Bron: Telesur-english, 9 november 2020 ~~~

De Boliviaanse de facto regering laat het Boliviaanse volk na 11 maanden een buitenlandse en binnenlandse schuld na van 4,9 miljard dollar .


De Boliviaanse president Luis Arce zei zondag in zijn inaugurele rede dat het bestuur van de president van de de facto regering van Bolivia, Jeanine Áñez, het land in een economische crisis heeft gestort, die begon in november 2019, vlak na de staatsgreep tegen de toenmalige president Evo Morales, maar die zich “verdiepte” tijdens de pandemie van het nieuwe coronavirus, die de COVID-19 veroorzaakte.

Volgens Arce bedroeg de interne en externe schuld van Bolivia tussen november 2019 en oktober 2020 meer dan 4200 miljoen dollar. Arce heeft ook de internationale reserves herzien, waarbij hij waarschuwde voor een daling van 881 miljoen dollar tussen november 2019 en oktober 2020.

“Vandaag de dag bevindt onze economie zich midden in een diepe recessie, we hebben een daling van 11,1% van het BBP [Bruto Binnenlands Product], volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek in het tweede kwartaal van het jaar,” voegde hij eraan toe.

#Luis Arce is beëdigd als President van de Plurinationale Staat Bolivia. “We gaan samenwerken om de groeiniveaus te herstellen die de de facto regering heeft vernietigd,” beloofde Arce aan de natie. pic.twitter.com/DmIQCwldsc – teleSUR Engels (@telesurenglish) 8 november 2020

Ondanks al deze pijnlijke aankondigingen sprak hij het vertrouwen uit dat de Boliviaanse regering, door samen te werken met het volk, in staat zou zijn om “opnieuw tegenspoed te overwinnen” en kondigde hij de wederopbouw van de economie, het genereren van zekerheid en groei met de herverdeling van de inkomsten en de vermindering van de economische en sociale ongelijkheden aan.

Arce, die tijdens het laatste jaar van het mandaat van voormalig president Evo Morales als minister van Economie fungeerde en die wordt gecrediteerd voor de Boliviaanse economische bloei, won de Boliviaanse presidentsverkiezingen van 18 oktober met bijna 3,4 miljoen stemmen, 55,10 procent van het totale aantal stemmen. Hij heeft beloofd een evenwichtig machtssysteem op te zetten en zich in te zetten voor de wederopbouw van het land, het rechtzetten van wat er mis was en het voortzetten van wat goed gegaan is.

Topfoto: De Boliviaanse econoom Luis Arce (links), de nieuwe president van Bolivia, vandaag in La Paz, Bolivia, omhelst zijn vicepresident David Choquehuanca (rechts) | Foto: EFE