Bron: Redaccion Digital, Granma, 19 november 2019

Overheidsbronnen hebben met Granma bevestigd dat de eerste groep van de meer dan 700 Cubaanse medische professionals die medische zorg hebben verleend in de plurinationale staat Bolivia, terugkeren naar hun thuisland in een Cubana-vliegtuig vanuit de stad Santa Cruz.

Op 13 november werden vier leden van de Medische Brigade in El Alto gearresteerd door de Boliviaanse politie toen ze naar hun woonplaats terugkeerden met geld van een bank om de basisdiensten en huur voor de 107 leden van de Medische Brigade in die regio te betalen.

De arrestatie vond plaats in de lasterlijke veronderstelling dat het geld werd gebruikt om protesten te financieren. Vertegenwoordigers van de politie en het openbaar ministerie bezochten het hoofdkantoor van de medische brigade in El Alto en La Paz en bevestigden op basis van documenten, loonlijsten en bankgegevens dat de hoeveelheid geld overeenkwam met het bedrag dat elke maand regelmatig werd opgenomen.

Het hoofd van de Cubaanse medische brigade in Bolivia, Yoandra Muro Valle, werd ook in de middag van 15 november in haar huis gearresteerd.

In een persconferentie riep Cuba de Boliviaanse autoriteiten op om de levens van de Cubaanse professionals in dat land te beschermen en veroordeelde de nieuwe arrestaties, waaronder ook die van Jacinto Alfonso Pérez, een logistiek medewerker bij de Cubaanse brigade. Cubaanse president Miguel Diaz-Canel tweette vrijdag: “Stop de onverantwoordelijke anti-Cubaanse uitingen van haat, leugens, laster en aansporing tot geweld tegen Cubaanse professionals.”

‘S Avonds meldde Cuba’s minister van Volksgezondheid, José Angel Portal Miranda, via zijn Twitter-account dat, nadat hij was onderworpen aan een ongerechtvaardigde detentie en ondervraging door de politie, Dr. Muro Valle was teruggekeerd naar de coördinatiebureaus met de kameraden die bij haar bleven.

Het ministerie van volksgezondheid van Cuba heeft ook via een bericht op Twitter bevestigd dat Cuba zal doorgaan als zusterland over de hele wereld en levens zal redden met zijn gezondheidsbrigades.

De Cubaanse medische brigade heeft 13 jaar doorgebracht in verschillende gebieden van Bolivia, waar het 110 duizend levens heeft gered en de visie heeft teruggegeven of verbeterd aan ongeveer 700 duizend mensen tussen inwoners en buitenlanders.

De samenwerking was het resultaat van een overeenkomst die in 2005 werd ondertekend door voormalig president Evo Morales en de historische leider van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro, waarin naast het sturen van contingenten ongeveer vijfduizend studiebeurzen werden toegekend aan jonge Bolivianen om medicijnen te studeren in Cuba.

De impuls van het ‘operatie Milagro oogheelkunde programma’ is een ander resultaat van deze samenwerking die plaatsvond op het gebied van gezondheid.

Tofoto: Andres Schipani