Bron telesur 10 januari 2022 (SP) ~~~

Boric ontving de envelop met het proclamatiecertificaat nadat hij had gewonnen met 55,8 procent van de geldig uitgebrachte stemmen, of meer dan 4,6 miljoen.

Het Chileense Tribunal Calificador de Elecciones (Tricel) heeft maandag, twee maanden voor zijn voor 11 maart geplande inauguratie, tijdens een korte plechtigheid officieel de overwinning uitgeroepen van de kandidaat van de Frente Amplio, Gabriel Boric, bij de presidentsverkiezingen van 19 december,

Op 19 december hebben de kiezers in de tweede stemronde gestemd voor de verkiezing van de president van de Republiek Chili, waarbij de heer Gabriel Boric Font de meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen heeft behaald, een proces dat door het Tribunal Calificador de Elecciones (Kiesgerecht) geldig en in overeenstemming met de wet is verklaard”

Aldus gingen de autoriteiten van het orgaan over tot ondertekening van de notulen, die vervolgens door de gekozen president in ontvangst werden genomen. Boric ontving de envelop met het proclamatiecertificaat nadat hij had gewonnen met 55,8 procent van de geldig uitgebrachte stemmen, of meer dan 4,6 miljoen.

Zijn tegenstander, de extreem-rechtse José Antonio Kast, behaalde 44,1 procent, een miljoen stemmen minder dan Boric.

Ook aanwezig waren de voorzitter van de Senaat, Ximena Rincón; de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Diego Paulsen; de voorzitter van de Constitutionele Conventie, María Elisa Quinteros; de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Verkiezingsdienst (Servel), Andrés Tagle; de algemeen controleur van de Republiek, Jorge Bermúdez; en anderen.

In een toespraak tot de pers zei Boric dat “het moeilijk is om uit te drukken en over te brengen (…). De vezels van de instellingen gaan verder dan de levenservaringen van ieder van ons”.

Boric zal aantreden op de leeftijd van 35 jaar en één maand, net iets jonger dan Manuel Blanco Encalada die president werd op de leeftijd van 36 jaar en drie maanden.

Topfoto: Boric zei dat “het voelt iets moeilijks om uit te drukken en over te brengen (…). De vezels van de instellingen gaan verder dan de levenservaringen van ieder van ons”. | Foto: EFE