Bron: Telesur 7 juli 2023, 
america21 9 juli 2023.

Brussel. De landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben hun neutrale standpunt herhaald en hun oproep voor een diplomatieke oplossing voor het conflict in Oost-Europa met het oog op de komende top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Celac) en de Europese Unie (EU) in Brussel.

Daarom stellen zij voor dat de leden van de EU en Celac in hun gezamenlijke verklaring “pleiten voor een serieuze en constructieve diplomatieke oplossing van het huidige conflict in Europa met vreedzame middelen, waarbij de soevereiniteit en veiligheid van ons allen, alsmede regionale en internationale vrede, stabiliteit en veiligheid worden gewaarborgd”.

Tegelijkertijd wordt er in een door Celac gepresenteerd document op aangedrongen dat de Europese mogendheden herstelbetalingen doen voor de schade die is veroorzaakt tijdens de koloniale bezetting. Dit is met name voor Caribische landen een belangrijke eis.

Met de oorspronkelijke tekst die de EU een maand geleden naar de Celac-vertegenwoordigers stuurde, verwachtte Brussel specifiek de samenwerking met Latijns-Amerika en de Caraïben tijdens de top te bevorderen om te komen tot wat zij een “krachtige veroordeling” van Rusland noemden.

In reactie hierop hebben de Latijns-Amerikaanse landen echter “alles met betrekking tot Oekraïne geschrapt”, aldus een diplomaat van de Europese Dienst voor extern optreden na lezing van het tegenvoorstel. Dit meldde het nieuwsportaal Euractiv, dat toegang had tot het 21 pagina’s tellende document van Celac van 4 juli.

De deelname van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan de top is blijkbaar ook op verzet gestuit. De Spaanse premier Pedro Sánchez had hem uitgenodigd, “maar sommige Latijns-Amerikaanse leiders blokkeerden deze uitnodiging”, vertelde Zelensky op 30 juni aan vertegenwoordigers van de media.

Het idee was waarschijnlijk alleen goedgekeurd door de rechtse president van Uruguay, Luis Lacalle Pou. Hij had er positief over gesproken op de Mercosur-top van vorige week.

Volgens Euractiv werd de uitnodiging van Spanje, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt, ingetrokken vanwege de tegenstand van Latijns-Amerikaanse leiders.

Na meer dan acht jaar zullen Celac en de EU-leiders elkaar opnieuw ontmoeten voor een top op 17 en 18 juli 2023.

Celac werd in 2010 opgericht als alternatief voor de door de VS gedomineerde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en omvat momenteel alle 33 soevereine staten van Amerika behalve de VS en Canada.

Topfoto: Webbanner van de Celac-EU-top in Brussel | Bron: eeas