Bron: Carlos Arellan 
RedRadiove 15 april 2021 (SP)
orinocotribune 15 april 2021 (EN) ~~~

Op dinsdag 13 april zei het voormalige hoofd van het Venezuela Affairs Office in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Keith Mines, dat er op dit moment “een mogelijkheid is om te zoeken naar vreedzame onderhandelingen tussen politieke factoren” binnen Venezuela.

De voormalige functionaris leidt nu het Latijns-Amerika Programma van het Amerikaanse Instituut voor Vrede en Conflictoplossing, een nogal medelevende naam voor een land dat er tegenwoordig de voorkeur aan geeft zijn vijanden met heimelijke, maar er niet minder wrede, middelen te onderwerpen.

Volgens media agenschappen die de uitspraken van Mines hebben gemeld, verzekerde hij dat “nu meer dan ooit” de mogelijkheid bestaat om “een levensvatbare en geloofwaardige onderhandeling tussen de regering en de oppositie” tot stand te brengen, maar hij lijkt niet precies te hebben gezegd wat die voorwaarden zijn die op dit moment een uitzonderlijke kans bieden.

Wat het voormalige hoofd van het Bureau voor Venezolaanse Zaken op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wel onthulde in zijn opmerkingen is dat ze het land blijven waarnemen door de vertekende lens van een “humanitaire crisis” die zogenaamd wordt gegenereerd door de regering van president Maduro, en niet als gevolg van de economische blokkade gesponsord door Washington.

Achterliggende motieven

De belangstelling van de VS voor een vreedzame oplossing en onderhandelingen in Venezuela lijkt niet voort te komen uit de wens om sociale problemen op te lossen, maar veeleer om hun totale controle over de regio te bezegelen, vrij van de invloed van rivaliserende mogendheden.

Voor Mines is de relatie van Venezuela met Rusland, China en Iran een bron van grote zorg, die volgens hem het “karakter van een neutraal land” van het continent op losse schroeven zet – een uitspraak die kan worden uitgelegd als een verwijt of een dreigement.

Hij gaf ook commentaar op de gebeurtenissen bij de grens in Apure, maar opnieuw vanuit het perspectief van Washington en Bogotá. Mines herhaalde de versie van de gebeurtenissen waarbij een gedwongen verplaatsing van de bevolking plaatsvond door de aanwezigheid van Colombiaanse criminele groepen en ook door de operaties van de FANB.

Topfoto: Keith Mines legde verklaringen af over de mogelijkheid van constructieve onderhandelingen in Venezuela. Foto met dank aan RedRadioVE.