Bron: Eva Bartlett 
RT.com 7 augustus 2022 ~~~

Het gebruik van PFM-1 explosieven tegen burgers is verboden door de Conventies van Genève – maar dit weerhoudt Oekraïne er blijkbaar niet van.

Op zaterdag 30 juli, even na 21.00 uur, deden donderende explosies het centrum van Donetsk schudden. Kort daarna werd bekend dat de luchtverdediging raketten had neergeschoten die door Oekraïne waren afgevuurd en die “vlinder-” (of “kroonblad-“) mijnen bevatten. Aangezien in elke Oekraïense raket meer dan 300 van deze explosieven zijn verpakt, zou het centrum van Donetsk letterlijk een mijnenveld kunnen worden als ze met succes zijn geland.

Via de sociale media en Telegram werden de inwoners opgeroepen om binnen te blijven en te wachten tot de hulpdiensten de straten en trottoirs vrijmaakten – wat ze ’s nachts begonnen te doen. Maar bij daglicht waren er nog steeds onnoemelijk veel van deze kleine apparaten. Meer waarschuwingen werden afgegeven om thuis te blijven – beter te laat op het werk dan een been te verliezen. Inwoners die absoluut naar buiten moeten, wordt geadviseerd hun ogen neer te houden en uit te kijken waar ze stappen, grasland te vermijden en uiterst voorzichtig te lopen.

© Eva Batlett


Oekraïne gebruikt deze mijnen al maanden in Donbass, maar de afgelopen dagen hebben ze buurten er intensief mee gebombardeerd. Aanvankelijk waren de zwaar getroffen wijken Kievskiy in het noorden, Kirovsky in het zuidwesten, en Kuibyshevkiy in het westen het doelwit. Maar vanaf zaterdagavond heeft Oekraïne ook het centrum van Donetsk met granaten bestookt.

En nu is lopen in het centrum van de stad een nachtmerrie, een die ik moest doorstaan om te documenteren hoe wijdverspreid deze mijnen hier zijn: in centrale straten en wandelpaden, in de buurt van appartementen, in parken…

Moeilijk te vinden, gemakkelijk te activeren

Het blijkt dat de “bloemblaadjes” niet alleen wijdverspreid zijn, maar vaak ook heel moeilijk te herkennen – zelfs als er waarschuwingsborden vlak naast zijn geplaatst. Hun kleine vorm en doffe kleur gaat op in de omgeving en als je niet actief naar de plek kijkt waar ze zich bevinden, zou je ze gemakkelijk kunnen missen.

Als je loopt, leer je alle voorwerpen te vermijden die een mijn zouden kunnen bedekken, en loop je alleen op kale straten of trottoirs.

De eerste mijnen die ik zag, waren met krijt omcirkeld en er was een waarschuwingsbord voor geplaatst om te voorkomen dat auto’s over de mijnen zouden rijden of dat mensen erop zouden trappen. Dit was in een centrale straat in Donetsk, een woonwijk met winkels en een park in de buurt. Het hele gebied lag bezaaid met de ‘bloemblaadjes’. De ontmijners van de DPR werkten methodisch en ruimden gebied voor gebied op. Maar gezien het feit dat honderden van de mijnen overal in de stad waren gedropt, is dit een moeizaam werk.

Bij sommige flatgebouwen waren talrijke mijnen gevonden en waarschuwingsborden geplaatst: “danger, mines,” stond er op het kleine explosief dat omcirkeld was met krijt of een band of wat er maar voorhanden was om de aandacht te vestigen op zijn aanwezigheid.

Waarschuwingsbord met “Let op, mijnen!” geplaatst naast enkele “vlinder” mijnen in Donetsk © Eva Batlett

Maar vaak duurde het een hele tijd voor ik een mijn zag in het gebied waar die zou liggen. Stel je voor dat er helemaal geen borden waren … een bloedbad voor burgers, en ook voor dieren, want er is geen groot gewicht nodig om ze te laten ontploffen.

vlindermijnen

De ‘bloemblaadjes’ zijn ongeveer zo groot als een gemiddelde aansteker, maar desondanks zeer krachtig. Een filmpje op Telegram illustreert dit: Een DPR-soldaat gooit een band naar een van de mijnen, en de band wordt door de ontploffing hoog in de lucht geslingerd. Je hoeft geen grote verbeelding te hebben om in te schatten wat er zou gebeuren als iemand op zo’n mijn zou trappen. De explosieven worden op afstand geplaatst – dat wil zeggen dat ze kunnen worden verspreid door mortieren, raketten of artillerie, of gedropt door helikopters en vliegtuigen.

Volgens de hulpdiensten van de DPR gebruikt Oekraïne Hurricane MLRS-raketten om de mijnen te verspreiden. Elke raket bevat 12 stuks clustermunitie, elk cluster bevat 26 mijnen. Dus elke bom heeft er 312. De cluster explodeert in de lucht, waardoor ze wijd verspreid worden en zich in verschillende richtingen verspreiden. Door hun vlinderachtige ontwerp kunnen ze zweven en landen zonder te ontploffen, meestal. Dan liggen ze te wachten tot iemand met pech erop stapt.

Sommige van deze antipersoneelmijnen hebben een zelfvernietigingstimer. Andere, waaronder die Oekraïne afvuurt, hebben een jaren lange houdbaarheid. Ze brengen vrijwel geen schade toe aan militaire voertuigen, en daarom is het gebruik ervan in Donbass verraderlijk – doelbewust gericht op burgers, om ze verminkt achter te laten.

Op 30 juli zag ik in een dichtbevolkte volkswijk in het westen van Donetsk, op een veld met tuinpercelen voor omwonenden van appartementen, dezelfde verderfelijke mijnen liggen. Deze waren eerder verspreid, maar nu verzameld en in afwachting van vernietiging door de DPR-nooddiensten.

Op de grote binnenplaats van een appartementencomplex keek ik van een veilige afstand toe hoe de hulpdiensten acht mijnen tot ontploffing brachten die ze op het terrein hadden gevonden. De dag ervoor hadden ze er 26 vernietigd. Nog eens 150 werden gelokaliseerd en vernietigd met behulp van een radiografisch bestuurde mijnenveger. Maar er moet nog veel worden gedaan om de straten en binnenplaatsen weer veilig te maken.

Nadat de mijnen zaterdagavond waren verspreid, heeft het vertegenwoordigingsbureau van de DPR in het JCCC een interactieve kaart gemaakt waarop de gebieden staan die het meest door de mijnen zijn vervuild, zodat de bewoners weten welke gebieden zij moeten vermijden als zij er lopen of rijden. Sommige auto’s hebben het geluk gehad dat er alleen een band is opgeblazen, maar als de mijn in de buurt van de benzinetank ontploft, kan het hele voertuig ontploffen.

Meerdere burgers zijn door de mijnen gedood sinds ze over Donetsk werden verspreid, en zelfs nu komen er nog gewonde burgers naar de ziekenhuizen van de stad. Volgens Vadim Onoprienko, de adjunct-directeur van een centrum voor traumachirurgie, zijn er de afgelopen week tien amputaties verricht – slachtoffers van de mijnen van zaterdag en van mijnen die eerder waren afgeworpen, onder wie een 83-jarige man.

Alle bewijs wijst naar Oekraïne

Het is geen verrassing dat pro-Oekraïense commentatoren Rusland de schuld geven. Journalisten die beweren zich om de burgerbevolking te bekommeren, verspreiden de Oekraïense propaganda door te zeggen dat de troepen van Moskou de mijnen over de burgergebieden uitstrooien, hoewel deze gebieden door bondgenoten van Rusland worden gecontroleerd. Onder hen is de zogenaamde oorlogsheld Malcolm Nance, die zijn baan als notoir anti-Russische MSNBC-analist tijdelijk heeft opgegeven om blijkbaar daadwerkelijk tegen de Russen te vechten in Oekraïne.

Dit is het soort projectie dat ik tot vervelens toe heb gezien toen ik verslag uitbracht vanuit Syrië en te maken had met de Westerse propaganda aldaar. Oekraïense nationalisten geven openlijk toe dat zij de mensen in de Donbass niet als mensen zien en moedigen hun moord aan. Oekraïne doodt en verminkt al meer dan acht jaar burgers in de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Lugansk, onder meer door clustermunitie af te vuren in het hart van steden, gericht op ziekenhuizen, markten, scholen en drukke straten. Gezien dit alles is het strooien van vlindermijnen boven Donetsk nauwelijks verrassend. Het is misdadig, maar niet verrassend.

Een argument dat door pro-Oekraïense commentatoren wordt gebruikt, is dat Kiev deze mijnen heeft vernietigd in het kader van het Verdrag inzake het verbod op antipersoneelmijnen, dat het in 1999 heeft ondertekend. Van de zes miljoen mijnen die Oekraïne aanvankelijk in zijn bezit verklaarde te hebben, zijn er in 2018 naar verluidt echter slechts twee miljoen vernietigd.

Oekraïne heeft goede redenen om te geloven dat het niet ter verantwoording zal worden geroepen voor het gebruik ervan tegen burgers, gezien de neiging van zijn westerse geldschieters en hun bondgenoten om zonder repercussies verboden wapens tegen burgers te gebruiken – waaronder Agent Orange in Vietnam, verarmd uranium in Irak en Syrië, en witte fosfor en pijltjesbommen in Gaza.

Het feit dat de Westerse media een oogje dichtknijpen is ook een voordeel voor Kiev.

Topfoto: Mijnopruiming in de centrale straat van Donetsk. Verboden anti-personeel hoog-explosieve (PFM-1) “vlinder” mijnen zijn gedropt op de stad tijdens nachtelijke raids. © RIA

Eva Bartlett is een Canadese onafhankelijke journaliste. Ze is jarenlang ter plaatse geweest om conflictgebieden in het Midden-Oosten te verslaan, vooral in Syrië en Palestina (waar ze bijna vier jaar heeft gewoond). @evakbartlett