Bron: telesurenglish 9 June 2020 ~~~

Een studie, uitgevoerd door onafhankelijke onderzoekers, heeft aangetoond dat het rapport van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) over vermeende fraude in Bolivia’s presidentsverkiezingen van oktober 2019 “gebrekkig” was, en gebaseerd op “onjuiste gegevens” en “ongepaste statistische technieken”.

Gerelateerd: Een Washington Post onderzoek sluit verkiezingsfraude in Bolivia uit

In het document, getiteld ” …..” (Late stemmenschommelingen wijzen op fraude? Bewijs uit Bolivia), waaraan onderzoekers Nicolas Idrobo, Dorothy Kronick en Francisco Rodriguez deelnamen, verklaren de auteurs dat ze “de kwalitatieve patronen die de OAS en andere onderzoekers als “onverklaarbaar” presenteerden, onder de loep namen en dat ze dat concludeerden:

  • Patronen kunnen worden verklaard, “zonder verdenking van fraude.”
  • Resultaten alleen “trekken de geloofwaardigheid van het proces niet in twijfel.”
  • In plaats van de “integriteit van het proces” werd “alleen het kwantitatieve bewijs” dat “een belangrijke rol speelde in de evolutie van de politieke crisis in Bolivia” geevolueerd.

In het begin van Dec. 2019, na een post-electorale crisis in het Andesland die twee bloedbaden (Senkata en Huayllani) achterliet, publiceerde de OAS haar eindrapport over de verkiezingen van 20 oktober en concludeerde dat de toenmalige president, Evo Morales, op onregelmatige wijze had gewonnen, en een tweede ronde niet nodig achte, terwijl hij niet het benodigde 10 procent verschil zou hebben behaald op zijn naaste mededinger.

Volgens de internationale organisatie was de overwinning van Morales “statistisch gezien onwaarschijnlijk”, en zijn proclamatie zou “door een massale en onverklaarbare toename van de stemmen voor de Movement Toward Socialism (MAS) partij, in de telling van laatste 5 procent” zijn geweest.

Een van de deskundigen die deelnamen aan de studie, Francisco Rodriguez, zei echter dat “het statistische bewijs van de OAS zorgvuldig werd onderzocht” en “problemen met de methoden” werden gevonden. Zodra we die problemen corrigeren, verdwijnen de resultaten van de OAS, waardoor er geen statistisch bewijs van fraude is,” zei hij in een interview met The New York Times.

Volgens deze analyse door het Social Sciences Research Network, werd de “discontinue sprong” die de OAS na de 95 procent stemmentelling waarnam , en door de organisatie als “zeer ongebruikelijk werd beoordeeld”, en “vraagtekens zette bij de geloofwaardigheid van het proces”, het resultaat was van twee statistische fouten die, indien gecorrigeerd, “de schijn van een sprong elimineren ,” en de conclusie is dat:

  • Een schijnbare “sprong” in het stemmingresultaat was het gevolg van een analyse-fout.
  • Er werd een ongepaste statistische methode gebruikt die kunstmatig de schijn van een breuk in de stemmingstrend creëerde.
  • Bij de analyse van de variatie van de stemmen werd, ten onrechte, een sterke trend genegeerd.
  • Bij de verkiezingen van 2019 komen vrijwel identieke patronen voor in de data van de verkiezingen van 2016, toen er een grondwettelijk referendum werd gehouden, dat niet werd betwist.
  • De “verrassende” tendensen in de laat getelde stemmen kunnen conflicten en, in het geval van Bolivia, “dramatische politieke gevolgen” uitlokken.

Dit is niet de eerste studie die het OAS-rapport in twijfel trekt. In november vorig jaar werden twee internationale studies vrijgegeven, één uitgevoerd door het Centrum voor Economisch en Beleidsonderzoek (CEPR) en de andere door Walter Mebane, professor bij de afdeling Politieke Wetenschap en Statistiek van de Universiteit van Michigan en één van de deskundigen wereldwijd op het gebied van verkiezingsfraude.

De OAS verdedigt echter haar rapport, dat resulteerde in demonstraties die een klimaat van geweld veroorzaakten, gekenmerkt door het in brand steken van kieslokalen, het blokkeren van wegen, het oproepen van een nationale staking en de vervolging van inheemse mensen, boeren en leden van sociale organisaties die Morales steunden, hetgeen resulteerde in een staatsgreep.


Topfoto: Onafhankelijk onderzoek toont aan dat het OAS-rapport over verkiezingsfraude in Bolivia “gebrekkig” was en “gebaseerd was op onjuiste gegevens”.