Bron: Ramón Pedregal Casanova 
Redh-cuba 23 mei 2023 [SP] 
Resumen23 mei 2023 [EN] ~~~ 

De Amerikaanse elite werkt al sinds de oprichting van haar staat aaan de val waar ze Cuba in wil slepen. Maar Cuba is geen vis, ook al ligt het in het water, het is een gebied dat vrij is van imperialisme, zoals Nicaragua, Venezuela, Bolivia, … poorten naar wat nu al het beeld wordt van de vrije toekomst van het zuidelijke continent. Hoeveel open deuren zijn er niet in andere continenten! Hoeveel hebben de nagels en de snavel van de keizerlijke adelaar al doorgesneden! De vogel heeft zichzelf opgesloten in Guantanamo, een laboratoriumbasis waar hij terreur uitoefent (we wisten ook van Abu Graib en we weten van de gevangenis van Belmash, waar Julian Assange wordt gemarteld, vergeet niet dat hij 12 jaar geleden de misdaden in Irak aan de kaak stelde: de gevangenenkelder van Guantanamo spreekt).

De Amerikaanse elite die wil dat hun terroristische praktijk tot de regels behoort om de wereld te domineren, welke moraal hebben zij? De bevolking van Cuba weet dat de basis van Guantanamo de tirannie van de schurk Batista tot de laatste minuut heeft gesteund, en het is bekend welke steun de gringos van daaruit geven aan de dictaturen in het Caribisch gebied.

Het feit dat het imperium zich meester maakt van dat stuk Cubaanse grond, na het aan de revolutie te hebben ontzegd, getuigt van zijn invasieve gretigheid en zijn gretigheid om te stelen, als ware het de geringste goede bedoeling in zijn handelen!

Een kort overzicht om niet te vergeten: Er zijn historische gegevens, te beginnen in 1805, toen de Yankee president Jefferson met de kop van de keizerlijke adelaar, aan het speculeren was over het “beleid van de rijpe vrucht” (hij had het over Cuba als de rijpe vrucht die in gringo handen zal vallen) en daar was gekleed in het gewaad van Monroe, (beroemd om zijn verwaande uitspraak “Amerika voor de “Amerikanen”, wat zijn papegaai generaal van het Southern Command nog steeds herhaalt), zich mengde in de Cubaanse bevrijdingsstrijd tegen het Spaanse rijk door het opblazen van zijn schip “Maine” te gebruiken om zijn interventie te rechtvaardigen. Alles voorzien, rest ons te zeggen dat de acties van het racistische en xenofobe Yankee leiderschap, de haat en minachting voor het volk van Cuba, die tot op de dag van vandaag voortduurt, is wat tot uiting kwam in hun brief bekend als “Breckenridge Memorandum”, voor de “Maine”, op 24 december 1897, waarin zij het doel verwoorden om de Cubaanse bevolking te elimineren en te vervangen door hun eigen kolonisten.

Reeds in 1898, nadat zij hun zelfaanval hadden uitgevoerd, zouden zij overgaan tot de militaire invasie. Op het moment dat het Spaanse leger grotendeels verslagen was door de de strijd van het Cubaanse leger, zetten zij een volgende stap met de ondertekening van het vredesverdrag van Parijs. In wiens handen Cuba zou blijven: binnenvallende troepen, bankiers, grootgrondbezitters, stelende zakenlieden, alles wat het lichaam van de keizerlijke adelaar vormde en nog steeds vormt.

En in 1901 legden ze Cuba in het Constitutioneel Handvest het “Platt Amendement” op, waarin ze de oprichting van de Guantanamo basis lieten opnemen.

Ga weg Yankee, niemand wil je!