Bron: Katu Arkonada 
resumen-english 5 september 2023 ~~~

Volgens (hier niet nader genoemde) bronnen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is er een operatie gaande tegen de Cubaanse Revolutie, uitgevoerd door Orlando Gutierrez Boronat, een ultrarechtse politicus die banden heeft met de Amerikaanse inlichtingendiensten en die onlangs naar Oekraïne is gereisd.

Het doel is dubbel:

De G77+China top die op 15 en 16 september in Havana wordt gehouden te bemoeilijken en om de aanwezigheid van president Díaz-Canel in New York te saboteren voor de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die op 19 september begint.

Boronat is een terrorist van Cubaanse afkomst, die sinds 1971 in de Verenigde Staten woont, en aan het hoofd staat van een organisatie genaamd Cuban Democratic Directorate ” van waaruit ze niet alleen de blokkade tegen Cuba promoten, maar ook direct hebben opgeroepen tot een Amerikaanse militaire interventie tegen Cuba. Deze organisatie is de grootste ontvanger van fondsen van de Amerikaanse overheid onder alle organisaties die fondsen ontvangen om de Cubaanse constitutionele orde te ondermijnen. Boronat heeft bovendien publiekelijk verklaard een bewonderaar te zijn van de Salvadoraanse majoor Roberto d’Aubuisson, organisator van de doodseskaders in El Salvador en het brein achter de moord op aartsbisschop Monseigneur Romero.

Boronat is ook een spreekbuis van de internationale rechtervleugel. Zijn relaties met de Bolsonaro-clan zijn welbekend en in november 2022 was hij op de Conservative Action Political Conference (CPAC), waar hij harde aanvallen lanceerde op president López Obrador voor zijn beleid van steun aan Cuba.

Boronat heeft onlangs het “Hemisferisch Front voor de Vrijheid” opgericht, een internationaal ultrarechts front dat zich verzet tegen de regeringen van Cuba, Venezuela en Nicaragua, dat hij zelf coördineert en dat een paar dagen geleden een bezoek bracht aan Oekraïne om de Luis Boitel-prijs (29 augustus) uit te reiken aan “137 Cubaanse politieke gevangenen en aan het Oekraïense volk voor de verdediging van hun soevereiniteit tegenover de Russische agressie”.

Maar Boronat’s bezoek aan Kiev had, naast de anti-Russische en anti-Cubaanse revolutie propaganda, belangrijker doelen:

Ten eerste om nepnieuws te genereren over een vermeende interventie van Cubaanse militairen naast Russische militairen in de speciale interventie die wordt uitgevoerd in Oekraïne.

Ten tweede, gezien de aanwezigheid van extreemrechtse Europese politici bij de prijsuitreiking, om de “Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking tussen de Europese Unie en Cuba” te saboteren. Met andere woorden, om de blokkade tegen het Caribische eiland en zijn revolutie te versterken.

En ten derde, en misschien wel het belangrijkste, om het bezoek van de Cubaanse regeringsdelegatie aan de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York te saboteren, waar president Díaz-Canel aanwezig kan zijn om een toespraak te houden voor de internationale gemeenschap.

Maar daarnaast heeft Boronat de regering van Zelensky gevraagd om hen te helpen hun contacten met de Oekraïense gemeenschap in de Verenigde Staten te gebruiken om zich bij hen aan te sluiten in de demonstraties die ze van plan zijn in New York tegen de Cubaanse delegatie te houden.

Cuba heeft zich bij de stemming in de Verenigde Naties tegen de Russische militaire interventie in Oekraïne weliswaar van stemming onthouden en de dubbele moraal van het Westen en de poging om Rusland met NAVO-bases te omringen aan de kaak gesteld

Maar laten we niet vergeten dat het een geschiedenis van solidariteit heeft met Oekraïene.
Sinds het ongeluk in de Oekraïense kerncentrale in Tsjernobyl (destijds onderdeel van de Sovjet-Unie) , werden 24.000 voornamelijk Oekraïense kinderen in Cuba behandeld voor stralingsziekte.

Tot nu toe in 2023 is de terrorist Orlando Gutiérrez Boronat naar Peru, Dominicaanse Republiek, Costa Rica, Paraguay, Zweden, Litouwen en Polen gereisd, samen met andere leden van het zogenaamde “Hemisferisch Front voor de Vrijheid”. Dit alles gebeurt op basis van aanbevelingen en onder persoonlijk toezicht van Senator Marco Rubio, lid van de selecte inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat die de reis financierde.

Katu Arkonada is een Baskische onderzoeker en politicoloog.

Topfoto: Orlando Gutiérrez Boronat


Gerelateerd (berichten in dit archief):