Bron: Telesur-english, 17 september 2020 ~~~

De Colombiaanse inheemse senator Feliciano Valencia zei: “een symbool van 500 jaar vernedering en overheersing over inheemse volkeren is gevallen”.

Op woensdag hebben tientallen Colombiaanse inheemse leiders een standbeeld van de Spaanse veroveraar Sebastian de Belalcazar op de archeologische site van Morro del Tucan in Popayan, de hoofdstad van het grotendeels inheemse departement Cauca in het zuidwesten van Colombia, ten val gebracht.

Het monument voor de Spaanse veroveraar (1480-1551) werd omvergeworpen tijdens een protest onder leiding van de gemeenschapsleiders van de Misak, Nasa en Pijao inheemse groepen.

Verwant: Columbus standbeeld vervangen in Central Caracas, Venezuela

De scène werd vastgelegd op video met een mobiele telefoon, waarin de kijkers het beeld kunnen observeren dat 84 jaar eerder door de plaatselijke autoriteiten op de heilige Misak-site van Popayan Hill werd opgericht, en dat op de grond werd gegooid en vervolgens aan de zijkant van zijn voetstuk werd gelegd. Een Spaanse veroveraar die de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito en belangrijke Colombiaanse steden als Cali, Pasto en Popayan “stichtte”, Belalcazar werd in 1540 benoemd tot gouverneur en adelantado van Popayan, om vervolgens tien jaar later ter dood te worden veroordeeld, onder andere voor het afslachten van de voorouders van de Misak-bevolking.

In een bericht op Twitter zei de senator van Nasa voor de MAIS-partij, Feliciano Valencia, “een symbool van 500 jaar vernedering en overheersing over inheemse volken is gevallen. Mijn respect voor de Misak-broers en -zusters. Als een pluriethnische en multiculturele staat moeten andere symbolen ons bevrijdende landschap opfleuren en sieren”.

Communiqué van het volksproces tegen Sebastian de Belalcazar waarin wordt uitgelegd waarom de Misak-broeders en -zusters zijn standbeeld in Popayan omver hebben geworpen. Het volk spreekt, het volk leidt.

De Cauca Indigenous Regional Council (CRIC) publiceerde een tweet waarin het bevestigde: “Als de regering boos is over het geweld tegen de standbeelden; wat ons eigenlijk pijn doet, is het echte leven dat ons wordt ontnomen door het echte geweld.”

In een andere boodschap legde de inheemse organisatie uit dat de mensen die het standbeeld omver hebben geworpen dat deden omdat “ze moe waren van het moorden in de gebieden, dat gebeurt te paard, op motoren, in vrachtwagens en helikopters; wat weggenomen wordt zijn levens, ervaringen, mensen.”

Terwijl aanhangers van de Colombiaanse president Ivan Duque, zoals de beruchte racistische Cauca-senator Paloma Valencia, de daden aan veroordeelde en het standbeeld verdedigden, zeiden oppositieleider en senator Gustavo Petro: “De monumenten voor de veroveraars en de slavenhouders zijn een belediging voor het Colombiaanse volk, de inheemse bevolking en de Afrikaanse minderheid.”

Inheemse mensen in heel Colombia hebben deelgenomen aan protesten tegen de regering die op woensdag begonnen en die naar verwachting zullen uitmonden in massale demonstraties tegen de extreemrechtse regering maandag.

Topfoto: Misak inheemse leiders hebben woensdag het monument voor Sebastian de Belalcazar in Popayan, Colombia, van zijn sokkel getrokken. 16 september 2020. | Foto: EFE/Elkin Rojas