Bron: Al Mayadeen English 13 september 2024 ~~~

Bruno Rodriguez veroordeelt de plaatsing van Cuba op de Amerikaanse lijst van “staatssponsors van terrorisme” en bedankt internationale steunbetuigingen tegen de Amerikaanse blokkade.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez bevestigde vrijdag dat de blokkade van de VS, die al 60 jaar duurt, enorme economische verliezen heeft veroorzaakt, wat heeft geleid tot diep lijden voor het Cubaanse volk.

Tijdens een persconferentie in Havana over de gevolgen van de economische, commerciële en financiële blokkade die de Verenigde Staten aan Cuba hebben opgelegd, verklaarde Rodriguez dat “de strijd tegen de onrechtvaardige Amerikaanse blokkade ons verenigt in de verdediging van onze rechten en waardigheid.”

Rodriguez legde uit dat de economische blokkade van Cuba door de VS heeft geleid tot verliezen die worden geschat op meer dan vijf miljard dollar in de periode van maart 2023 tot februari 2024.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken wees er ook op dat het belangrijkste obstakel voor het herstel van de economie de economische, commerciële en financiële blokkade van de VS is, die al meer dan zes decennia van kracht is en ernstige schade heeft toegebracht aan alle aspecten van het leven in Cuba.

Havana eist verwijdering van Amerikaanse lijst van vermeende ‘staatssponsors van terrorisme’.

Rodriguez veroordeelde de opname van zijn land op de Amerikaanse lijst van “staatsponsors van terrorisme” en stelde dat dit een nieuwe vorm is van het agressieve beleid van Washington tegen Havana dat elke wettelijke basis ontbeert. Het meest recente voorbeeld hiervan was de aankondiging van het Amerikaanse National Institutes of Health om het onderzoek naar de vermeende “ geluidshinderaanvallen” af te sluiten omdat er onvoldoende bewijs is voor de geldigheid ervan.

Rodriguez uitte ook zijn diepe dankbaarheid aan de parlementen en regeringen van verschillende landen, vakbonden, volksorganisaties en solidariteitsgroepen over de hele wereld voor hun steun aan Cuba in de strijd tegen de Amerikaanse blokkade en voor hun oproep om deze op te heffen en te veroordelen.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken eiste verder de verwijdering van Cuba’s naam van de willekeurige en ongefundeerde Amerikaanse lijst van “staatsponsors van terrorisme”, die een duidelijke en expliciete schending van het Handvest van de Verenigde Naties en het internationaal recht vormt.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal op 29 en 30 september voor de 32ste opeenvolgende keer stemmen over een Cubaanse ontwerpresolutie die oproept tot het beëindigen van de blokkade, die jaarlijks op internationale consensus kan rekenen, maar door de Verenigde Staten en “Israël” wordt tegengewerkt.

Topfoto: archief: De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez vertrekt na het geven van een persconferentie over de komende G77 + China top in Havana, Cuba, woensdag 13 september 2023. Cuba zal gastheer zijn voor de top op 15 en 16 september. 2023 | AP


Gerelateerd (berichten in dit archief:)