Bron: coop-tv 30 oktober 2022 ~~~

De Russische ambassadeur in de VS, Anatoly Antonov, heeft de Amerikaanse autoriteiten opgeroepen om alle in het buitenland gestationeerde kernwapens terug te brengen naar hun thuisland. Antonov benadrukte dat alle Russische kernwapens in het land zijn opgeslagen en de VS niet bedreigen.

Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, heeft op 28 oktober verklaard dat Washington alle door de Verenigde Staten in het buitenland ingezette kernwapens op zijn grondgebied moet terugbrengen. De hoge diplomaat benadrukte dat in de “huidige periode van spanningen en verhoogde risico’s” de kernwapenstaten een bijzondere verantwoordelijkheid hebben om escalatie te voorkomen. Letterlijk, zei hij:

“In dit verband roep ik Washington opnieuw op om alle in het buitenland ingezette kernwapens terug te brengen naar het nationale grondgebied en de buitenlandse infrastructuur voor de opslag en het onderhoud ervan op te heffen.”

Bovendien moeten de VS een einde maken aan de praktijk van het gebruik van nucleaire munitie bij niet-kernwapenstaten in het kader van “gezamenlijke nucleaire missies” van de NAVO, aldus Antonov. Dit is in strijd met de grondbeginselen van het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens, voegde hij eraan toe.

Hiermee reageerde de Russische diplomaat op een artikel van Politico volgens welk de VS de leveringstermijn van de eerste gemoderniseerde B61-12 kernbommen aan Europa zou kunnen verkorten. Volgens de Russische ambassadeur zijn de B61-12’s van strategisch belang vanwege de nabijheid van Ruslands grenzen, hoewel hun prestaties beperkt zijn en “de Amerikanen proberen ze als tactisch te classificeren”. Antonov benadrukte dat het Russische wapenarsenaal van een vergelijkbare klasse geen bedreiging vormt voor de VS:

“Al onze TNW’s (tactische kernwapens – red.) liggen centraal opgeslagen op Russisch grondgebied en kunnen geen bedreiging vormen voor de Verenigde Staten.”

De B61-12 kan in vrije val en in corrigerende modus worden ingezet vanaf de B2 strategische bommenwerper, F-15, F-16 en PA-200 Tornado jachtbommenwerpers, en “toekomstige F-35, B-21 en F/A-18F vliegtuigen”.

Eind september verklaarde Vladimir Poetin in een toespraak tot de Russische burgers dat het Westen een grens had overschreden met “zijn anti-Russische retoriek” en zijn toevlucht had genomen tot nucleaire chantage. Van zijn kant deelde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov mee dat het gevaar van een kernoorlog aanzienlijk is, maar hij benadrukte dat Moskou het gebruik van dergelijke wapens fundamenteel afwijst.