Svetlana Ekimenko
sputnikglobe.com 17 juli 2023 ~~~ 

Het verkeer op de Krimbrug is vannacht stilgelegd vanwege een Oekraïense aanslag, zo liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten. Het wegdek van de brug had schade opgelopen, terwijl de constructie van de overspanningen “op hun steunen” bleef staan, aldus het ministerie van Transport. Bij het incident kwamen twee mensen om het leven en raakte een minderjarige gewond.

De terreuraanslag op de Krimbrug afgelopen maandag was voorafgegaan door een reeks pogingen om de kritieke infrastructuur aan te vallen, die al lange tijd een doorn in het oog is van het regime in Kiev.

Eerder deze maand deden de Oekraïense autoriteiten een mislukte poging om doelen op Russisch grondgebied te raken met S-200 luchtdoelraketten, waarbij het Russische ministerie van Defensie de aanval verijdelde.

“Op 9 juli van dit jaar deed het regime in Kiev een mislukte poging om doelen in de regio’s Krim, Rostov en Kaluga te raken met S-200 luchtdoelraketten die waren omgebouwd tot een aanvalsversie om gronddoelen te vernietigen,” zei het ministerie in een verklaring.

Eén van de S-200 raketten die door Kiev werd gelanceerd was gericht op de Krimbrug, terwijl de andere op een militair vliegveld in de regio Rostov afging, aldus het ministerie.

Volgens het rapport van de Russische lucht- en ruimtemacht aan de chef van de generale staf van de Russische strijdkrachten, Valery Gerasimov, werden op 9 juli vier Oekraïense ballistische doelen vernietigd. Twee S-200 raketten werden vernietigd door middel van luchtverdediging, twee andere soortgelijke raketten werden onderdrukt door middel van elektronische oorlogsvoering.

Het Oekraïense leger zette later in de maand door met meer soortgelijke aanvallen. In de ochtend van 16 juli nam het regime dat door de NAVO en haar bondgenoten wordt gebruikt voor de proxyoorlog tegen Rusland in Oekraïne zijn toevlucht tot het gebruik van drones. Het Russische Ministerie van Defensie bevestigde later dat haar strijdkrachten met succes een aanval hadden afgeslagen op doelen in de Krim en Sevastopol.

In totaal werden vannacht twee UAV’s neergeschoten en vijf onderdrukt door strijdkrachten voor elektronische oorlogvoering. Twee oppervlaktedrones werden ook vernietigd in de buitenste ringweg, zei de gouverneur van Sevastopol Mikhail Razvozhayev op zondag.

Aanval uitgevoerd door ’terreurregime’.

Bij het aanbreken van de dag op 17 juli kondigde het hoofd van de Krim, Sergej Aksenov, aan dat een noodsituatie had geleid tot de sluiting van al het verkeer op de Krimbrug die het schiereiland met het Russische vasteland verbindt, omdat het weggedeelte ervan schade had opgelopen. Mensen werden opgeroepen om niet via de brug te reizen.

” Aan de kant van de Republiek van de Krim is er schade aan de rijbaan op de overspanningen van de Krimbrug,” zei het Russische ministerie van Transport maandagochtend op Telegram, eraan toevoegend dat de “structuren van de overspanningen zelf op hun steunen staan”.

Later op de dag gaf het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring uit waarin stond dat de aanval op de Krimbrug was gepleegd door Kiev. De beslissing om de brug als doelwit te kiezen werd genomen door Oekraïense functionarissen, hun leger en met medewerking van Amerikaanse en Britse speciale diensten, voegde het ministerie er in een verklaring aan toe.

“De aanval van vandaag op de Krimbrug is gepleegd door het regime in Kiev. Dit regime is terroristisch en heeft alle tekenen van een internationaal georganiseerde criminele groep”, zei Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, op Telegram.

Vannacht hadden twee onbemande oppervlaktevoertuigen de infrastructuur aangevallen, volgens het Russische nationale antiterrorismecomité.

“Om 3:05 [6:05 GMT] voerden twee Oekraïense onbemande oppervlaktevoertuigen een aanval uit op de Krimbrug. Als gevolg van de terroristische aanval werd het weggedeelte van de Krimbrug beschadigd, terwijl twee volwassenen werden gedood en een kind gewond raakte”, aldus de verklaring.

Russische onderzoekers zijn bezig met het identificeren van degenen die betrokken zijn bij de organisatie van de terroristische aanslag, voegde het comité eraan toe. Wetshandhavingsinstanties voeren de nodige operationele en onderzoeksacties uit.

Burgers slachtoffer van aanslag

Een burgerpaar dat met de auto uit Stary Oskol in de regio Belgorod kwam, kwam om bij de aanslag op de Krimbrug. Hun 14-jarige kind raakte gewond. De vrouw, Natalia Kulik, werkte als hoofd van een onderwijsafdeling in Novy Oskol, een stad in de Russische regio Belgorod. De civiele infrastructuur van dit aan Oekraïne grenzend gebied is regelmatig het doelwit geweest van Oekraïense militairen, bewapend met door de NAVO geleverd wapentuig.

Buurtbewoners hebben Natalia Kulik beschreven als “een persoon met een vriendelijke ziel, die altijd iedereen hielp,” terwijl het gezin “liefdevol en hecht was, met een lieve dochter. Haar man werkte als vrachtwagenchauffeur bij Kamaz. Natalia was een week geleden op vakantie gegaan en had zich erg verheugd op een reis naar de Krim. Ze zouden samen met hun zus in twee auto’s reizen. Nu, na de terreuraanslag in Oekraïne waarbij beide ouders om het leven kwamen, is hun dochter wees geworden.

Het leven van het kind is niet in gevaar, ze is opgenomen op de intensive care van het Temryuk Central Hospital.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de terroristische aanslag op de Krimbrug, een civiel object, scherp veroordeeld.

Het ministerie benadrukte dat burgers die de brug overstaken in een voertuig, Alexei en Natalia Kulik, waren omgekomen bij de aanval en sprak de hoop uit dat de wereldgemeenschap integriteit zou tonen en een goede beoordeling zou geven van deze nieuwe misdaad begaan door de Oekraïense autoriteiten. Als uit het onderzoek naar de aanval op de Krimbrug blijkt dat de onbemande vliegtuigen (UAV’s) die bij de aanval werden gebruikt van westerse oorsprong zijn, zal dat de medeplichtigheid van het Westen bevestigen, voegde het ministreie eraan toe

Woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin zei maandag dat Rusland zich geen illusies maakt over de mogelijke betrokkenheid van het Westen bij de terroristische aanslag op de Krimbrug.

“We weten heel goed hoe diep de coördinatie is tussen het regime in Kiev en Washington en een aantal Europese hoofdsteden, evenals het Noord-Atlantisch Bondgenootschap. We weten heel goed hoeveel informatie permanent van het Noord-Atlantisch Bondgenootschap, van Washington naar Kiev komt, dus we maken ons hier geen illusies,” vertelde Peskov tijdens een briefing.

De woordvoerder voegde eraan toe dat Rusland zich bewust is van de verraderlijke aard van het regime in Kiev en beloofde dat de Russische autoriteiten waakzaam zouden blijven.

“Vandaag heeft het regime in Kiev een jong gezin gedood – de ouders van een meisje – het meisje raakte gewond. En we moeten hierover praten zodat iedereen het kan horen. Dit is allemaal het werk van het regime in Kiev. En we zullen allemaal werken en waakzaam blijven,” zei Peskov tegen verslaggevers.

De Russische president Vladimir Poetin heeft berichten ontvangen over de situatie met de terroristische aanslag op de Krimbrug, zei de woordvoerder van het Kremlin.

“Poetin heeft rapporten ontvangen van vicepremier Chusnullin, hoofd van de Federale Veiligheidsdienst (FSB) Bortnikov, minister van Transport Saveliev en hoofd van de Krim Aksenov over de gevolgen van de terroristische aanslag op de Krimbrug,” vertelde Peskov tijdens een briefing.

Hij voegde eraan toe dat de opperbevelhebber van Rusland opdracht had gegeven om te beginnen met de reparatie- en herstelwerkzaamheden aan de Krimbrug.

De Oekraïense veiligheidsdienst heeft impliciet toegegeven dat het betrokken was bij de organisatie van de aanval voor zonsopgang op de Krimbrug. Een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, Andrei Yusov, gaf commentaar op het incident en citeerde het hoofd van de dienst, Kirill Budanov, die verklaarde dat “deze structuur onnodig is”. Een Oekraïens mediakanaal, dat zich beroept op een bron bij de Oekraïense veiligheidsdienst, meldde dat de terreuraanslag op de Krimbrug een speciale operatie was, uitgevoerd door de Oekraïense veiligheidsdienst en de Oekraïense marine, met behulp van oppervlaktedrones.

Aanval op de Krimbrug

Het regime in Kiev heeft altijd al burgerdoelen op het oog gehad, en de 19 km lange brug die het schiereiland met het Russische vasteland verbindt, is al lange tijd een doelwit van de Oekraïense autoriteiten.

De Krim koos ervoor om zich af te splitsen van Oekraïne na de Euromaidan-coup in februari 2014 en stemde in een referendum in maart 2014 met een overweldigende meerderheid voor aansluiting bij Rusland. Sindsdien hebben Oekraïense functionarissen en hun bondgenoten herhaaldelijk oorlogszuchtige verklaringen afgelegd over hun wens om het 3,7 miljard dollar kostende stuk Russische infrastructuur aan te vallen. Het regime in Kiev gaf in oktober 2022 uiteindelijk gevolg aan deze dreigementen.

De ontploffing van een vrachtwagenbom op de brug die het Krimschiereiland via de Zee van Azov verbindt met de regio Krasnodar op het Russische vasteland op 8 oktober 2022, zorgde ervoor dat een deel van het weggedeelte instortte. Door de explosie vlogen zeven brandstoftanks van een goederentrein op het naastgelegen spoortraject in brand. Drie mensen kwamen om het leven.

De Russische autoriteiten namen onmiddellijk een reeks maatregelen om de schade te herstellen en stabiele transportverbindingen tussen de Krim en Krasnodar Territory te herstellen. Licht voertuig- en treinverkeer via de brug werd kort hervat langs het onbeschadigde spoorgedeelte en het overgebleven weggedeelte van de brug. Bussen en vrachtwagens moesten echter tijdelijk gebruik maken van de noodveerdienst.

Op dat moment tekende de Russische president Vladimir Poetin een decreet om de beveiliging van het transport door de Straat van Kertsj en van de elektriciteits- en energie-infrastructuur in het gebied op te voeren. Vladimir Poetin noemde de ontploffing op de Krimbrug een terroristische aanslag met als doel het vernietigen van civiele infrastructuur.

Kiev weigerde officieel de verantwoordelijkheid voor de sabotage op zich te nemen, maar zijn functionarissen hadden zich in Twitterberichten verkneukeld over de aanval en lieten doorschemeren dat de aanval op de brug slechts “het begin” was. Moskou noemde de opmerkingen een bewijs van de “terroristische aard” van de Oekraïense autoriteiten.

De Federale Veiligheidsdienst van Rusland (FSB) verklaarde een week na de aanslag dat het Hoofd Inlichtingendirectoraat van het Oekraïense Ministerie van Defensie verantwoordelijk was voor de explosie op de Krimbrug. De FSB zei ook dat “het explosief gecamoufleerd was in rollen met een bouwfolie van polyethyleen en begin augustus werd verscheept van de [Oekraïense] zeehaven van Odessa naar het Bulgaarse Ruse”.

Volgens de FSB werden de controle over de vrachtbewegingen langs de hele route en de contacten met de deelnemers aan het criminele plan uitgevoerd door een medewerker van de Oekraïense hoofdinlichtingendienst.

“Vijf Russische burgers en drie burgers van Oekraïne en Armenië, die deelnamen aan de voorbereiding van de misdaad, zijn aangehouden”, aldus de FSB. De FSB voegde eraan toe dat “alle organisatoren en medeplichtigen, inclusief buitenlanders, volgens de Russische wet ter verantwoording zullen worden geroepen”.

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde na de aanval op de brug dat Kiev zich door zijn voortdurende terroristische activiteiten op één lijn had geplaatst met de meest weerzinwekkende terroristische groeperingen en beloofde hard te zullen reageren op dergelijke misdaden.

Rusland lanceerde een reeks raketaanvallen diep in Oekraïne na de aanval op de brug, nadat het de betrokkenheid van Oekraïense speciale eenheden had bevestigd. De aanvallen waren gericht op de Oekraïense energie-infrastructuur en militaire commando- en communicatieposten in het hele land. De Russische president waarschuwde dat de aanvallen een vervolg zouden krijgen als de Oekraïense aanvallen op de Russische infrastructuur zouden doorgaan.

Eerder deze maand gaf de Oekraïense onderminister van Defensie Anna Malyar toe dat Kiev de aanval op de Krimbrug in de herfst van 2022 had uitgevoerd.

“273 dagen geleden sloegen we de eerste slag op de Krimbrug om de logistiek van de Russen te verstoren,” had Malyar op Telegram geschreven.

“Terroristisch regime”, was het bondige antwoord van Maria Zakharova, de officiële woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Topfoto: De Krimbrug na een terreuraanslag op 17 juli 2023 – | Nationaal Comité terreurbestrijding