Bron: Telesur 15 maart 2024 ~~~

Op donderdag bekritiseerde de Venezolaanse Minister van Buitenlandse Zaken Yvan Gil de inmenging van het United States Southern Command (SouthCom) in de binnenlandse politiek van Venezuela en in het territoriale geschil over de Essequibo.

Eerder, tijdens een getuigenis voor de Senate Armed Services Committee (SASC), sprak SouthCom Commandant Gen. Laura Richardson over de grenscontroverse tussen Guyana en Venezuela en noemde ze de inspanningen die haar organisatie levert om Guyana te steunen.

Ze beschreef dit Zuid-Amerikaanse land als een zeer belangrijke en “bereidwillige partner” van de Verenigde Staten in de regio en erkende dat Washington de acties van de Venezolaanse president Nicolas Maduro met betrekking tot de Essequibo-kwestie nauwlettend in de gaten houdt.

In deze context durfde ze de Venezolaanse territoriale aanspraken op dat gebied te karakteriseren als een “ongerechtvaardigde claim”. Richardson gaf ook toe “een zeer solide plan met Guyana te hebben”, dat bezoeken van SouthCom-leden aan dat land, militaire oefeningen en “uitwisseling van onderwerpen” omvat.

En ejercicio de su democracia y soberanía el pueblo venezolano reafirmó sus derechos irrenunciables sobre el Esequibo. Este es el mapa de Venezuela, íntegro, que incluye nuestro territorio de la Guayana Esequiba. pic.twitter.com/T4SrN7exVB

– MIPPCI (@Mippcivzla) 15 maart 2024

De tekst luidt: “In de uitoefening van hun democratie en soevereiniteit heeft het Venezolaanse volk zijn onvervreemdbare rechten op Essequibo herbevestigd. Dit is de volledige kaart van Venezuela, die ons Guayana Esequiba territorium omvat.”

In reactie op haar verklaringen, die door SouthCom in een video werden geplaatst, zei de Venezolaanse Minister van Buitenlandse Zaken Gil het volgende:

“Hier zien we hoe SouthCom-commandant Laura Richardson zichzelf opwerpt als politiek leider van Venezolaans rechts en commandant van die die haar dienen, ExxonMobil steunt tegen Venezuela en opnieuw de vrede en stabiliteit in onze regio bedreigt.”

Deze observaties zijn niet nieuw. Op 22 januari beschuldigde de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB) ExxonMobil ook van het financieren van plannen om president Maduro te vermoorden met als doel de regio Essequibo in te nemen.

No hay duda que la Guayana Esequiba es de Venezuela y la historia de un despojo la continua Guyana que no gobierna en su país sino la Exxon Mobil.


Jamás renunciaremos a nuestros derechos históricos sobre el Esequibo. pic.twitter.com/hjtTRp6xs5

– Delcy Rodríguez (@delcyrodriguezv) 26 februari 2024

De tekst van vicepresident Delcy Rodriguez luidt: “Er bestaat geen twijfel over dat Guyana Essequiba toebehoort aan Venezuela. De geschiedenis van onteigening wordt voortgezet door Guyana, dat zijn land niet bestuurt maar ExxonMobil. We zullen nooit afstand doen van onze historische rechten op Essequibo.”

In een reactie op de recente opmerkingen van Richardson uitte ook de Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino Lopez scherpe kritiek op de Amerikaanse inmenging.

“Handelend als een agent van ExxonMobil, maakt SouthCom duidelijk dat het van plan is om door te gaan met het houden van ‘militaire oefeningen’ in het Essequibo territorium, zich onverantwoordelijk bemoeiend met een controverse waar alleen Venezuela en Guyana bij betrokken zijn, volgens het Akkoord van Genève en de verplichting die is aangegaan in de Argyle Akkoorden om geen buitenlandse mogendheden te betrekken,” zei Padrino.

“Ze handelen altijd met hun valse masker van democratie -zo toegejuicht door de Venezolaanse extreem-rechtse vleiers- om hun interventionisme in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te legitimeren en de regionale vrede te ondermijnen, zoals ze altijd hebben gedaan. De FANB is zich bewust van deze realiteit en handhaaft haar operationele inzet in de regio om proportioneel en krachtig te reageren op elke provocatie,” benadrukte hij.