Bron: presstv 28 maart 2021 ~~~ 

Tientallen vrachtwagens met Syrische tarweoogst uit de provincie Hasakah zijn de grens overgestoken naar de semi-autonome regio Koerdistan in Irak, en er zijn berichten dat het Amerikaanse leger systematisch basisgoederen uit Syrië smokkelt.

Plaatselijke bronnen vertelden het officiële Syrische nieuwsagentschap SANA dat 38 militaire voertuigen geladen met tarwe zaterdag het Iraakse grondgebied binnenkwamen via de grensovergang al-Waleed.

Dit kwam slechts twee dagen nadat een konvooi van meer dan een dozijn Amerikaanse militaire vrachtwagens uit dezelfde Syrische regio naar Noord-Irak was vertrokken, naar verluidt met tientallen tonnen graan aan boord.

SANA meldde destijds dat 18 militaire voertuigen door de grensovergang van Semalka reden, en op weg waren naar Irak.

Het Amerikaanse leger heeft troepen en materieel gestationeerd in het noordoosten van Syrië, waarbij het Pentagon beweert dat de inzet bedoeld is om te voorkomen dat de olievelden in het gebied in handen vallen van Daesh-terroristen. Damascus zegt echter dat de inzet bedoeld is om de rijkdommen van het land te plunderen.

De Syrische minister van Aardolie en Minerale Hulpbronnen Bassam Tomeh vertelde op 18 maart aan al-Ikhbariyah TV dat de VS en Takfiri terreurgroepen de oliereserves van het land plunderen en dat de Amerikaanse troepen 90 procent van de olievelden in Noordoost-Syrië in handen hebben.

Hij zei dat de kosten van directe en indirecte schade aan de Syrische oliesector meer dan 92 miljard dollar bedroegen.

De VS bevestigden voor het eerst hun exploitatie van Syrische olie tijdens een hoorzitting in de Senaat tussen de Republikeinse senator Lindsey Graham van South Carolina en de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo eind juli vorig jaar.

Pompeo bevestigde voor het eerst dat een Amerikaans oliebedrijf aan de slag zou gaan in het noordoosten van Syrië, dat wordt gecontroleerd door militanten van de zogenoemde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Nadat de Amerikaanse regering er niet in is geslaagd de Syrische regering te verdrijven via proxies en directe betrokkenheid bij het conflict, heeft zij haar economische oorlog tegen het Arabische land opgevoerd.

Afgelopen juni vaardigden de VS de zogeheten Caesar Act uit, die de zwaarste sancties ooit aan Syrië oplegde met het vermeende doel om inkomsten voor de regering te smoren.

De sancties hebben de economie van het door oorlog verscheurde land in feite verlamd door buitenlandse bedrijven te verbieden handel te drijven met Damascus.

De VS en de Europeanen hadden reeds een verbod ingesteld op export naar en investeringen in Syrië, alsmede op transacties in verband met olie en koolwaterstofproducten.

Syrië heeft gezegd dat het werkelijke doel van de maatregelen is de Syriërs en hun bestaansmiddelen onder druk te zetten – een onmenselijke poging om gewone mensen te verstikken.

Ambtenaren zeggen ook dat de opgevoerde smokkel van strategische Syrische grondstoffen de nieuwste onmenselijke tactiek is waarbij de basisbehoeften van mensen worden gebruikt als een instrument om de regering onder druk te zetten. [1]

Topfoto: Amerikaanse militaire voertuigen rijden over een weg in de stad Tal Tamr in de noordoostelijke provincie Hasakah van Syrië op 20 oktober 2019. (Foto door AFP)


[1] Opmerking redaktie van het archief: Zulke ‘smokkel’ van voedsel uit een land dat zijn inkomsten ontnomen en zijn import geblokkeerd wordt, versterkt het argument dat VS en de de Nato zich schuldig maken aan genocide.

Historisch gezien is genocidaal handelen een erbarmelijke traditie van Europa, VS, Canada, Australie en Israel. Tijdens de 17e eeuwse koloniale veroveringen, onderwerping en uitbuiting van historisch Amerika is een groot gedeelte van de oorspronkelijke bevolking, tussen 80 en 120 miljoen personen, systematisch uitgeroeid. Ook het door westeuropese elites georganiseerde misdrijf van slavenhandel in de 18e eeuw was genocidaal omdat geen enkele tot slaaf gemaakte Afrikaan naar zijn geboortgrond en familes terugkeerde, doch de meesten vanwege slechte leef- en werkomstandigheden stierven.
In de 19e eeuw werden de landerijen van de inheemse Noord Amerikaanse bevolkingsgroepen consequent platgebrand en werd bewust het pokkenvirus onder hen verspreid; Met het cynisch uittesten van twee atoombommen op wereldsteden in japan, lieten de VS aan de wereld zien waar ze voor stonden. in vietnam sproeide de VS tussen 1961 en 1971 70.000.000 liter agent orange (Dioxine en andere gifstoffen, gemaakt in Europa) over het land; en de door de VS gecontroleerde contra’s die het agrarische achterland van Nicaragua terroriseerden, branden er consequent alle landbouwgronden af. In hetzelfde rijtje hoort ook de massaal besproeing met licosiet in Colombia, (trap niet in de leugens van de DEA, de institutionele verhandelaar van harddrugs, die beweert harddrugs te bestrijden.) en het vernietigen van landerijen en boomgaarden in bezet Palestina door de Israelische bezettingsmacht.

Vergelijkbare intenties hadden Nederlanders, toen ze in 2018 basisvoedsel en medicijnen uit Venezuela, waar de import ervan door illegale sancties geblokkeert wordt, naar de nabijgelegen kolonie Curacao smokkelden,

Omdat met de economisch-financiele oorlogvoering tegen c.a. 37 soevereine staten de bevolking ervan getroffen wordt, is het in de extreme mate waarin het geschiedt mogelijk een misdaad van genocide, die de Nederlandse regering helaas meer dan loyaal ondersteunt. Iran heeft in contrast daarmee het Venezolaanse volk de helpende hand toegestoken door het, ondanks de dreiging van militaire actie en illegale sanctionering, deze levensnoodzakelijke producten over zee en door de lucht te bezorgen.