Bron: Pablo Meriguet 
peoplesdispatch.org 29 oktober 2024 ~~~~

De blokkade van de VS tegen Cuba is door de meerderheid van de wereld veroordeeld, maar in plaats van deze op te heffen hebben de opeenvolgende Amerikaanse regeringen de blokkade de afgelopen jaren alleen maar erger gemaakt.

Op 29 oktober begon de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met een reeks debatten om de resolutie over de langdurige economische blokkade van het eiland Cuba door de Verenigde Staten te bespreken. Sinds de jaren ’60 hebben de Verenigde Staten het Cubaanse volk systematisch gestraft met een strenge blokkade van de Cubaanse economie, omdat het een politiek en economisch model heeft verklaard en opgebouwd dat afwijkt van het model dat door de Verenigde Staten wordt voorgestaan en gestuurd. De stemming over de resolutie vindt plaats op woensdag 30 oktober.

De Vergadering van de Verenigde Naties heeft al meer dan 30 keer gesproken over de blokkade tegen Cuba, die het eiland volgens sommige schattingen jaarlijks 5 miljard dollar kost. Elk jaar wordt de resolutie voorgesteld en heeft de hele wereld, door de stem van de absolute meerderheid van de lidstaten van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, de imperialistische houding van de Verenigde Staten ten opzichte van Cuba veroordeeld.

Dit jaar hebben verschillende regionale platforms, waaronder de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC), de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten, de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), de Niet-Gebonden Beweging (NAM), de Caraïbische Gemeenschap (CARICOM), onder andere, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hun steun aan Cuba inzake de criminele blokkade aangekondigd

In dit verband zei de Russische afgevaardigde Vasily Alekseyevich Nebenzya dinsdag in de Algemene Vergadering van de VN: “We blijven sterk pleiten voor de onmiddellijke opheffing van het illegale embargo dat al meer dan 62 jaar door de Verenigde Staten tegen Cuba wordt ingesteld.”

De Mexicaanse vertegenwoordiger bij de VN, Héctor Vasconcelos, verklaarde tijdens de zitting dat hij de blokkade tegen Cuba categorisch afwijst en dat het een directe schending is van het internationaal recht. “Het is tijd om een nieuw hoofdstuk te openen en Cuba toe te staan volledig deel te nemen aan de wereldgemeenschap zonder de beperkingen die worden opgelegd door deze onrechtvaardige en onmenselijke blokkade,” verklaarde Vasconcelos.

Bijna alle landen, behalve de Verenigde Staten, Israël en een of twee andere regeringen die zich aansluiten bij het beleid van Washington, stemmen tegen de blokkade en vragen om het opheffen van de sancties tegen het socialistische land. Voor velen weerspiegelt dit de antidemocratische houding van de Amerikaanse regering, die beweert de hoogste waarden van mensenrechten en wereldwijde samenwerking te vertegenwoordigen, hoewel ze in dit soort gevallen op schandalige wijze de eisen van de overgrote meerderheid van de landen in de wereld negeert.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, uitte zijn dankbaarheid voor de steun die op 29 oktober werd gegeven door meer dan 30 delegaties die de wens uitspraken dat de Verenigde Staten de blokkade tegen Cuba opheft: “We zijn dankbaar voor de verklaringen van de 31 delegaties die het woord namen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en het einde van de Amerikaanse blokkade tegen Cuba eisten. Morgen [30 oktober] zetten we het debat voort en zal de stemming tegen dit genocidale beleid plaatsvinden.”

De blokkade verscherpt

Ondanks deze enorme steunbetuiging aan Cuba houden de Verenigde Staten vast aan de economische maatregel. Het is zelfs zo ver gegaan dat de maatregel radicaler werd, zoals gebeurde tijdens de regering van Donald Trump, die 243 nieuwe sancties toepaste, waaronder het schrappen van bepaalde reiscategorieën waardoor individuele Amerikaanse burgers het eiland konden bezoeken, en Cuba op de lijst van staatssponsoren van terrorisme plaatste, wat de ontwikkeling van de Cubaanse economie verder belemmerde.

In plaats van de maatregelen van zijn voorganger terug te draaien en terug te keren naar het door Barack Obama ingezette beleid van toenadering, handhaafde Biden de strengere maatregelen tegen Cuba. In 2023 voegde het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid een extra dwangmaatregel toe, door te verklaren dat het ESTA visumontheffingsprogramma, dat voornamelijk door Europese burgers wordt gebruikt, zou worden geweigerd aan iedereen uit landen die daarvoor in aanmerking komen als ze op enig moment na juli 2021 naar Cuba waren gereisd. In wezen een directe straf voor iedereen, zelfs buiten de grenzen van de VS, die de Caribische natie durft te bezoeken.

Een geschiedenis van systematische politiek-economische bestraffing

De eerste keer dat de Amerikaanse regering een economisch embargo op Cuba toepaste was in 1958, tijdens de dictatuur van Fulgencio Batista. Hoewel de Cubaanse revolutie die militaire regering omverwierp, strafte de Amerikaanse regering het Caribische eiland opnieuw in 1960.

In het begin golden er geen beperkingen voor voedsel en medicijnen, maar vanaf 1962, tijdens de radicalisering van de Cubaanse revolutie, werd het embargo bijna absoluut. Cuba’s natuurlijke en historische handelspartner, zowel vanwege zijn grote territoriale uitbreiding als zijn koopkracht, waren de Verenigde Staten.

In 1959 was 73% van de Cubaanse export bestemd voor de Verenigde Staten, wat de enorme impact laat zien die de beslissing had op het eiland, met als doel de val van de regering onder leiding van Fidel Castro te bespoedigen. Desondanks bereikten de USSR en Cuba verschillende economische overeenkomsten die het eiland in staat stelden om op de een of andere manier de dreigende straf van de VS te weerstaan (alhoewel nooit gemakkelijk).

Na het uiteenvallen van de USSR begon de blokkade echter steeds problematischer vormen aan te nemen. Dit geldt des te meer als je bedenkt dat de Amerikaanse regering sinds 1992, door middel van de Cuban Democracy Act, niet alleen Amerikaanse bedrijven verbiedt om handel te drijven met Cuba, maar ook sancties oplegt aan elke derde partij die zaken doet met Cuba.

Dit maakt elke poging om de economische crisis te boven te komen die door externe machten is veroorzaakt, nog moeilijker. Bovendien heeft de Amerikaanse regering in 2021 besloten om Cuba zonder afdoende technische rechtvaardiging op te nemen in de lijst van landen die terrorisme sponsoren.

Het is te verwachten dat Cuba in de komende dagen opnieuw de steun van de internationale solidariteit zal voelen, hoewel de Amerikaanse regering het verzoek van de internationale gemeenschap zal negeren en een klein land zal blijven straffen dat zich niet liet domineren en een socialistische revolutie ondernam op slechts een paar honderd mijl ten zuiden van het machtigste kapitalistische land in de geschiedenis.

Topfoto: In 2023 stemden 187 naties voor het opheffen van de Amerikaanse blokkade tegen Cuba (Foto: Bruno Rodríguez Padilla via X)


Gerelateerd (berichten in dit archief:)