Bron: President Poetin,
Kremlin 19 maart 2023

Ik ben blij deze gelegenheid aan te grijpen om het vriendelijke Chinese volk toe te spreken in een van de grootste en meest gezaghebbende wereldmedia, voorafgaand aan het staatsbezoek van president van de Volksrepubliek China Xi Jinping aan Rusland. Deze mijlpaal bevestigt het bijzondere karakter van het partnerschap tussen Rusland en China, dat altijd gebaseerd is geweest op wederzijds vertrouwen en respect voor elkaars soevereiniteit en belangen.

Wij hebben hoge verwachtingen van de komende besprekingen. Wij twijfelen er niet aan dat zij een nieuwe krachtige impuls zullen geven aan onze gehele bilaterale samenwerking. Dit is voor mij ook een geweldige gelegenheid om mijn goede oude vriend te ontmoeten met wie wij de warmste betrekkingen onderhouden.

Ik maakte kennis met kameraad Xi Jinping in maart 2010 toen hij Moskou bezocht als hoofd van een Chinese delegatie op hoog niveau. Onze eerste ontmoeting vond plaats in een zeer zakelijke en tegelijkertijd oprechte en vriendelijke sfeer. Ik hou echt van deze stijl van communiceren. Ik weet dat de mensen in China veel belang hechten aan vriendschap en persoonlijke relaties. Het is geen toeval dat Confucius de Wijze zei: “Is het geen vreugde om vrienden te hebben die van ver komen!” In Rusland delen we deze waarde en houden we echte vrienden voor broeders. Onze twee volkeren hebben hier veel gemeen.

Drie jaar later, rond dezelfde dagen in maart, ontmoetten we elkaar opnieuw in de hoofdstad van Rusland. Het was het eerste staatsbezoek van Xi Jinping aan ons land na zijn verkiezing tot president van de Volksrepubliek China. De top zette de toon en de dynamiek van de betrekkingen tussen Rusland en China voor de komende jaren, werd een duidelijk bewijs van de bijzondere aard van de betrekkingen tussen Rusland en China, en schetste het traject voor hun versnelde en duurzame ontwikkeling.

Sindsdien is een decennium verstreken, wat slechts een vluchtig moment is in de geschiedenis van onze landen die een eeuwenoude traditie van goed nabuurschap en samenwerking delen. In die tijd heeft de wereld veel veranderingen doorgemaakt, vaak niet ten goede. Toch is het belangrijkste onveranderd gebleven: ik heb het over de hechte vriendschap tussen Rusland en China, die steeds sterker wordt in het voordeel en in het belang van onze landen en volkeren. De vooruitgang in de ontwikkeling van de bilaterale banden is indrukwekkend. De betrekkingen tussen Rusland en China hebben het hoogste niveau in hun geschiedenis bereikt en winnen nog aan kracht; zij overtreffen in kwaliteit de militair-politieke allianties uit de tijd van de Koude Oorlog, zonder dat iemand voortdurend moet bevelen en zonder dat iemand voortdurend moet gehoorzamen, zonder beperkingen of taboes. Wij hebben een ongekend niveau van vertrouwen bereikt in onze politieke dialoog, onze strategische samenwerking is werkelijk alomvattend van aard geworden en staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. President Xi Jinping en ik hebben elkaar ongeveer 40 keer ontmoet en hebben altijd tijd en gelegenheid gevonden om te praten in verschillende officiële hoedanigheden en op informele evenementen.

Onze prioriteiten zijn handel en economisch partnerschap. In 2022 is onze bilaterale handel, die toen al aanzienlijk was, verdubbeld tot 185 miljard dollar. Dit is een nieuw record. Bovendien hebben wij alle reden om aan te nemen dat de doelstelling van 200 miljard USD, die door president Xi Jinping en mijzelf is vastgesteld, reeds dit jaar zal worden overschreden in plaats van in 2024. Het is opmerkelijk dat het aandeel van betalingen in nationale valuta in onze wederzijdse handel toeneemt, waardoor de soevereiniteit van onze betrekkingen verder wordt versterkt.

Gezamenlijke langetermijnplannen en -programma’s worden met succes uitgevoerd. Het zal niet overdreven zijn te stellen dat de Russisch-Chinese gaspijpleiding Power of Siberia door zijn omvang de “deal van de eeuw” is geworden. De leveringen van Russische olie en steenkool zijn aanzienlijk toegenomen. Onze specialisten zijn betrokken bij de bouw van nieuwe kerncentrales in China, terwijl Chinese bedrijven actief betrokken zijn bij LNG-projecten; onze industriële en agrarische samenwerking wordt sterker. Samen verkennen we de ruimte en ontwikkelen we nieuwe technologieën.

Rusland en China zijn grootmachten met oude en unieke tradities en een enorm cultureel erfgoed. Nu alle pandemische beperkingen op wederzijdse contacten zijn opgeheven, is het van belang dat wij de humanitaire en toeristische uitwisselingen zo spoedig mogelijk uitbreiden, waardoor de sociale basis van het Russisch-Chinese partnerschap wordt versterkt. In dit verband is een bijzondere rol weggelegd voor de interstatelijke themajaren. Zo is het biënnium 2022/2023 gewijd aan de samenwerking op het gebied van fysieke cultuur en sport, die bij onze burgers zeer populair is.

In tegenstelling tot sommige landen die de hegemonie opeisen en verdeeldheid zaaien in de mondiale harmonie, bouwen Rusland en China letterlijk en figuurlijk bruggen. Vorig jaar zijn onze grensgebieden met elkaar verbonden door twee nieuwe bruggen over de rivier de Amur, die sinds mensenheugenis een “rivier van vriendschap” is. Temidden van de “golven en winden” die over de planeet waaien, werken wij nauw samen in internationale aangelegenheden en coördineren wij effectief onze standpunten op het gebied van het buitenlands beleid, bestrijden wij gemeenschappelijke bedreigingen en reageren wij op actuele uitdagingen, waarbij wij schouder aan schouder staan als een “rots temidden van een snelstromende stroom”. Wij bevorderen actief democratische multilaterale structuren zoals de SCO en de BRICS, die steeds gezaghebbender en invloedrijker worden en nieuwe partners en vrienden aantrekken. Ook de werkzaamheden om de ontwikkeling van de Euraziatische Economische Unie te coördineren met het One Belt, One Road-initiatief gaan in die richting.

Onze landen hebben, samen met gelijkgezinde actoren, consequent gepleit voor de vormgeving van een meer rechtvaardige multipolaire wereldorde op basis van het internationaal recht in plaats van bepaalde “regels” die de behoeften van de “gouden miljard” dienen. Rusland en China hebben consequent gestreefd naar een billijk, open en inclusief regionaal en mondiaal veiligheidssysteem dat niet tegen derde landen is gericht. In dit verband wijzen wij op de constructieve rol van China’s Global Security Initiative, dat aansluit bij de Russische aanpak op dit gebied.

Wij voelen het geopolitieke landschap in de buitenwereld ingrijpend veranderen. Het “collectieve Westen”, dat koppiger dan ooit vasthoudt aan zijn verouderde dogmata en verdwijnende dominantie, speelt met het lot van complete staten en volkeren. Het beleid van de VS om tegelijkertijd Rusland en China af te schrikken, evenals iedereen die zich niet schikt naar het Amerikaanse dictaat, wordt steeds feller en agressiever. De internationale veiligheids- en samenwerkingsarchitectuur wordt afgebroken. Rusland is bestempeld als een “onmiddellijke bedreiging” en China als een “strategische concurrent”.

Wij waarderen het evenwichtige standpunt van de Volksrepubliek China ten aanzien van de gebeurtenissen in Oekraïne, alsook haar inzicht in de historische achtergrond en de onderliggende oorzaken ervan. Wij zijn verheugd over de bereidheid van China om een zinvolle bijdrage te leveren aan de oplossing van de crisis. Evenals onze vrienden in China pleiten wij voor een strikte naleving van het VN-Handvest en van de normen van het internationaal recht, met inbegrip van het humanitair recht. Wij zijn gehecht aan het beginsel van de ondeelbaarheid van de veiligheid, dat door het NAVO-blok op grove wijze wordt geschonden. Wij maken ons ernstig zorgen over de onverantwoorde en ronduit gevaarlijke acties die de nucleaire veiligheid in gevaar brengen. Wij verwerpen onrechtmatige unilaterale sancties, en deze dienen te worden opgeheven.

Rusland staat open voor een politieke en diplomatieke oplossing van de crisis in Oekraïne. Het was niet Rusland dat in april 2022 de vredesbesprekingen afbrak. De toekomst van het vredesproces hangt uitsluitend af van de wil om een zinvolle discussie aan te gaan waarbij rekening wordt gehouden met de huidige geopolitieke realiteiten. Helaas blijkt uit het ultimatumkarakter van de aan Rusland gestelde eisen dat de opstellers ervan los staan van deze realiteiten en niet geïnteresseerd zijn in het vinden van een oplossing voor de situatie.

De crisis in Oekraïne, die door het Westen is uitgelokt en ijverig wordt aangewakkerd, is de meest opvallende, maar niet de enige uiting van het verlangen van het Westen om zijn internationale dominantie te behouden en de unipolaire wereldorde in stand te houden. Het is glashelder dat de NAVO streeft naar een wereldwijd werkterrein en probeert door te dringen in Azië en de Stille Oceaan. Het is duidelijk dat er hardnekkige krachten zijn die de gemeenschappelijke Euraziatische ruimte willen opsplitsen in een netwerk van “exclusieve clubs” en militaire blokken die dienen om de ontwikkeling van onze landen in te dammen en hun belangen te schaden. Dit zal niet werken.

In feite zijn de betrekkingen tussen Rusland en China vandaag de dag de hoeksteen van de regionale en mondiale stabiliteit, de motor van de economische groei en de waarborging van de positieve agenda in internationale aangelegenheden. Zij vormen een voorbeeld van harmonieuze en constructieve samenwerking tussen grootmachten.

Ik ben ervan overtuigd dat onze vriendschap en partnerschap, gebaseerd op de strategische keuze van de volkeren van de twee landen, verder zal groeien en aan kracht zal winnen voor het welzijn en de welvaart van Rusland en China. Dit bezoek van de president van de Volksrepubliek China aan Rusland zal daar ongetwijfeld aan bijdragen.

Topfoto: Vladimir Poetin, Xi Jinping | bron: Getty Images, editing: Mirjam©Photo


Gerelateerd (berichten in dit archief):