Bron: Voltaire Netwerk  12 juni 2020 ~~~

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben alle hoop op de vernietiging van de Arabische Republiek Syrië met militaire middelen verloren en proberen nu hetzelfde doel te bereiken door middel van honger.

Om Syrië te belegeren zijn de economische “sancties” versterkt en zullen deze medio juni verder worden versterkt. Elke persoon of entiteit die zaken doet met Syrië zal het slachtoffer worden van harde Amerikaanse en Europese represailles door de toepassing van de zogenaamde “Caesar Act”.

De “sancties” van de VS en de EU tegen Syrië zijn op grond van het internationaal recht onwettig. In het kader van de Verdragen van Genève zijn maatregelen die Syrië ervan weerhouden zich te bevoorraden met geneesmiddelen zelfs oorlogsmisdaden.

Jihadisten in het noorden van Syrië en Amerikaanse strijdkrachten in het zuiden verbranden landbouwgrond in een gezamenlijke operatie die Syrië bij de VN-Veiligheidsraad heeft aangeklaagd.

In enkele dagen tijd zijn in Syrië geïmporteerde voedingsmiddelen schaars geworden en zijn de prijzen van lokaal geproduceerd voedsel omhooggeschoten. De waarde van het Syrische pond ten opzichte van de dollar is ingestort en wordt nu op de zwarte markt verhandeld tegen een kwart van de officiële waarde.

Het presidentschap van de Republiek heeft een plan opgesteld voor zelfvoorziening op voedselgebied voor het land, maar de uitvoering ervan in de landbouwsector zal jaren werk vergen. Op de lange termijn zal Rusland opnieuw de Syriërs redden, maar de tijd dringt om de hongersnood op korte termijn te voorkomen.

Op 9 juni werden er demonstraties gehouden om voedsel te eisen. Op het hoogtepunt van de oorlog, en met uitzondering van de door de jihadisten bezette gebieden, die de toegang van de bevolking tot voedsel beperkten om er geld aan te onttrekken, is er in Syrië nooit een tekort aan voedsel geweest.

Op 11 juni 2020 heeft president Bachar al-Assad de voorzitter van de Raad van Ministers, Imad Khamis, ontslagen. De Arabische Republiek Syrië is een presidentieel regime, vergelijkbaar met dat van de Verenigde Staten, en heeft daarom geen premier.

De nieuwe voorzitter van de Raad van Ministers is Hussein Arnous, althans tot de parlementsverkiezingen van 19 juli.