Bron: southfront 29 oktober 2022 ~~~

In de ochtend van 29 oktober werd de stad Sevastopol op de Krim aangevallen door Oekraïense, Britse en Amerikaanse UAVs. Dit was de grootste aanval op de Russische stad sinds het begin van de Russische militaire operaties in Oekraïne. Dit is de eerste gecoördineerde aanval op de Krim door een zwerm drones in drie dimensies.

De aanval begon om ongeveer 4:30 uur lokale tijd. De luchtverdedigingssystemen in Sevastopol hebben de drone-aanvallen enkele uren lang afgeweerd. De schepen van de Zwarte Zeevloot hebben de aanvallen van de vijandelijke UAV’s driemaal afgeslagen en de luchtverdediging aan de kust heeft nog twee aanvallen voor de kust van de stad afgeslagen. De strijdkrachten van Oekraïne probeerden de Russische brandstofterminal in Sevastopol te raken. Tegelijkertijd richtte de zwerm UAV’s zich op de Russische Zwarte Zeevloot.

Het Russische ministerie van Defensie verklaarde dat in totaal 9 UAV’s en 7 onbemande oppervlaktevoertuigen (USV) betrokken waren bij de aanval op schepen van de Zwarte Zeevloot en civiele schepen in Sevastopol.

Alle luchtdoelen werden vernietigd. 4 USV’s werden vernietigd op de buitenste rede van Sevastopol, 3 andere voertuigen werden vernietigd op de binnenste rede.

Volgens de plaatselijke bevolking werd vanmorgen een semi-onderzeeër drone vernietigd bij Omega Bay in Sevastopol. Waarschijnlijk was het vergelijkbaar met wat in september voor de kust van Soldier’s Beach werd ontdekt. LINK Volgens onbevestigde berichten waren bij de aanval ook UAV’s onder water betrokken.

Het ministerie van Defensie heeft bevestigd dat de zeemijnenveger Ivan Golubets en de netboom in de Yuzhnaya-baai lichte schade hebben opgelopen.

Volgens Oekraïense media hebben 4 schepen diverse schade opgelopen, waaronder het vlaggenschip van de vloot – het fregat Admiral Makarov. De lokale bronnen in Sevastopol verduidelijkten dat het fregat Admiral Makarov ook minimale oppervlakteschade heeft opgelopen door granaatscherven als gevolg van de ontploffing van de munitie van de marinedron die op de binnenweg van de baai van Sevastopol is vernietigd.

UPDATE: De romp van de mijnenveger Ivan Golubets werd doorboord, maar blijft drijven. Naast scherfschade aan de romp van het fregat Admiral Makarov werd zijn radarsysteem uitgeschakeld.

Het Russische ministerie van Defensie beweerde dat de voorbereiding van deze aanval werd gecoördineerd door Britse specialisten die in de stad Ochakov in de regio Mykolaiv in Oekraïne zijn gestationeerd.

“De voorbereiding van de terreurdaad in Sevastopol en de opleiding van militairen van het Oekraïense 73e speciale centrum voor marineoperaties werden uitgevoerd onder leiding van Britse specialisten.”

“De specialisten van de Britse marine die de strijdkrachten van Oekraïne voorbereidden op de terroristische aanslag in Sevastopol, zijn betrokken bij het ondermijnen van de Nord Stream-gaspijpleidingen”, beweerde het Russische ministerie van Defensie.

De Amerikaanse RQ-4B Global Hawk verkennings-UAV, die is opgestegen vanaf Sicilië, cirkelt volgens gegevens van Flightradar al enkele uren boven de neutrale wateren van de Zwarte Zee bij de Krim. Volgens open bronnen vond de verkenningsvlucht van de Amerikaanse UAV plaats op een hoogte van 17 kilometer boven de neutrale wateren.

Volgens de gouverneur van Sevastopol Mikhail Razvozhaev zijn de faciliteiten in Sevastopol niet getroffen, en is de situatie onder controle.

Sommige media deelden foto’s van de rook die aan de kust bij Sevastopol te zien was en beweerden dat het vuur uitbrak als gevolg van de drone-aanval op de stad. Sommige bronnen verduidelijkten dat het vuur werd gezien op een oefenterrein voor gemobiliseerde mariniers waar brandende banden werden gebruikt voor training.

Het Russische leger wees erop dat de schepen van de Zwarte Zeevloot die werden aangevallen, betrokken zijn bij de beveiliging van de corridor die wordt gebruikt voor de uitvoer van Oekraïens graan. De aanval op de Zwarte Zeevloot en het mogelijke gebruik van de maritieme corridors voor de overbrenging van explosieven voor terroristische aanslagen op Russisch grondgebied vormen een bedreiging voor de verdere uitbreiding van de graanovereenkomst.

Topfoto: Russische soldaten bewaken een pier waar twee Oekraïense marineschepen liggen, in Sevastopol, Oekraïne, op woensdag 5 maart 2014.