Bron: María Zajárova 
kawsachunnews 10 juli 2023 ~~~

Hieronder volgt het antwoord van María Zajárova op een vraag van de media, op 4 juli, op de verjaardag van het vonnis van het Internationaal Gerechtshof in de zaak “Nicaragua tegen de VS”, uitgesproken op 27 juni 1986.

Vraag: Wat vindt u van de berichtgeving over de verjaardag van de overwinning in Den Haag van de zaak Nicaragua tegen de Verenigde Staten in Managua?

María Zajárova: Ik wil graag uitleggen dat het gaat om het historische vonnis van het Internationaal Gerechtshof van 27 juni 1986, dat de Verenigde Staten dwong om alle schade te vergoeden die is veroorzaakt door de Noord-Amerikaanse militaire en paramilitaire activiteiten op het grondgebied van de Republiek Nicaragua in de jaren tachtig.

Volgens de documenten die Nicaragua naar behoren heeft gepresenteerd, gaat het om tientallen miljarden dollars. De uiteindelijke overwinning is echter nog ver weg: de uitspraak van het Hof wordt al 37 jaar genegeerd door de Verenigde Staten.

Wij staan volledig achter de eis om de historische gerechtigheid te herstellen die de president van Nicaragua, Daniel Ortega, heeft gesteld in zijn recente toespraak tot de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres. We vinden het ook absoluut onaanvaardbaar dat de Verenigde Staten hun agressieve beleid tegen die soevereine staat voortzetten in de lijn van de neokoloniale ambities van de westerse landen.

Ik wil iedereen eraan herinneren dat Washington destijds een burgeroorlog ontketende in Nicaragua, onder andere door het trainen, bewapenen en financieren van de Contra’s,waar internationaal schande van werd gesproken door hun bloedige terreur tegen de bevolking van Nicaragua en de regering van het Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront.

Gedurende de geschiedenis van de republiek hebben de Verenigde Staten ongeveer 15 interventies uitgevoerd in Nicaragua onder verschillende voorwendselen. In 1854 werd bijvoorbeeld de stad San Juan del (Norte) met de grond gelijk gemaakt omdat de Amerikaanse ambassadeur een klap in zijn gezicht had gekregen omdat hij zich wilde mengen in het proces tegen een Amerikaanse staatsburger die verdacht werd van de moord op een zwarte.

De Westerse media presenteerden de Contra’s uitsluitend als “vrijheidsstrijders”. Deze cynische verdeling van criminelen in “goeden” en “slechten” is nog steeds actueel. Het werd gebruikt met betrekking tot islamitische terroristen, ook in Rusland, en het wordt ook in andere landen gebruikt. Dit is de essentie van de “op regels gebaseerde orde” die Washington voorstaat, omdat het niet alleen de Verenigde Staten en hun satellieten in staat stelt willekeurig en straffeloos te handelen, maar ook een rechtvaardiging biedt voor hun “rechtschapen” acties (w.o. illegale sancties -Red.) tegen ongewenste personen.