtenis van de gevallen strijders de rug toe te keren.

Als de staatsgreep zou slagen, zou dat leiden tot “anarchie en broedermoord”, wat op de lange termijn zou resulteren in de “nederlaag” en “capitulatie” van Rusland, aldus Poetin.

De president bestempelde “elke interne muiterij” als een doodsbedreiging voor de Russische staat en natie. De president beloofde “harde maatregelen” te nemen tegen de muiters, die “vrijwillig het pad van verraad zijn ingeslagen” en een “gewapende opstand” hebben voorbereid.

De verantwoordelijken zullen ter verantwoording worden geroepen ten overstaan van het Russische volk, verzekerde de president het publiek.

Genomen maatregelen

“Alle nodige bevelen zijn gegeven aan de strijdkrachten en andere autoriteiten,” onthulde Poetin. Hij voegde eraan toe dat er in Moskou, de regio Moskou en verschillende andere locaties een speciaal antiterroristisch veiligheidsprotocol is ingesteld.

De Russische president erkende dat de situatie in Rostov aan de Don, in het zuiden van Rusland, “moeilijk” blijft en dat het functioneren van de lokale civiele en militaire autoriteiten “effectief wordt gehinderd”. De staat zal echter “beslissende acties ondernemen om” de situatie in de stad te stabiliseren.

Ter afsluiting van zijn toespraak tot de natie beloofde president Poetin alles in het werk te stellen om “het land te verdedigen, [en] de grondwettelijke orde, het leven, de veiligheid en de vrijheid van de burgers te verdedigen”.

klik hier voor de video van de toespraak – RUMBLE

Topfoto: De Russische president Poetin houdt een televisietoespraak voor de natie nadat Evgenij Prigozjin, de eigenaar van het militaire bedrijf Wagner Group, had opgeroepen tot een gewapende opstand en met zijn troepen de zuidelijke stad Rostov aan de Don had bereikt, in Moskou, Rusland. © Getty Images / Gavriil Grigorov