Bron: RT 11, augustus 2023

West-Afrikaanse leiders bereiden militaire opties voor om de verdreven regering van Niamey te herstellen

VS laat doorschemeren steun te geven aan interventie in Niger

De VS heeft gezegd dat het inspanningen steunt om de “constitutionele orde” van Niger te herstellen in de nasleep van een militaire opstand vorige maand, nadat landen in de regio zeiden dat ze troepen zouden inzetten voor een mogelijke gewapende interventie.

In een verklaring die donderdag werd gepubliceerd, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat Washington achter de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) staat en de militaire regering van Niger oproept om af te treden.

“We sluiten ons aan bij de veroordeling door ECOWAS van de illegale detentie van president Mohamed Bazoum, zijn familie en leden van de regering, evenals de onaanvaardbare omstandigheden waaronder ze worden vastgehouden, en roepen op tot hun onmiddellijke vrijlating”, voegde de diplomaat eraan toe, verwijzend naar het afgezette staatshoofd van Niger.

Blinken voegde eraan toe dat Amerikaanse functionarissen hoopten dat ECOWAS “alle opties voor een vreedzame oplossing van de crisis zou onderzoeken,” maar zijn opmerkingen kwamen slechts enkele uren nadat het West-Afrikaanse blok zei dat het zou beginnen met het organiseren van militaire troepen om Bazoum weer aan de macht te brengen. De leider werd vorige maand omvergeworpen door militaire bevelhebbers van de rebellen, die hem sindsdien in hechtenis hebben genomen en de controle over de regering van Niger hebben overgenomen.

“Geen enkele optie is uitgesloten, inclusief het gebruik van geweld als laatste redmiddel”, zei de Nigeriaanse president Bola Tinubu eerder op donderdag, nadat hij gastheer was van een ECOWAS-vergadering in Abuja. Hij voegde eraan toe: “Ik hoop dat we door onze gezamenlijke inspanningen een vreedzame oplossing kunnen bewerkstelligen als routekaart naar het herstel van stabiliteit en democratie in Niger. Er is nog niet alles verloren.”

Verschillende buurlanden van Niger hebben het herstel van de vorige regering geëist, waarbij de president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, de opsluiting van Bazoum veroordeelde als een “terroristische daad”. Ambtenaren in Nigeria en Senegal hebben deze opmerkingen herhaald.

De nieuwe militaire regering van Niamey heeft de eisen van ECOWAS om de afgezette president vrij te laten en af te treden, getrotseerd en gezworen het land te verdedigen tegen elke buitenlandse aanval. Sommige Afrikaanse staten, waaronder Mali en Burkina Faso, hebben zich achter de junta van Niger geschaard en gewaarschuwd dat ze zich uit het blok zullen terugtrekken en “zelfverdedigingsmaatregelen zullen nemen ter ondersteuning van de strijdkrachten en de bevolking van Niger” in het geval van een interventie.

Hoewel het onduidelijk is wanneer ECOWAS bereid zou zijn om een militaire operatie te starten of welke landen zouden deelnemen, vertelden Westerse functionarissen aan Associated Press dat de coupplegers van Niger hebben gedreigd Bazoum te doden als het blok troepen zou sturen, waardoor de inzet voor een eventuele poging om geweld te gebruiken mogelijk hoger wordt.

Topfoto: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt in de East Room van het Witte Huis in Washington, D.C., 13 juni 2023. © Global Look Press / IMAGO/CNP / MediaPunch