Bron: Alan Macleod, 
mintpressnews 19 augustus 2020 ~~~

Volgens een nieuwe analyse van Oxfam heeft de Saudi Colation sinds het begin van de oorlog in 2015 elke tien dagen een luchtaanval uitgevoerd op ziekenhuizen, klinieken, ambulances, waterbronnen, watertanks en vrachtwagens.

Alan Macleod

Jemen beleeft nu al wat de Verenigde Naties “de ergste humanitaire crisis ter wereld” noemen. Maar ondanks de dubbele epidemie van cholera en COVID-19 die in de oorlogsnatie woedt, blijft de door Saoedi-Arabië geleide coalitie de medische en waterinfrastructuur aanvallen, zoals ze dat sinds het begin van het conflict meer dan 200 keer heeft gedaan, volgens een nieuw rapport van Oxfam. Dat staat gelijk aan één luchtaanval om de tien dagen tijdens het conflict, waarbij ziekenhuizen, gezondheidsklinieken, waterboren, vrachtwagens en rioleringssystemen zijn aangevallen en vernietigd. Sinds 2015 zijn er meer dan 21.000 coalitie luchtaanvallen op het land geweest, volgens het Yemen Data Project. Deze zijn echter sterk geconcentreerd in de westelijke gebieden die door de Houthi-rebellen worden gecontroleerd, en slechts tien daarvan zijn geregistreerd in de oostelijke helft van het land.

Het effect van de voortdurende aanval is verwoestend geweest en heeft een crisis van epische proporties veroorzaakt. De Verenigde Naties schatten dat 14 miljoen mensen – meer dan de helft van de bevolking van het land – bedreigd worden door hongersnood en dat 20,5 miljoen mensen hulp nodig hebben om drinkbaar water te krijgen. “Vitale infrastructuur zoals ziekenhuizen, klinieken, watertanks en waterputten zijn gedurende dit conflict voortdurend aangevallen. Hun schade en vernietiging maken Jemen nog kwetsbaarder voor ziekten als COVID en cholera”, zegt Muhsin Siddiquey, Oxfam’s Yemen Country Director. “Levens gaan niet alleen verloren als de bommen vallen, maar ook gedurende de weken, maanden of jaren dat ziekenhuizen en waterputten herbouwd moeten worden.”

Het land maakt een acute en langdurige gezondheidscrisis door, zelfs als de officiële cijfers het niet laten zien. Hoewel de statistieken suggereren dat slechts 537 Jemenieten zijn gestorven aan coronavirus en choleragevallen zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar, hebben de hulporganisaties gewaarschuwd dat dit in feite een slecht teken is. “In plaats van aan te tonen dat Jemen cholera en COVID onder controle heeft, tonen de lage officiële cijfers precies het tegenovergestelde aan. Een gebrek aan werkende gezondheidsfaciliteiten en mensen die te bang zijn om behandeling te krijgen betekent dat de aantallen die aan deze ziekten lijden enorm ondergeregistreerd zijn,” zei Siddiquey vorige maand. Het “aan de gang zijnde moessonseizoen, dat overstromingen heeft gebracht, heeft de situatie verergerd. Het Wereldvoedselprogramma heeft gewaarschuwd voor een potentiele “hongersnood van bijbelse proporties” dientengevolge.

De regering van de Verenigde Staten is een belangrijke aanhanger geweest van de Saoedische acties in Jemen, die zijn militairen bewapende, hielp en trainde, terwijl ze het tegen internationale uitsluiting verdedigde. Volgens de cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute is Saoedi-Arabië veruit de beste klant van Washington als het gaat om de verkoop van wapens en geeft het land meer dan drie keer zoveel uit aan Amerikaanse wapens als welk ander land dan ook. Ook andere jonge leden van de Saoedische coalitie, zoals Qatar en Koeweit, staan prominent op de lijst van topkopers. In de loop van de Saoedische campagne, die door de Verenigde Naties is veroordeeld, is de wapenverkoop toegenomen. Vorig jaar heeft president Trump persoonlijk zijn veto uitgesproken over een wetsvoorstel om een einde te maken aan de Amerikaanse steun voor de oorlog. Het Verenigd Koninkrijk is ook een belangrijke partner van het Saudische leger, dat de helft van alle Britse buitenlandse wapenverkopen voor zijn rekening neemt.

Zonder ze expliciet te noemen, wees Oxfam met de vinger naar de VS en het Verenigd Koninkrijk, de landen die veruit de meeste wapens hebben verkocht aan de absolute monarchie. “Wapenexporterende landen hebben geprofiteerd van de verkoop van miljarden dollars aan munitie aan Saoedi-Arabië en zijn coalitiepartners gedurende meer dan vijf jaar oorlog in Jemen, ondanks het feit dat ze wisten dat sommige van deze wapens gebruikt konden worden in strijd met het internationale humanitaire recht”, schreef Siddiquey, die opmerkte dat het lijden van Jemen “gevoed wordt door de verkoop van wapens”.

Ondanks de duidelijke menselijke gevolgen van de verkoop, werd een rapport van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week, Mike Pompeo gevrijwaard van alle wangedrag in het uitvoeren van een multi-miljard dollar wapenverkoop tussen de V.S. en Saudi-Arabië. “We deden alles volgens het boekje”, vertelde Pompeo aan verslaggevers, en beweerde dat zijn wapendeal op de een of andere manier “het verlies van levens had voorkomen.”

De realiteit van de situatie is dat bijna een kwart miljoen mensen zijn gestorven tijdens de “burgeroorlog”, die in 2015 begon nadat Houthi-milities in opstand kwamen tegen de heerschappij van Abdrabbuh Mansur Hadi. Met een verwoeste medische en sanitaire infrastructuur wordt het waarschijnlijk nog slechter voordat het beter kan gaan.

Topfoto: Het al-Thawra Ziekenhuis in Taiz, Jemen wordt getoond nadat het werd beschadigd door beschietingen in 2015. Foto | Internationaal Comité van het Rode Kruis

Alan MacLeod is een Staff Writer voor MintPress News. Na zijn doctoraat in 2017 publiceerde hij twee boeken: Bad News uit Venezuela: Twintig jaar nepnieuws en onjuiste berichtgeving en Propaganda in het informatietijdperk: nog steeds toestemming voor productie. Hij heeft ook bijgedragen aan Fairness and Accuracy in Reporting, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine, Common Dreams the American Herald Tribune en The Canary.Alan MacLeod is een Staff Writer voor MintPress Nieuws. Na zijn promotie in 2017 publiceerde hij twee boeken: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting en Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent. Hij heeft ook bijgedragen aan Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR.org), The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine, Common Dreams the American Herald Tribune and The Canary.


Aanrader: Achtergronden en Analyse – Karin Brothers; Nederlandse vertaling in dit openbaararchief: