Bron: Bradley Blankenship 
RT.com 6 september 2022 ~~~

Tijdens de recente demonstratie betoogden Tsjechen tegen de NAVO en de EU te midden van een dreigende energiecrisis

Ongeveer 70.000 mensen verzamelden zich zaterdag op het Wenceslasplein in Praag om het aftreden van hun regering te eisen in reactie op wat zij zien als een falen om de aanhoudende energiecrisis aan te pakken. De betogers waren ook expliciet gekant tegen de twee belangrijkste westerse instellingen waar de voormalige Oostbloknatie deel van uitmaakt, namelijk de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO).

Als je premier Petr Fiala van de Democratische Burgerpartij (ODS) vraagt wat het probleem is, zou hij simpelweg zeggen dat deze tienduizenden mensen gewoon onwetende pro-Russische stromannen zijn. Om hem letterlijk te citeren, zei hij dat “het protest op het Wenceslasplein is georganiseerd door krachten die pro-Russisch zijn, dicht bij extreme standpunten staan en tegen de belangen van de Tsjechische Republiek zijn”. Hij herhaalde zijn standpunt op maandag na kritiek en noemde de organisatoren van dit protest een “Russische vijfde colonne”.

Sommige commentatoren zijn zelfs nog een stap verder gegaan en hebben gesuggereerd dat de demonstranten zich letterlijk opnieuw willen aansluiten bij het Warschaupact en willen terugkeren naar het communistische tijdperk. Ik heb enige tijd in de Tsjechische Republiek gewoond en ik kan zeggen dat dit absurd is. Over het algemeen willen de Tsjechen westers zijn. Zij willen dat hun land een open en vrije samenleving is, in tegenstelling tot de virtuele kerker die de Tsjecho-Slowaakse Socialistische Republiek was.

Door de manier waarop de geschiedenis in het land is vormgegeven, kunnen zelfs de meest liberale Tsjechen niet anders dan een zweem van rancune jegens Rusland en zelfs de Russen voelen. Dat is, naar mijn mening, geheel opzettelijk, aangezien de westerse wending van het land bijna direct is gecorreleerd met een anti-Russisch sentiment. Hoe meer het Tsjechische politieke establishment het Westen omarmt, hoe meer de Tsjechische bevolking wordt opgezweept om Rusland te haten.

Gezien dit gegeven vind ik het zeer onwaarschijnlijk dat zoveel mensen de tijd van hun dag hebben genomen om de Russische staat te steunen. De reden waarom 70.000 mensen zaterdag de straat op zijn gegaan, is veeleer dat de kosten van levensonderhoud enorm stijgen, de reële lonen dalen en de regering vasthoudt aan een buitenlands beleid dat het probleem nog verergert. Het is allemaal volkomen logisch en er is geen samenzwering voor nodig.

In feite hebben Tsjechische vakbondsleiders opgeroepen tot een demonstratie op 8 oktober op dezelfde plaats als het protest van zaterdag over precies dezelfde kwesties. Gelooft de premier echt dat de Russen in de Tsjechische vakbeweging zijn geïnfiltreerd? Gezien de heersende vijandschap tegen Rusland en de Russen in de Tsjechische samenleving, lijkt dit buitengewoon onwaarschijnlijk.

Nogmaals, we kunnen alleen maar concluderen – hoe bizar het ook mag klinken voor de politieke elite – dat de zorgen die de mensen hebben geuit, precies weergeven hoe zij zich voelen. Het leven wordt onbetaalbaar en de Tsjechen willen geen leven van armoede en onzekerheid leiden om de Oekraïense regering overeind te houden. Dat is een kwestie van puur zelfbehoud en zegt niets over vermeende “waarden” en idealen.

Wat in Praag is gebeurd, is slechts een voorproefje van wat de westerse landen te wachten staat als ze op dezelfde weg doorgaan – en daar kunt u van op aan. Er zijn al tekenen van sociale onrust over het hele continent als gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud, met name de energieprijzen, en we zijn nog niet eens aangekomen bij het officiële einde van de zomer.

Als we 1 september beschouwen als het de facto begin van de herfst, dan hebben slechts enkele dagen daarna 70.000 mensen in Praag gedemonstreerd. De vraag is hoe de situatie eruit zal zien als de koude maanden aanbreken en de verwarming te duur wordt. Hoeveel mensen moeten er de straat op gaan voordat mensen als premier Fiala toegeven dat er een probleem is en de sociale onrust niet alleen afschuiven op een Russisch complot?

Tijdens de COVID-19-pandemie hebben we al gezien hoezeer mensen niet bereid zijn hun eigenbelang, of zelfs maar hun gemak, op te offeren voor een idee van het grotere goed. Het coronavirus heeft aangetoond dat dergelijke idealen volstrekt nutteloos zijn om westerse bevolkingen bijeen te brengen. Mensen zijn te individualistisch en te koppig. Het grotere goed is blijkbaar niet goed genoeg.

Gelooft iemand, met dit in het achterhoofd, dat de burgers van de EU bereid zijn tot armoede te vervallen voor Vladimir Zelensky en zijn regering? Hoogst onwaarschijnlijk. Europa gaat dit jaar een zeer moeilijk winterseizoen tegemoet als de huidige lijn van het buitenlands beleid wordt doorgezet. Eerst Praag, dan Parijs, Londen, Berlijn, Madrid enzovoort.

Topfoto: Duizenden demonstranten verzamelen zich om te protesteren tegen de regering op het Wenceslasplein in Praag, Tsjechische Republiek, zaterdag 3 sept. 2022. © AP Foto/Petr David Josek

Bradley Blankenship is een Amerikaanse journalist, columnist en politiek commentator. Hij heeft een gesyndiceerde column bij CGTN en is freelance verslaggever voor internationale nieuwsagentschappen waaronder Xinhua News Agency. @BradBlank_