Bron: RT 23 augustus 2022 ~~~

Kievs troepen gebruikten een HIMARS-raketwerper van Amerikaanse makelij om een regeringsgebouw te raken, zeggen lokale functionarissen

Oekraïense troepen hebben dinsdag regeringsgebouwen en woonwijken in Donetsk gebombardeerd met door het Westen geleverde granaten en raketten, hetgeen door functionarissen van de Volksrepubliek Donetsk (DPR) werd gemeld.

Volgens de hulpdiensten van de stad werden drie burgers gedood en zes gewond terwijl verschillende appartementencomplexen en voertuigen werden beschadigd. Ambtenaren verklaarden dat bij de aanval granaten van het kaliber 155 mm van de NAVO-standaard werden gebruikt.

Het kantoor van het hoofd van de Democratische Volksrepubliek Korea, Denis Pushilin, werd rechtstreeks getroffen: de bovenverdieping van het gebouw werd vernield. Pushilin, die tijdens de aanval niet op zijn werkplek was, is ongedeerd.

De vice-minister van informatie van de Democratische Volksrepubliek Korea, Daniil Bezsonov, zei dat het kantoor van Pushilin was getroffen door een raket die werd afgevuurd door een M142 HIMARS draagraket van Amerikaanse makelij.

Het Central Hotel in de stad, waar journalisten gewoonlijk verblijven, werd ook beschoten. De gevel van een school werd eveneens beschadigd.

Er waren geen meldingen van slachtoffers, noch in het kantoorgebouw, noch in het hotel.

In een videotoespraak buiten zijn beschadigde kantoor betoogde Pushilin dat het Westen verantwoordelijk is voor de aanval door wapens te leveren aan Oekraïne. “Dit maakt het Westen medeplichtig aan de vernietiging van de civiele infrastructuur in Donetsk,” zei hij, en beschuldigde Kiev van het gebruik van “terroristische methoden” van oorlogsvoering.

Kiev heeft geen commentaar op de zaak gegeven. Oekraïense functionarissen beweerden eerder dat hun troepen alleen militaire doelen treffen.

Topfoto: Een beschadigd regeringsgebouw in Donetsk, Volksrepubliek Donetsk, 23 augustus 2022. © Ilya Pitalev / Sputnik