Bron: Telesur 9 augustus 2023 ~~~

“Je kunt niet over tropische bossen en klimaatverandering praten zonder de historische verantwoordelijkheid van ontwikkelde landen aan de orde te stellen,” benadrukte Lula da Silva.

Tijdens de Amazonetop op woensdag verklaarde de Braziliaanse president Lula da Silva dat ontwikkelingslanden “groen neokolonialisme” niet kunnen accepteren.

“Het zijn niet Brazilië, Colombia of Venezuela die het geld nodig hebben. Het is de natuur zelf. De rijke landen moeten hun deel betalen om de schade te herstellen die gedurende 200 jaar van industriële ontwikkeling is veroorzaakt,” merkte Lula op toen hij de bijeenkomst in de stad Belem afsloot.

Hij benadrukte dat de landen in het Amazonegebied, samen met de Republiek Congo, de Democratische Republiek Congo en Indonesië, een duidelijke boodschap zullen overbrengen aan rijkere landen tijdens de conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering (COP28) die in november in Dubai zal plaatsvinden.

“We zullen hen vertellen dat als ze willen behouden wat ze van onze bossen verwachten, het noodzakelijk is om fondsen bij te dragen, niet alleen voor het beschermen van de boomtoppen, maar ook voor het ondersteunen van de mensen onder die bomen die willen werken en studeren,” zei hij.

Dompel je onder in het Ecuadoraanse Amazoneregenwoud met @EliVirkina. Als een verhalenverteller van de Napu Kichwa verhaalt ze over verzet, hoop en levensmomenten. @IfNotUs_ThenWho. Bekijk haar in de serie #IndigenousYouth as Agents of Change: https://t.co /NIrpsykx3m pic.twitter.com/TMt70fUcmQ

  • The Tenure Facility (@TenureFacility) 9 augustus 2023

Lula drong er bij ontwikkelingslanden op aan om “geen groen neokolonialisme te accepteren dat, onder het mom van milieubescherming, handelsbelemmeringen en discriminerende maatregelen oplegt, zonder rekening te houden met binnenlands beleid en binnenlandse wetten”.

Deze uitspraken verwijzen indirect naar de milieueisen die de Europeanen proberen op te leggen in het vrijhandelsakkoord (FTA) tussen de Europese Unie (EU) en MERCOSUR, een integratieblok bestaande uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Als gevolg van de protectionistische maatregelen van de EU zijn de onderhandelingen over dit vrijhandelsakkoord opnieuw vastgelopen.

Lula herinnerde eraan dat het koloniale tijdperk aan landen met tropische regenwouden “een roofzuchtig economisch model” heeft nagelaten dat gebaseerd is op de irrationele exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en de systematische uitsluiting van inheemse volkeren.

75% van het uranium dat door Níger naar Frankrijk werd geëxporteerd, werd gebruikt in Franse nucleaire installaties.O Brasil possui potencialmente cerca de 300.000T de urânio, distribuídas apenas pela região Norte.O Presidente da Bolívia alertou que os EUA e a UE pretendem controlar a Amazônia…. 1/3 pic.twitter.com/QuOTn0ukpR – Lady Fae (@Ladyfae__) 9 augustus 2023

De tweet luidt: “75 procent van het uranium dat uit Niger naar Frankrijk werd geëxporteerd, werd gebruikt in Franse kerncentrales. Alleen al in de noordelijke regio heeft Brazilië potentieel zo’n 300.000 ton uranium. De Boliviaanse president waarschuwde dat de VS en de EU het Amazonegebied willen controleren.

“De gevolgen van het kolonialisme zijn nog steeds voelbaar in onze landen,” benadrukte Lula tijdens de bijeenkomst van de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO), een organisatie waar Brazilië, Bolivia, Colombia, Guyana, Ecuador, Peru, Suriname en Venezuela deel van uitmaken.

“Je kunt niet over tropische bossen en klimaatverandering praten zonder de historische verantwoordelijkheid van de ontwikkelde landen aan de orde te stellen, die door de eeuwen heen de grootste verkwisters van natuurlijke hulpbronnen zijn geweest en de grootste bijdragers aan de vervuiling van de aarde,” zei Lula.

“De top 10 procent van de wereldbevolking bezit meer dan 75 procent van de rijkdom en stoot bijna de helft van alle koolstof uit die in de atmosfeer terechtkomt,” bracht de Braziliaanse president in herinnering.

Topfoto: De Braziliaanse president Lula da Silva (L) en de minister van Inheemse Volken Sonia Guajajara (R). | Foto: Twitter/ @DilmaResiste