Bron: Sonja van den Ende
 ~~~

Donetsk stad, de hoofdstad van de Donetsk People’s Republic (DPR) ligt sinds een paar weken onder vuur, door meerdere kleine aanvallen van overgebleven milities die proberen de stad te ontwrichten. Geen echt gevecht zoals Rusland’s speciale operatie, militaire doelen vernietigen, maar deze milities of overgebleven soldaten van het Oekraïense leger vallen burgerdoelen aan, zoals scholen, ziekenhuizen en hotels.

Er is niet zoveel verwoest in Donetsk in vergelijking met Marioepol, beide steden heb ik afgelopen dagen bezocht. Het schijnt dat de overgebleven milities en het Oekraïense leger haar pijlen (buiten het reguliere front) gericht heeft op Donetsk stad, niet om een gevecht aan te gaan, maar om naar het schijnt zoveel mogelijk burgerdoelen aan te vallen, zoals scholen, ziekenhuizen en onlangs het Donbass Palace hotel in Donetsk stad waar journalisten en medewerkers van het Rode Kruis ingekwartierd waren!

Aanval op het Donbass Palace Hotel

foto: Mirjam©Photo

Op 4 augustus 2022 viel het Oekraïense leger het Opera- en Ballettheater en het Donbass Palace hotel in het centrum van Donetsk aan, waarbij vijf burgers werd gedood en zes anderen gewond raakten. Waaronder waarschijnlijk een medewerker van het Rode Kruis.

Red Cross ready to investigate attack in Donetsk – Últimas Noticias (ultimasnoticias.com.ve)

Today, Ukraine bombed a Donetsk hotel full of journalists – here’s what it felt like to be there — Another attack from Kiev has hit central Donetsk, targeting a funeral and a hotel where numerous reporters stay and work : chomsky (reddit.com)

Gelukkig is het hotel aan de buitenkant niet heel erg beschadigd en kan met de tijd gerestaureerd worden. Maar de mensen kunnen niet gerepareerd worden, dan bedoel ik niet de buitenkant maar de innerlijke verwondingen, de psychische toestand van de inwoners van de Donbas, die al acht jaar lang in een bloedige oorlog terecht zijn gekomen, zonder enige mededogen van het Westen, die hen afdoet als separatisten.

Zijn kinderen ook separatisten, bejaarden ook? Of journalisten en Rode Kruis medewerkers die gewoon de oorlog willen rapporteren en/of helpen zijn zij ook separatisten? Zij allen zijn het doel van de aanval van de Oekraïense militie. Hoe voelen de huurlingen van het Westen zich? Met goedkeuring en onder applaus van politici zijn ze in “de oorlog” gestuurd, om de Russen te verslaan; kinderen, vrouwen, bejaarden, journalisten en Rode Kruis medewerkers te vermoorden? Te walgelijk voor woorden! Het is net als in de Syrië oorlog, waar Jihadisten uit heel Europa naar Syrië gegaan zijn om precies hetzelfde te doen, onthoofdingen, vermoorden van kinderen, vrouwen en bejaarden!

Wederopbouw foto: Mirjam©Photo

Wederopbouw van Marioepol

Afgelopen dagen was in weer terug in Marioepol en bezocht een bouwplaats, die ik 3 weken daarvoor ook bezocht had en tot mijn grote verbazing waren de appartementen bijna klaar!

Er werd hard gebouwd onder de “bloedhete” zon, het is namelijk in de Donbas elke dag, sinds het begin van de zomer, zo’n 35 graden, er wordt gewoon gewerkt en nee ze hebben geen hitteplan of kleurcodes of zoiets. Intelligente personen weten dat je veel moet drinken en proberen de zon te vermijden. Deze idioterie is goed voor het Westen met haar “great reset”; in de Donbas wordt er gewerkt en geprobeerd de boel weer op te bouwen!

Deze video is van 23 Juli jl., ongeveer drie weken geleden. En zoals te zien is op de foto’s hieronder is er al veel vooruitgang gemaakt en zijn veel appartementen in een paar weken klaar voor bewoners.

Volgens info van het Russische Ministerie van Defensie zijn de appartementen gratis voor bewoners, die alles verloren hebben, hun huizen en bezittingen.

Dit is pas het begin van het project en er zullen in de komende tijd nog vele projecten bijkomen, huizen, winkels, ziekenhuizen en scholen zullen nieuw worden gebouwd!

Terwijl het Westen “moet” praten over wederopbouw, gebeurd dit al in de DPR en de LPR.

Terwijl Erdogan de President van Turkije naar Lvov (West-Oekraïne) moet afreizen om met de “clown acteur president” Zelensky te gaan praten en hem beloofd heeft om Oekraïne te helpen met de wederopbouw, is de wederopbouw in de DPR al in volle gang! Je kunt je afvragen welk Oekraïne bedoelen ze? De Donbas zeer zeker niet en West-Oekraïne zal als het aan de Polen ligt, bij Polen gaan horen, er zal waarschijnlijk geen Oekraïne meer bestaan!

Erdogan zei dat hij de details van zijn gesprekken met Zelensky en Guterres met de Russische president Vladimir Poetin zou bespreken.

Turkije heeft kritiek geuit op de Russische invasie maar intussen Oekraïne voorzien van wapens, waaronder drones, terwijl het weigert zich bij het Westen aan te sluiten bij het opleggen van sancties aan Rusland – een standpunt dat volgens hem, met zijn bemiddeling-inspanningen, heeft geholpen om resultaten te boeken.

Een ander belangrijk onderwerp was de zorgwekkende situatie in de kerncentrale van Zaporizja. Ook beloofde hij te helpen met de wederopbouw van Oekraïne! U.N. chief to meet Zelenskiy, Erdogan, with focus on grain exports, nuclear power plant (yahoo.com)

Aankomende dagen kan het erg spannend worden wat er in Zaporizja gaat gebeuren. De kerncentrale wordt “gegijzeld” door Oekraïne en het westen, een pressiemiddel, zo denken ze om de terugtrekking van Rusland te bevelen. Rusland zal niet ingaan op deze “chantage” en zal gewoon verder gaan met de speciale operatie om de burgers van de Donbas te bevrijden van het regime in Kiev en de fascistische ideologie van het Westen.

Topfoto: Verwoeste flat in Marioepol


Ga naar de website van Freesuria.org, voor het originele formaat van de foto’s en de mogelijkheid om de journaliste te steunen met een donatie.

Interviews van en met Sonja zijn dagelijks tussen 9:00 en 10:00 te beluisteren op kanaal-2 van c.c.c.wereldwind