Bron: telesur 19 december 2021 ~~~

Apruebo Dignidad (AD) kandidaat Gabriel Boric heeft de Chileense presidentsverkiezingen gewonnen in een historische overwinning voor links in Latijns-Amerika.

De linkse voormalige studentenleider Gabriel Boric heeft de extreem-rechtse kandidaat Jose Antonio Kast verslagen met iets meer dan 50% van de getelde stemmen, volgens cijfers gepubliceerd door de Chileense verkiezingsautoriteiten SERVEL.

Met 54,72% van de tot nu toe uitgebrachte stemmen, tegen 45,28% voor Kast, heeft Boric een marge van meer dan 9 punten om tot winnaar van de democratische verkiezingen van zondag te worden uitgeroepen.

De stembussen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Chili gingen officieel om 18.00 uur dicht, waarna het tellen van de stemmen onmiddellijk begon en binnen een uur was bijna een derde van het totale aantal stemmen geteld.

Boric had eerder al de overwinning behaald onder Chileense kiezers in het buitenland, met name in Spanje, Duitsland en Frankrijk, en heeft met succes jongeren, vrouwen en de arbeidersklasse gemobiliseerd, ondanks aanzienlijke problemen met het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago de Chile, in een poging om kiezers te verhinderen de stembureaus te bereiken.

Boric en Kast behaalden de eerste twee plaatsen in de eerste ronde van de Chileense verkiezingen op 21 november en versloegen daarmee vijf andere presidentskandidaten. Toch kon het progressief georiënteerde programma van Boric deze zondag de meerderheid van de kiezers overtuigen van Kast’s uitgesproken sympathie voor de dictatuur van Pinochet en zijn verdeeldheid scheppende en xenofobe ideologie.

Topfoto: Apruebo Dignidad kandidaat Gabriel Boric is de gekozen president van Chili, na zijn tegenstander Jose Antonio Kast te hebben verslagen in een historische overwinning voor links in Latijns Amerika. | Foto: Twitter/@KawsachunNews